İştahsız Bebeklere Çözüm Olacak 15 Püf Nokta!

İştahsız Bebekler İçin İştah Arttıran 15 Püf Nokta

"Bebeğime bir türlü yemek yediremiyorum", " Saatlerce yemek vermesem umrunda bile olmuyor" dediğiniz bir bebeğiniz varsa, aşağıdaki öneriler eminiz çok işinize yarayacaktır.

1- Yemek saatini bebeğinizin uyku saatine göre ayarlayın...

 

   

Bebekler aşırı yorgun ve uykusuz oldukları zaman iştahları da olmaz. Bu nedenle bebeğinizi besleyeceğiniz zaman uyku saatini göz önünde bulundurun. Yemek saatlerini bebeğinizin uyku saatine göre düzenleyin.  

2- Yemekten önce oyun oynayın...

 

   

Bebekler kendileriyle ilgilenilmesinden çok mutlu olurlar. Onlarla oyun oynadığınız zamanlarda neşelenirler. Softaya oturmadan önce oynayacağınız oyun bebeğinizi neşelendirip iştahının artmasını sağlayabilir. 

3- Yemekten önce şeker, çikolata, gazlı içecekler vermeyin...

 

   

Bebeğinize yemekten önce pasta, çikolata ve gazlı içeceler gibi şeker içeren gıdalar vermeyin. Söz konusu gıdalar bebeğinizin iştahının kapanmasına ve yemek yememesine neden olmaktadır.

4- Yemek yedirmek için ısrar etmeyin...

 

   

Bebeğiniz yemek yemediği zaman ısrar etmeyin. Yemek yemesi için ödüllendirmeyin, ceza vermeyin. Bunun nedenini anlamaya çalışın. Sizin bu davranışlarınız bebeğinizin yeme alışkanlığını olumsuz etkliler.

5- Yemek sofrasına herkesin oturmasını sağlayın...

 

   

Bebeğinize yemek yedirirken mama sandalyesinde sofrada tüm aile sofrasına katarak, yemek yemenin sosyal bir olay olduğunu öğrenmesini sağlayın. Burada dikkat etmeniz gereken konu, büyük kardeşlerin ve aile büyüklerinin sofraya oturması ve yemek seçmemeleri olmalıdır. Aksi halde bebeğinizin yeme alışkanlığı olumsuz etkilenir.

6- Yemeği televizyonu kapatın, yemek zamanını neşelendirin...

 

   

Yemek yedirirken bebeğinizin dikatinin dağılmayacağı sesiz bir ortamda yedirin. Yemek zamanını eğlenceli hale getirin. Bebeğinizi beslerken söyleyeceğiniz şarkılar, anlatacağınız masallar ve oynayacağınız oyunlar ortamı neşelendirip yemek yemeyi sevdirecektir.

7- Bebeğinizin yemeğini kendi yemesi için teşvik edin...

 

   

Bebekler 1,5 yaşından itibaren çatal kaşık kullanabilmektedirler. Bebeğinizi bu yaştan itibaren kendi kendisine yemek yemesini desteklemesiniz. Kaşığı eline verin ve yemesini bekleyin. Bu şekilde bebeğiniz yediği yemeklerde inisiyatifin kendisinde olduğunu düşünür. Unutmayın ki, bebekler kendi kendini beslediklerinde daha fazla keyif alırlar.

8- Yemek tabağını tepeleme doldurmayın...

 

   

Yemek tabağının tepeleme dolu olması görüntü açısından bebeğinize itici gelebileceğinden porsiyonları ufak tutun.

9- Kolay çiğneyebileceği besinleri tercih edin...

 

  

 Bebeğinizi beslenmesinde ilk başlarda kolay çiğneyebileceği ve yutabileceği besinlerle beslemeye çalışın. Zorlamadan besinleri çeşitlendirin. Tek bir besin türüne bağlı kalmasını önleyin. Örneğin, bebeğin aşırı süt tüketimi diğer besinleri reddetmesine yol açabilir.

10- Bebeğinizin kendi damak tadını oluşturmasına izin verin...

 

   

Bebeğinize kendi damak tadınızı benimsetmeye çalışmayın. Bebeğinize kendi damak tadını bulmasına izin verin.

11- Yemek yedirirken acele etmeyin...

 

   

Yemek yedirmeye yeterli zaman tanınmaması veya yemek süresini çok fazla uzatmak da iştahın azalmasında önemli bir faktör. (ideal süre 30 dakika)

12- Yemeğin soğuk ya da sıcak olmasına dikkat edin...

 

   

Yemeğin aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olması bebeğin yeme sorununa neden olabilir. Bebekler birbirine karışmış yemekleri reddeler ve çok pişmiş ve tadı bozuk yemekleri yemezler.

13- Korkutmayın, tepki göstermeyin...

 

  

Bebeğinizin ilk yaşlarında yemek seçmenin sık raslanmasından dolayı, yemekleri çeşitlendirin. Yemek yemiyorsa önlerinden alın. Bu konuda tepki göstermeyin ve bebeğinizi korkutmayın. Tekrar yemek isterse yemeği yeniden önüne koyun. Yine yemek yemek istemezse bir öğün yemek vermeyin.

14- Yemekle oynamasına göz yumun...

 

   

Bebeğinizin yemek yerken bir süre parmaklarını kullamasını, yemekle oynamasını ve etrafa dağıtmasını engellemeyin.

15- Doyduğunda yemek yedirmeyi bırakın...

 

   

Bebeğinizin doyduğu ile ilgili her hangi bir sinyal aldığınız an yemesini durdurun, yemek tamamen bitene ve son lokmasına kadar  yedirmek bebeğinizde yeme sorunlarına neden olur.   

Bakmanızda Fayda Var: Bebeklerde Beslenme Sorunlarına Dikkat