İshal Hamilelik Belirtisi Olabilir mi?
Hamilelikte sindirim problemleri ile çok sık karşılaşılır. Sabah bulantısı ve kabızlık en sık rastlanılan şikâyetlerken, ishal hakkında daha az şey duymuş olabilirsiniz. Her ne kadar dikkat çekmese de ishal, birçok hamile kadının karşılaşabileceği başka bir gastrointestinal sorundur. İlk aylarda hormonal değişim gebelikte ishale neden olabilirken, beslenme değişiklikleri veya bakteriler/virüsler de hamilelikte ishale yol açabilir. Tüm bunlara rağmen ishal tek başına hamileliğin erken belirtisi olarak kabul edilmez. Zira ishal, ilk haftalarda yaşanan göğüs hassasiyeti, halsizlik veya adet gecikmesi gibi tipik gebelik belirtileri kadar çok sık görülmez. Sizler için hazırladığımız bu yazıda ishal hamilelik belirtisi mi, gebelikte ishal normal mi gibi soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
İshal Hamilelik Belirtisi Olabilir mi?
İshal hamilelik belirtisi olarak kabul edilmez. Zira gebeliğin ilk aylarında adet gecikmesi, göğüs hassasiyeti veya mide bulantısı gibi tipik hamilelik belirtileri kadar sık karşılaşılmamaktadır. Bununla birlikte hormonal değişime bağlı olarak bazı kadınlarda ishal de gelişebilir. Ancak diğer belirtiler kadar yaygın olmadığından ishal tek başına hamilelik belirtisi olarak değerlendirilmemektedir. Hormonal değişimin yanı sıra bazı kadınlar diyet değişiklikleri veya virüsler/bakteriler de gebelikte ishale neden olabilir.
Hamilelikte İshal Neden Olur?
Hamilelikte ishal hormonal değişik, diyet değişiklikleri veya kullanılan takviyeler nedeniyle ortaya çıkabilir. Gelin şimdi bu faktörleri daha detaylı inceleyelim.
1. Hormonal ve Fiziksel Değişim
Hamilelik sırasında anne adayları hormonal ve fiziksel açıdan birçok değişim yaşar. Östrojen ve progesteron hormonları artarken, büyüyen rahim sindirim sistemine baskı uygulamaya başlar. Tüm bunlar kadınlarda kabızlık, hazımsızlık, bulantı, kusma ve ishal gibi şikâyetlere yol açabilmektedir.
2. Diyet Değişiklikleri
Hamilelik, birçok kadına sağlıklı beslenme için ilham veren bir süreçtir. Bu dönemde bir anda lif içeriği yoğun meyve ve sebzeler tüketmek bağırsak hareketlerinde değişikliğe neden olarak ishal gibi yan etkilere yol açabilir.
3. Kullanılan Takviyeler
Kadınlar gebelik sırasında pek çok takviye kullanır. Bunların bazıları kabızlığa neden olabilirken az bir kısmı gevşek dışkılamaya yol açabilir. Eğer ishalin takviyeden kaynaklandığını düşünüyorsanız doktorunuza danışarak farklı bir markaya geçiş yapabilirsiniz.
Bunların yanı sıra hamilelikle ilgisi olmayan bazı faktörler de gebelikte ishale yol açabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılanlar sebepler ise:
- Gıda zehirlenmesi
- Antibiyotik gibi ilaçların kullanılması
- Virüs veya bakteriden kaynaklanan bir hastalık
- Crohn hastalığı, hipertiroidzm veya çölyak hastalığı
- Seyahat
Gebelikte İshal Belirtileri ve Tedavisi
İshal, bağırsak hareketlerinin normalden daha sık ve dışkının sulu olmasıdır. Buna ek olarak ishal şişkinlik, kramp, karın ağrısı, bir günde 2 veya daha fazla sulu dışkı ve tuvalete koşma zorunluluğu hissi gibi belirtilere yol açabilir. Tedavisi için ise öncelikle ishale neden olan faktörün belirlenmesi gerekir. Özellikle 1 – 2 günden uzun süren ishaller dehidrasyona neden olabileceğinden mutlaka doktora danışmak gerekir. Zehirlenme veya Crohn gibi bir hastalıktan şüpheleniliyorsa doktorunuz gebeliğe uygun çeşitli ilaçların yanı sıra beslenme alışkanlıkları ile ilgili tavsiyelerde bulunabilir. Bu tavsiyeler arasında ise aşağıdakiler yer alabilir.
1. Bol Su İçin
Hamilelik döneminde susuz kalmamak önemlidir. İshal ise fazla sıvı çıkışına neden olacağından dehidrasyona yol açabilmektedir. Bu nedenle kaybedilen sıvıyı yerine koymak için bol bol su içilmesi gerekir.
2. Diyetinize Dikkat Edin
Bu süreçte sindirimi kolay, mideyi ve sindirim sistemini yormayacak besinler tüketmeye çalışın. Muz, patates, elma püresi, ekmek veya pirinç ishal olunduğunda tercih edilebilecek en iyi yiyeceklerdir.
3. Kendinize Zaman Tanıyın
İshal çoğu zaman birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Eğer ateş, şiddetli kramp, ağrı gibi başka semptomlarınız yoksa kendinize 1 – 2 gün zaman tanıyabilirsiniz. Ancak ishale ek olarak rahatsız edici farklı belirtileriniz de varsa en kısa sürede doktorunuza danışmanız sağlıklı olacaktır.
4. Genital Bölgenizi Temiz Tutun
İshal zamanlarında sulu dışkının idrar yoluna bulaşma ve enfeksiyona yol açma riski yüksektir. Bu nedenle tuvalet temizliğinize her zamankinden fazla dikkat edin, genital bölgenizi önden arkaya doğru silin. İç çamaşırlarınızı gün içinde birkaç kere değiştirmeye ve ellerinizi temiz tutmaya özen gösterin.
Hamilelikte İshal Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte ishal genellikle bebeğe zarar vermez. Zira sindirim sistemi, üreme organlarından tamamen farklı bir sistemdir. Ancak ishalin neden olabileceği dehidrasyon erken doğumu tetikleyebilir. Bu nedenle ishal olan anne adaylarının bol su içmesi önerilir. Ayrıca enfeksiyondan kaynaklanan bir ishal söz konusuysa, bunun da erkenden teşhis ve tedavi edilmesi bebek için risklerin ortadan kaldırılması adına önemlidir.
Ne Zaman Doktora Danışılmalı?
Gebelikte hafif ishal çoğu zaman endişe kaynağı değildir. Ancak ishale aşağıdaki belirtiler de ekleniyorsa vakit kaybetmeden muayene olmak gerekir:
- İshal 1 – 2 günden fazla sürerse
- Kasılmalar eşlik ederse
- Bebeğin hareketlerinde azalma hissedilirse
- Ateş varsa
- Kusma veya bulantı gibi semptomlar eşlik ediyorsa
- Dışkıda kan fark edilirse
- Alt karında ağrı varsa
- İshal iyileşmek yerine daha da kötüleşiyorsa en kısa sürede muayene olmak gerekir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Dışkıda Mukus Olması Normal mi?
Kaynak: 1