Çalışan Annelerin İşe Başlamadan Önce Mutlaka Yapması Gerekenler
İşe Başlamadan Önce Yapmanız Gerekenler
Doğum izniniz sona eriyor, işe geri döneceksiniz ve bebeğinizi emzirmeye devam edeceksiniz. Bu sizi az çok strese sokuyor. Doğum izninin bitip işe başlama zamanı geldiğinde çalışan annelere işe dönmek oldukça zor gelir. Bu durum yeni anneleri çok fazla endişelendirir ve stres altına sokar. Katı çalışma saatleri, iş yerinde kreş olmayışı, doğum izninin azlığı, bebeğe bakacak kimsenin bulunamayışı, iş yerinde süt sağma sorunları, olmayan kıyafetler, alınan kilolar gibi daha sayamadığımız pek çok sorun çalışan anneleri içinden çıkılmaz bir durumdaymış hissi verir. Doğum sonrası işe başlayacak yeni anneleri bu gibi sorunlarına bir nebze fayda sağlayacağını düşündüğümüz İşe başlamadan önce yapılması gerekenler ile ilgili annelerin deneyimleri ve uzman görüşlerini derleyerek sizler için hazırladık.
Süt Sağımı İçin Göğüs Pompası Temin Edinin
İşe dönme zamanınız yaklaşıyor ve bebeğinizi emzirmeye devam etmeyi düşünüyorsunuz. Bebeğiniz için sütünüzü konforlu bir sağım yapmak için, öncelikle göğüs pompanızın olması gerekiyor. Bu şekilde önceden sağıp saklayacağınız sütünüzü bebeğinizin yanında olmadığınız zamanlarda ona bakan kişi tarafından sizin sütünüzle beslenmesi sağlanacaktır. Anne Sütü Nasıl Sağılır? Detaylı bilgi için tıklayın...
İşe Başlamadan 1 Ay Önce Sütünüzü Sağıp Depolamaya Başlayın
İşe başlamadan ortalama bir ay öncesinden sütünüzü sağmaya ve derin dondurucuda depolamaya başlayın. Sütünüzü koyduğunuz süt saklama poşetlerinin veya şişelerin üzerine mutlaka sütünüzü sağdığınız tarihi ve miktarını not edin. Bu şekilde iş de göğsünüzü ne kadar süre sağım yapabileceğinizi keşfedene kadar bebeğinize bir süre yetecek kadar süt stokunuz olacaktır. Anne Sütü Nasıl Saklanır? Detaylı bilgi için tıklayın...
İşvereninizden Süt Sağımı İçin Temiz Yer Talep Edin
İşe başladığınızda ilk işiniz sütünüzü sağabilmek için işvereninizden konforlu ve temiz bir yer talep etmeniz olacaktır. Sağdığınız sütü doğru saklama koşullarında tutmanız için işyerinde buzdolabı varsa, olası bir karışıklığı önlemek için, isminizi ve sağım tarihini saklama poşetinin üzerine yazmalısınız. Şayet buzdolabını kullanma imkanınız yoksa sütü buz dolu bir çanta içerisinde eve gidene kadar muhafaza edebilirsiniz.
Bebeğinizi Sizin Dışında Birisi Tarafından Beslenmeye Alıştırın
İşe dönme hazırlıklarının belki de en önemli konularından birisi de şüphesiz sizin olmadığınız zamanlarda bebeğinizin beslenmesidir. Bu nedenle de bebeğinizin sizin dışınızdaki birisi tarafından beslenmeye alışması gerekir. Bu dönemde bebeğinizi biberona alıştırmaya zorlanabilirsiniz. Bebekler genellikle sizin verdiğiniz sağılmış anne sütünü içmezler bu nedenle bebeğinize biberonu ilk kez bakıcısının ya da babasının vermesi işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Bebeğinizi Sütünüzle Beslemeyen Devam Edin
İşe başladığınız ilk günlerde bebeğinizden ayrı kalmak hem bebeğiniz hem de sizin için oldukça zor olabilir. Bu durumda bebeğinizi emzirmeye devam ederek onun için en iyi besin olan sütünüzle desteklemeye devam edebilirsiniz.
Sorumluluklarınızı Başkalarıyla Paylaşmayı Öğrenin
Bebeğinizin doğumundan itibaren onun her şeyi ile sadece kendiniz ilgilendiğiniz artık sorumluluklarınızı başkalarıyla paylaşma zamanı gelmiştir. Bu kişiler bazen eşiniz, bazen anneniz, bazen bakıcı bazen de en yakın arkadaşınız /komşunuz olabilir. Bu dönemde onlara güvenmeyi öğrenmelisiniz. Zira birçok şeyi kontrol altında tutarken kendinizi yıpratma riskiniz oldukça yüksek.
