Bebeğin İri Olması Halinde Normal Doğum Yapılabilir mi?
İri bebek belirtileri nedir, hangi durumlarda bebek olması gerekenden iri doğar? Tüm bu sorular, anne adaylarının çokça merak ettiği konuların başında gelir. Bebeğin anne karnında olması gerekenden fazla gelişmesi, hem anne hem de bebek açısından ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Makrozomi de denilen bebeğin iri doğması doğması durumu, ülkemizde yaklaşık %10 civarındadır. Makrozomiyi etkileyen en önemli etken ise annede bulunan şeker hastalığıdır.
İri Bebek Nedir?
Normal süresinde doğmuş bebeğin sağlıklı olarak değerlendirilmesi için 2500 gr - 4500 gr ağırlığında olması gerekiyor. Bir bebeğe iri bebek diyebilmek için ise 4500 gr ve üzerinde bir kilo ile doğması gerekiyor. Hamilelik sürecinde düzenli aralıklarla gittiğiniz doktor kontrollerinde bu durum anlaşılabilse de tam tanı doğumdan önceki ultrason sonuçlarına bağlıdır. Türkiye'de doğumların yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmında iri bebek problemi görülmektedir. Erkek bebeklerde makrozomi görülme olasılığı ise kız bebeklere göre daha fazladır.
İri Bebek Doğumlarının Nedenleri Nelerdir?
Makrozomi, yani bebeğin iri doğmasının nedenleri arasında birçok faktör etkili olabiliyor. Bunlardan en yaygın olanı ise; anne adayının şeker hastalığının bulunmasıdır. Annede şeker hastalığı, bebeğin de kan şekeri oranını etkiler. Bu durum şeker insülin, büyüme hormonları ve diğer büyüme faktörlerini harekete geçirerek organların daha fazla büyümesine ve yağ ile glikojen depolanmasına sebep olur. Dolayısıyla bebeğin iri doğması sonucuyla karşılaşılır. İri bebek doğumunun diğer nedenleri ise şöyledir;
- Anne adayının aşırı kilolu olması
- Hamilelikte aşırı kilo alınması
- Annenin daha önceki doğumlarında iri bebek doğurmuş olması
- 17 yaşın altında, 35 yaşın üzerinde bebek sahibi olmak
- Doğum zamanının geçmesine rağmen doğumun gerçekleşmemiş olması
- Genetik faktörler
- Anne adayının boyunun fazla uzun olması
İri Bebek Belirtileri Nelerdir?
Düzenli aralıklarla gideceğiniz doktor kontrollerinizdeki ultrason görüntüleri ile bebeğin iri olup olmadığı anlaşılmaktadır. Kesin tanı için doğumdan önceki ölçümler ve ultrason görüntülerinden yararlanılır. Özellikle 6. aydan sonra gideceğiniz doktor kontrollerinde, bebeğin gelişiminin hızlı ilerleyip ilerlemediği ve kilosunda herhangi bir anomalinin olup olmadığı anlaşılmaya başlanır.
Normal Doğum mu Sezaryen mi?
Doğumdan önce yapılan ultrason ölçümleri, doğum şeklinin nasıl olacağını belirleyen kriterlerden biridir. Ölçümlerde, bebeğin 4500 gr ve üzeri bir kiloda olduğu saptanırsa, doktorların önerisi genellikle sezaryen doğumdur. Fakat doğum şeklinin belirlenmesinde tek kriter bebeğin kilosu değildir. Bebeğin kilosu ile beraber annenin pelvik yapısı ve gebeliğin nasıl ilerlediği de incelernir. Sonunda doktorunuz, doğum şekli için en uygun yöntemi belirler. Eğer bebek iriyse ve normal doğum yapılacaksa, bu durum bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Doğum sırasında bebeğin omuzlarının takılması ve doğum travması, iri bebeklerin normal doğumlarında en sık rastlanılan durumlardır. Doğum travmasında özellikle sinir zedelenmeleri görülebilmek ve bu durum bebek ve anne açısından ciddi sorunlar teşkil edebilmektedir. Buna ek olarak iri bebeğin normal yollarla doğumunda annede fazla kanamalar meydana gelebilir ve perine bölgesi ciddi zararlar görebilir.
Doğumdan Sonra Ne Yapmak Gerekir?
Makrozomi doğumdan sonra doktorunuzun size çeşitli önerileri olacaktır. Bu önerilere kesinlikle uymalısınız. Perine bölgesindeki hasarı ve kesikleri çabuk iyileştirmek bu süreçte fazlasıyla önemlidir. Hekiminiz bununla ilgili size tavsiyelerde bulunacaktır. Fakat bu süre içerisinde kesiklerin enfeksiyon kapmaması için hijyene her zamankinden fazla önem vermelisiniz. Eğer bebeğin iri doğması gebelik diyabetine bağlıysa, diyabet testinizi de en kısa sürede yaptırmalısınız. Gebelik diyabeti çoğu zaman doğumdan sonra geçse de bazen lohusalık döneminde de devam edebiliyor.