Japon Takvimine Göre Bebeğinizin Cinsiyetini Tahmin Edin!
Japon takvimi, tıpkı diğer cinsiyet hesaplama takvimleri gibi tamamen kültürel inançlarla şekillenen bir cinsiyet tahmin etme yöntemidir. Bebek bekleyen her çiftin aklına ilk gelen soru, hiç kuşkusuz ki cinsiyetinin ne olduğudur. Günümüz şartlarında bu sorunun cevabı, ultrason görüntüsüyle 12. hafta civarı belli olmaya başlıyor. Ancak bebeğin cinsiyetini kesin olarak öğrenebilmek 16. haftayı bulabiliyor. Bu da 4. aya denk geliyor ki, çoğu anne baba için o aylar geçmek bilmiyor. Dolayısıyla pek çok çift, geleneksel cinsiyet tahmin etme yöntemlerine başvuruyor.
Bu yöntemlerden biri de Japon takvimidir. Peki, Japon takvimine göre cinsiyet hesaplama nasıl yapılır? Japon takvimi tablosu ve diğer detaylar yazımızda!
Japon Takvimine Göre Bebeğin Cinsiyetini Hesaplama
Japon takvimiyle bebeğin cinsiyetini hesaplama, son zamanlarda oldukça popüler olan bir cinsiyet tahmin yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aslında biz adını yeni yeni duysak da Japonya’da cinsiyet tahmini için çok uzun yıllardır kullanılıyor. Ancak Çin takvimi ile benzerlikleri olan bu yöntemin, bilimsel bir dayanağının olmadığını da belirtmek gerekiyor. Peki, Japon takvimi ile bebeğin cinsiyeti nasıl tahmin ediliyor?
Bu yöntemde iki adet tablodan faydalanılıyor. İlk tabloda yılın 12 ayı, yatay ve dikey olarak sıralanıyor. Yatay sıralamada babanın, dikey sıralamada ise annenin doğduğu ay bulunuyor. İkisinin kesiştiği alanda bulunan rakam ise ikinci tabloda kullanılıyor.
İlk tablodaki kesişen sayı, ikinci tablonun en üstünde yatay bir şekilde sıralanan rakamlar arasından bulunuyor. Ardından annenin hamile kaldığı ay, o sütundan seçiliyor ve bebeğin cinsiyet olasılıkları ortaya çıkmış oluyor. Daha iyi anlamanız için örnek üzerinden gidelim;
JAPON TAKVİMİ TABLOSU
Tablo1
Babanın doğduğu ay Nisan olsun, annenin doğduğu ay ise Mayıs olsun. Bu iki ayın Tablo 1’de kesiştiği alanda 1 rakamını görüyoruz. Bu rakamı, ikinci tablonun en üstünde yatay olarak sıralanmış sayılar arasından buluyoruz. Ardından, o rakamın altında sıralanan aylar arasından da hamile kaldığımız ayı seçiyoruz. Hamile kalınan ayın da Mart olduğunu farz edelim. Yan taraftaki olasılıklara baktığımızda, kız için 3 adet x, erkek için ise 1 adet x olduğunu görüyoruz. Bu da bebeğin kız olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiş oluyor.
Tablo2
Not: Japon takvimi yalnızca olasılık veriyor.
Japon Takvimi Güvenilir mi?
Her geleneksel yöntemde olduğu gibi Japon takviminin de bilimsel bir dayanağının olmadığını söylememiz gerekiyor. Bu yöntemin, tamamen Japon kültürünün bir mirası olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Zira Japonlar da kendi kültürel miraslarını yaşatmak için bu takvimden faydalanıyor. Dolayısıyla hazırlıklarınızı yaparken bu tür geleneksel yöntemleri değil, ultrason görüntülerini baz almanız öneriliyor.
Japon Takvimi ile Çin Takviminin Farkları
Çin takvimi ile cinsiyet tahmin ederken annenin yaşı ve son adet tarihi bilgileri gerekiyor. Japon takviminde ise anne ile babanın doğduğu ay ve hamile kalınan ay yeterli oluyor. Çin takvimi ile Japon takvimi arasındaki en büyük fark, Japon takviminin olasılık vermesidir. Çin takvimi ise direkt 'kız' veya 'erkek' olarak sonuç veriyor.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Oluşur?
Bebeğin cinsiyetini belirleyen faktör, babanın spermindeki kromozomdur. Kadınların yumurta hücresi yalnızca X kromozomu taşır. Ancak sperm hücresi, hem X hem de Y kromozomu taşıyabilir. Dolayısıyla yumurtayı dölleyen sperm hücresi X kromozomu taşıyorsa kız, Y kromozomu taşıyorsa bebek erkek olur. Bu nedenle döllenme gerçekleştiği anda aslında bebeğin cinsiyeti genetik olarak bellidir. Ancak 7. haftaya kadar hem erkek hem de kız bebeklerin cinsel organlarının görünümü aynıdır. 9. haftadan sonra sahip oldukları farklı hormonlar ve reseptörler sayesinde kendi genetik yapıları yönünde gelişim göstermeye başlarlar.
Ultrason cihazları ile bebeğin cinsiyetini tespit edebilmek ise en erken 12. haftada mümkündür. Fakat bu haftalarda yanılma payı biraz yüksektir. 16. Hafta itibarıyla elde edilen görüntüler daha güvenli sonuçlar verir. Ultrasonografi dışında amniyosentez, kordosentez ve koryonvillus biyopsisi gibi yöntemlerle de bebeğin cinsiyeti kesin olarak öğrenilebilir. Ancak yukarıda saydığımız işlemler yalnızca bazı hastalıkların tespit edilmesi amacıyla yapılır, bebeğin cinsiyetini öğrenmek için uygulanan rutin testler değildir. Kısacası Japon Takvimi ve diğer geleneksel yöntemler, yalnızca kültürel miraslardır. Herhangi bir gerçeklik payı bulunmamakla birlikte, doğru çıkan sonuçlar sadece tesadüften ibarettir.
Çin Takvimi için linke tıklayabilirsiniz!