Kadınlarda kısırlık tedavisi nasıl yapılır? Aşama aşama tedavi yöntemleri
Genel tanım olarak bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin bir korunma yöntemi kullanmamaları ve düzenli cinsel birlikteliğe girilmelerine rağmen 1 yılı aşkın bir süre boyunca bebek sahibi olamamaları kısırlık olarak değerlendirilmektedir. Korunmaksızın 1 yıl boyunca çocuk sahibi olamayan çiftlerin özellikle de yaşları ileri ise, uzman bir doktora başvurması gerekmektedir. Kısırlık tedavisinde çiftlerin gerekli incelemenin yapılabilmesi için doktora mutlaka birlikte başvurmaları gerekmektedir. Çiflerle yapılan ilk görüşme ve gerekli tetkikler sonrasında kadından kaynaklanan bebek sahibi olmama, diğer bir ifadeyle kısırlık (infertilite) durumu tespit edilirse gerekli tedavi aşamalarına geçilir.
Kısırlık Tedavisi En Az 6 Ay Sürer
Kadına uygulanacak kısırlık (infertilite) tedavisi için, bir tedavi protokolünün en az 6 ay sürdürülmesi gereklidir. Kısırlık tedavisine başlayan çiftlerin özellikle bilmesi gereken önemli konu bu süreç zarfında sabırlı olmaları gerektiği belirtilir. Araştırmalarda, genellikle erkeklerdeki üretkenliğin 35 yaşındayken en yüksek değerlerde olduğu, 45 yaşının sonrasında da belirgin olarak bir düşüş görülse de 80 yaşında bile baba olabilen erkeklerin görüldüğü ifade edilmektedir. Bu nedenle bebek sahibi olabilmek için kadının yaşı kadar erkeğin yaş durumu çok fazla da önem taşımamaktadır.
Kısırlık Tedavisi için Uygulanan Yöntemler
Kısırlık teşhisi konan çiftlere uygulanacak tedavi yöntemleri;
- Yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu)
- Yumurtlama ve aşılama tedavisi
- Ameliyat tedavileri
- Tüp bebek tedavisi (IVF, ICSI)
Kadınlarda Kısırlık Tedavisi Aşamaları
Kadınlarda uygulanan kısırlık tedavisinin aşamaları; doktor ilk görüşmesi ile başlar. Anne adayının sağlık öyküsü ile ilgili detaylı bilgi alan doktor daha sonraki aşamada tedavi planı oluşturur.
Yumurtlama tedavisi (ovulasyon indüksiyonu)
Doktor tarafından yapılan muayene sonrasında gebelik oluşumuna hiçbir nedenin bulunmadığı durumlarda (açıklanamayan infertilite) ya da kadında yumurtlama düzensizliği saptandığı durumlarda yumurtlama tedavisi uygulanır. Bu yöntem kısırlık tedavisi için en çok uygulanan yöntemdir. uygulanan yöntemde amaç anne adayının her ay düzenli yumurtlamasını sağlamaktır. Anne adayının belirlenen zamanlarda birliktelikte bulunması gebelik şansını arttırmaktır. Yumurtlama tedavisi sürecinde ağızdan alınan haplar kullanılabilir. Cilt altına yapılan iğneler de (halk arasında yumurtlama, yumurta büyütücü iğneler olarak adlandırılır) kullanılabilir. Yumurtlama tedavisi genelde 3 ya da 6 ay süresince uygulanmaktadır. Belirtilen süre sonunda hamileliğin elde edilemediği durumlarda farklı tedaviler planlanır.
Yumurtlama ve Aşılama Tedavisi (intrauterin inseminasyon, IUI);
Anne adayına uygulanacak yumurtlama tedavisi aşılama ile birlikte uygulanabileceği gibi tek başına da uygulanabilir. Uzmanlar aşılama ile birlikte yapılmasının hamilelik şansını artıracağını belirtirler. Anne adayına yumurtlama ve aşılama tedavisinin uygulanabilmesi için, en az bir tüpünün açık olması gerekir. Her iki tüpü kapalı olan anne adaylarının yumurtlama ve aşılama tedavisi uygulanamaz. Bu durumdaki hastalara tüp bebek tedavisi yöntemi önerilir.
Ameliyat Tedavileri:
Kadında kısırlık tedavisi yöntemlerinden birisi de Laparoskopi ya da histeroskopi yöntemiyle yapılan ameliyat tedavileridir. Bu tedavi yöntemi bazı durumlarda kısırlık tedavisinin bir parçası olarak gerekebilmektedir. Mesela, çikolata kisti (endometrioma) ya da rahim içerisinde septum (perde), polip, myom benzeri bir patolojinin bulunması durumlarında bunların tedavisi için ameliyat tedavileri gerekebilmektedir.
Tüp bebek tedavisi (IVF, ICSI):
Tüp bebek tedavisi yöntemi genellikle her iki tüpü de tıkalı olan kadınlarda uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi sperm sayısı çok düşük olan baba adaylarında ve yumurtlama tedavileri sonrasında hamilelik elde edilemeyen çiftlerde uygulanır. Bakmakta Fayda Var: Tüp Bebek Tedavisi Süreci ve Aşamaları