İşe Başlamadan Önce Alıştırma Yapın
İşe başlayacağınız günden bir gün önce değil en az bir hafta önce bebeğinizi ona bakacak kişilere alıştırmanız gerekir. Bu alıştırma sürecinde sanki siz evde yokmuşsunuz gibi buzdolabına gerekli gıdaları hazırlayın. Yönlendirici küçük notlar yazın, bebeğinize nasıl bakıldığını izleyin. Bu şekilde hem bebeğiniz hem de siz yeni duruma daha kolay alışabilirsiniz.
Kendiniz İçin Kişisel Bakımınızı Yapın
İşe dönmeden önce biraz değişiklik size iyi gelecektir. Bu fırsatı değerlendirmenizde fayda var. Bu değişliği kişisel bakımınızı tamamlayarak ya da alışveriş yaparak yapabilirsiniz. Unutmamanız gereken tüm bunları yaparken önemli olan, iş yerinde bulunan kişilerin düşünceleri değil sizin ne hissettiğinizdir. Yapacağınız her şeyi kendiniz için yapın.
Mükemmel Olmaya Çalışmayın
Bu dönemde eşinize, bebeğinize ve işinize aynı anda yetişmeye çalışmayın. Bu davranışınız sizi uyum sürecinde fazlasıyla yıpratacaktır. Kendinizi çevrenizde bulunan abartılı örnekler üzerinden yetersiz hissederek tüketmeyin. Zamanınızı organize edin ve mutlaka kendinize zaman ayırmaya çalışın. Bebeğinizin sizin tüm üzüntü ve sıkıntılarınızı hissettiği unutmayın.
Evinizi ya da Bebeğinizi Görebileceğiniz Uygulamalar Oluşturun
Uzmanlar bebeklerin özellikle ilk aylarda huzurlu ve güvenli bir ortamda olmalarını tavsiye ederler. Bu ortamın anne yokken sağlanamayacağı düşüncesini zihninizden uzaklaştırın. Bebeğinizin yanında olmadığınız zamanlardaki endişelerinizi iş yerinizdeki bilgisayara ya da akıllı telefonunuza evinize görüntülü ulaşabileceğiniz uygulamaları oluşturarak giderin. Bu uygulamaları günün belli zamanlarında kullanın.
İlk Günler Her Yarım Saate Bir Evi Arayacaksınız
İşe başladığınızın ilk günlerde muhtemelen her yarım saatte bir evi arayarak bebeğinizin nasıl olduğunu kontrol edeceksiniz. Ancak bu durum gün geçtikçe evi arama zaman aralıkları gitgide uzayacaktır.
Kriz Durumunda Akraba ve Arkadaşlarınızdan Yardım İsteyin
Bebeğinize bakan kişinin, bakıcının, bebeğinizin hastalanması ya da iş seyahati gibi olağan dışı durumlarda akrabalarınızdan ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Bu gibi durumların üstesinden gelmeye çalışırken çevrenizin yardımına ihtiyacınızın olmasının son derece normal bir durum olduğunu kendinize hatırlatın.
Süt İzninizi Tek Bir Günde Toplayın
Çalıştığınız yerde kreş vb. gibi imkanlarınız yoksa, işyerinizle konuşarak uygun zamanlarda süt izninizi tek bir günde toplayabilirsiniz. Bu şekildeki bir düzen bebeğinizden ayrı kalacağınız zamanı azaltmak için çok işinize yarayabilir. Doğum ve Süt İzni Hakkında Bilmeniz Gerekenler için tıklayınız...
Asla Suçluluk Hissetmeyin
Çalışan annelerin işe başlama sürecinde en fazla yaşadıkları duygu şüphesiz suçluluk duygusudur. Doğumdan sonra evde bebekleriyle kalan annelerin 24 saatlik incelenmesinin yapıldığı araştırmalarda, çalışan ve ev hanımı anne arasındaki farkın sadece 1,5 saat olduğu görülmüştür. Yani, çalışmayan anneler bebekleriyle sadece 1,5 saat kadar bir süre fazladan vakit geçirebiliyorlar. Çünkü vakitlerinin büyük bir çoğunu bebeklerinden ziyade ev işleri alıyor. Suçluluk Duyan Çalışan Annelere Uzmanlardan Öneriler için tıklayın...
Birey Olduğunuzu Unutmayın
Kendiniz ve bebeğiniz için fiziken olduğu kadar ruhen ve zihnen de sağlıklı bir birey olmanız gerektiğini unutmayın.
İşin İçinden Çıkamadığınızda Kendinize Bu Soruyu Sorun
Tüm bunları yapsanız da yine zaman zaman çelişkilere düştüğünüz zamanlar olabilir. Bu gibi durumlarda kendimize şu soruyu sorun; bebeğimin gözünde şikayet eden, mızmızlanan ya da hayatından memnun olamayan biri mi olmak istiyorsunuz? Yoksa hayatında pek çok zorluklarda olsa bunların üstesinden gelebilen, çalışan ve üreten bir birey olarak mı? Yeni İş Kanuna Göre Çalışan Anneler Hangi Haklara Sahip Olacaklar? detaylar için tıklayın...