Kaç Haftalık Düşüklerde Kürtaj Gerekmez?

Düşük yaptığından şüphelenen çoğu kadın, kaç haftalık düşüklerde kürtaj gerekmez sorunun yanıtını merak eder. Ancak bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Zira düşük sonrası kürtaj kararı, rahimde parça kalıp kalmaması ve hastanın kanama durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer içeride parça kalmadıysa kürtaj gerekmeyebilir ancak tamamlanmamış düşüklerde kürtaj ile rahim içinin temizlenmesi gerekebilir. Bununla birlikte klinik tecrübelere göre 4 - 5 haftalık düşüklerde genellikle kürtaja ihtiyaç duyulmadığı görülmektedir. Yani erken dönemde gerçekleşen düşüklerde kürtaj ihtimali düşüktür. Ancak 7 - 8 haftadan gebelik kayıplarında kürtaj riskinin arttığı biliniyor.

Düşük Nedir?

Düşük, 20. haftadan önce gerçekleşen gebelik kayıplarıdır. İlk 12 hafta içinde meydana gelen düşükler erken düşük, 13. – 20. haftalar arası gerçekleşen düşüklere ise geç düşük ismi verilir. Düşüğün birçok sebebi olsa da en sık karşılaşılan sebebi bebekteki kromozomal anomalilerdir. Yani embriyo sağlıklı olmadığı için gebelik tutunamaz ve düşükle sonuçlanır. Bununla birlikte annenin kronik rahatsızlıkları veya rahimdeki anatomik bozukluklar da düşüğe neden olabilir.

Daha çok kasık ağrısı ve vajinal kanama ile belirti veren düşükte, bazen de rahim içinde ufak parçalar gelebilir. Bu durum daha çok 7 - 8 haftanın üzerindeki gebelik kayıplarında görülür. Rahim kasılmalarıyla birlikte gelen bu parçalar, kanama ve pıhtıya ek olarak gebeliğe ait kordon ve plasenta gibi yapılar olabilir. Ancak parçalar genellikle kan ile karışmış olduğundan ve şekilsiz göründüğünden çok da fark edilmemektedir. Dolayısıyla düşük yaptığından şüphelenen pek çok kadın, kendisine kürtaj yapılıp yapılmayacağını merak eder. Peki, kaç haftalık düşüklerde kürtaj gerekmez?

Kaç Haftalık Düşüklerde Kürtaj Gerekmez?

Düşük sonrası kürtajın gerekip gerekmediği yapılacak olan ultrason muayenesine bağlıdır. Eğer muayene sırasında içeride parça kaldığı tespit edilirse veya hastanın kanaması devam ediyorsa kürtaj gerekebilir. Bu durum genellikle 7 – 8 haftalıktan büyük gebeliklerde görülür. Daha küçük gebeliklerde daha çok rahim kasılmalarıyla birlikte gebeliğe ait tüm materyal vajina yoluyla dışarı atılır. Bu nedenle küçük gebelik haftalarında kürtaj ihtimali daha azdır. Ancak bu karar yalnızca muayene sonrası doktor tarafından verebilir. Dolayısıyla düşük yaptığından şüphelenen kadınlar iç çamaşırında pıhtı benzeri yapılar gördükten sonra' nasıl olsa rahmim temizlendi' mantığı ile kesinlikle muayene olmayı ihmal etmemelidir. Aksi halde başta enfeksiyon olmak üzere birçok hayati komplikasyon gelişebilmektedir.

Bununla birlikte tamamlanmamış düşüklerde, yani içeride parça kalması durumunda bazen hasta yakın takibe alınarak rahimde kalan parçaların doğal yolla dışarı atılması beklenebilir. Böylesi bir tabloda hastanın rahim kasılmalarını tetikleyecek ilaçlar reçete edilir Ancak bu seçenekte enfeksiyon riski nedeniyle kişinin çok yakın takip edilmesi gerekir. Ayrıca hangi durumlarda muayeneye gelmesi gerektiği hastaya detaylıca anlatılmalıdır.

Kaç Haftalık Düşükte Kürtaja Gerek Olmaz?

Yukarıda da açıkladığımız gibi ‘Kaç haftalık düşüklerde kürtaj gerekmez’ sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Tamamen ultrason muayenesi ve hastanın kanama durumuna göre kürtaj kararı alınır. Ancak düşük sonrası kürtaj riskinin 7 – 8 hafta ve üzeri gebelik kayıplarında daha yüksek olduğu bilinmektedir. Erken gebeliklerde ise çoğu zaman rahim kasılmalarıyla birlikte gebeliğe ait tüm materyalin vajina yoluyla dışarı atıldığı görülmektedir. Yine de gebelik haftası ne olursa olsun düşükten şüphelenen kadınların komplikasyonları önleyebilmek adına en kısa sürede kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olması gerekir.

Düşükte Gelen Parçalar Nasıl Olur?

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj için günümüzde genellikle vakum yöntemi tercih edilir. Zira vakum yöntemi diğerlerine göre daha risksiz ve ağrısız bir işlemdir. Plastik enjektör ve kanül ile gebelik materyalinin vakumlanarak dışarı çıkartıldığı uygulamada lokal veya genel anestezi tercih edilebilir. Operasyon süresi ortalama 10 dakika kadardır. İşlem bittikten sonra rahim tekrar ultrason ile kontrol edilir ve parça kalıp kalmadığı incelenir. Eğer parça kalmadıysa işlem sona erer ve hasta uyandırılır.

Küret ise eskiden sıklıkla tercih edilen ancak günümüzde nadiren kullanılan bir yöntemdir. Bu işlemde hastanın rahmi küret adı verilen alet ile kazınır ve gebelik materyali dışarı çıkartılır. Daha pratik ve sağlıklı olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küret günümüzde çok tercih edilmemektedir.

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kürtaj sonrası hem fiziksel hem de mental anlamda sağlıklı kalabilmek adına dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Enfeksiyon riskini önlemek adına hekimin reçete edeceği antibiyotik düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Kürtaj sonrası kanama olabileceği gibi hiç kanama olmayabilir. Kanaması olan hastalar tampon yerine ped tercih etmelidir.
  • Kanama ortalama 2 hafta kadar sürebilir. Başlangıçta yoğun olabilir ancak kürtaj sonrası kanamanın giderek azalması beklenir. Hastaların kanama takibini özenli bir şekilde yapması gerekir. Eğer kanama azalmıyorsa derhal hekime başvurulmalıdır.
  • Kürtaj sonrası 2 – 3 hafta cinsel ilişkiye ara verilmelidir.
  • Enfeksiyon riski nedeniyle kanama bitene kadar havuz veya denize girilmemelidir.
  • Ağır kaldırmak kasık ağrısını artırabileceğinden en az 2 – 3 hafta ağır kaldırmamaya dikkat edilmelidir.
  • Kürtaj sonrası rahmin kendini toparlaması için kasılması gayet normaldir. Bu da kişide ağrı hissi oluşturabilir. Rahatsız edici ağrılar için hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Eğer kasık ağrısı çok şiddetliyse veya ilaç alınmasına rağmen geçmiyorsa derhal muayeneye gidilmelidir. Zira bu durum enfeksiyon veya rahim delinmesi gibi komplikasyonların belirtisi olabilir.
  • Ateşin yükselmesi durumunda da enfeksiyon riski açısından muayene ihmal edilmemelidir.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi kürtaj işleminde de çeşitli riskler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kanama,
  • Enfeksiyon,
  • Rahmin delinmesi,
  • Rahim içi yapışıklık,
  • Rahimde parça kalması ve
  • Anesteziye bağlı yan etkilerdir.

Özetleyecek olursak, kaç haftalık düşüklerde kürtaj gerekmez sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Bu tamamen kişinin içinde bulunduğu duruma göre değişiklik gösterir. Rahmin içinde parça kalması ve kanamanın devam etmesi gibi tablolarda kürtaj işlemi gerekebilir. Ancak tamamlanmış düşüklerde, yani rahmin tamamen temizlendiği durumlarda kürtaja ihtiyaç duyulmamaktadır.

Düşük Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?