İmpetigo Nedir? Bebeklerde İmpetigo Belirtileri ve Tedavisi
İmpetigo, Grup A Streptococcus bakterisi veya Staphylococcus aureus bakterisinin neden olduğu son derece bulaşıcı bir bakteriyel cilt enfeksiyonudur. Ciltte kızarıklık, döküntü ve kabarcıklar ile belirti veren impetigo basit, büllöz ve ektima olarak 3 türe ayrılır. Hafif formlarında topikal antibiyotik kremler ilk tedavi seçeneği iken şiddetli impetigo hastalığında oral antibiyotikler de tercih edilebilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda impetigo nedir, impetigo yaraları iz bırakır mı, impetigo bulaşıcı mı gibi konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
İmpetigo Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
İmpetigo, Grup A Streptococcus bakterisi veya Staphylococcus aureus bakterisinin neden olduğu son derece bulaşıcı bir bakteriyel cilt enfeksiyonudur. Deride kızarıklık, kabarcıklar ve döküntüler şeklinde belirti veren impetigonun 3 türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki basit yüzeysel impetigodur. Bu, en yaygın görülen impetigo türü olmakla birlikte deride küçük yaralara ve kabarcıklara neden olur. Yüzeysel impetigolara Strep veya Staphylococcus bakterisi neden olabilir. İkinci türü büllöz impetigo olarak adlandırılır ve irin dolup patlayabilen büyük çıban benzeri kabarcıklara yol açar. Yalnızca Staphylococcus bakterisinin sebep olduğu bülloz impetigo, yüzeysel impetigoya göre daha uzun sürede iyileşir. Üçüncü türü ise ektima olarak bilinir ve bakterilerin cildin daha derin katmanlarını enfekte ettiği en şiddetli türdür.
Bebeklerde İmpetigo Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde impetigo belirtileri, bakteriye yakalandıktan bir ila on gün sonra ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan belirtiler ise impetigonun türüne göre değişiklik gösterir.
1. Basit Yüzeysel İmpetigo Belirtileri
- Hastalığın ilk belirtisi, burun deliklerinin çevresinde veya dudağın üstündeki deride kızarıklıktır. İnce kırmızı döküntüler çevredeki deriye yayılarak büyük kabarcıklara dönüşür.
- Döküntüler kısa sürede sarı/kırmızı lezyonlar veya kabarcıklar şeklini alır.
- Sıvı nedeniyle kabarcıklar patlar ve lezyonlar nemli görünür.
- Birkaç gün sonra patlayan kabarcıklar kahverengi, kırmızı veya bal rengine dönüşebilir ve yara kurumaya başlayıp pullu bir kabuk oluşturabilir.
- Yaralar genellikle ağrılı değildir ancak kaşıntı şiddetli olabilir.
2. Büllöz İmpetigo Belirtileri
- Büllöz impetigonun ilk belirtisi vücudun çeşitli bölgelerinde çıkan pembe veya kırmızı renkli lezyonlardır.
- Zamanla kabarcık büyür ve içinde berrak bir sıvı oluşur.
- Sıvı iltihap nedeniyle yavaş yavaş sarıya dönüşür.
- Kabarcıklar kısa süre sonra patlar, içi boşalır ve kurur.
- Çoğunlukla bez bölgesi veya boyun kıvrımı gibi deri kıvrımlarının etrafında görülür.
- Ağrılı ve olabilir ve bebeği huzursuz hissettirebilir. Ateş, şişmiş lenf düğümleri ve genel halsizlik gibi başka belirtilere de yol açabilir.
3. Ektima İmpetigo Belirtileri
- Çoğunlukla bacaklarda görülen büyük irin dolu yaralar oluşur. Bu yaralar kalçaları da etkileyebilir.
- Yaralar delikli bir çevre ile genişler ve oldukça derindir.
- Çoğunlukla ağrılıdır. Bazılarında kaşıntı hissi de oluşabilir.
- Zamanla kuruyan yaralar kırmızı mor rengini alır.
- Belirtilere hafif ateş de eşlik edebilir.
Bebeklerde ve Çocuklarda İmpetigo Tedavisi
Bebeklerde impetigo tedavisi hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. İlk tercih genellikle topikal antibiyotik kremlerdir. Doktor tarafından, kremin daha iyi emilebilmesi için uygulama öncesi yaraların ılık suyla temizlenmesi önerilebilir. Daha şiddetli ve yayılmış lezyonlar için ise oral antibiyotikler tercih edilebilir. İlaç tedavisi başladıktan birkaç gün sonra bebek kendini daha iyi hissedecektir. Ancak tam anlamıyla iyileşme ortalama 2 haftayı bulmaktadır. Bu süreçte antibiyotik kürünü doktorun önerdiği süre boyunca kullanmak hem hastalığın tekrarlama riskini azaltır hem de bakterilerin antibiyotiğe dirençli hale gelmelerini önler.
İmpetigo Yaraları İz Bırakır mı?
İmpetigo yaraları genellikle iz bırakmaz. Özellikle basit yüzeysel impetigo ve büllöz impetigonun iz bırakması beklenmez. Ancak ektima impetigo daha derin yaralara neden olabildiğinden iz bırakma ihtimali bulunmaktadır.
Ebeveynler İmpetigoyu Nasıl Yönetebilir?
Bebeğin daha hızlı iyileşmesi ve enfeksiyonun yayılmasının önlemesi için ebeveynler aşağıdaki önerileri dikkate alabilir:
- Bebeğinizin tırnaklarını olabildiğince kısa tutun. Bu hem enfeksiyonun sağlıklı cilde yayılmasını önler hem de bebeğin kabarcıkları patlatma olasılığını azaltır.
- Enfeksiyon bez bölgesindeyse buranın hava almasına dikkat edin. Örneğin her alt temizliğinden sonra 5 – 10 dakika cildin hava almasını sağlayabilirsiniz.
- Bebeğinizin ellerini sık sık yıkayın. Bu hem size hem de bebeğin sağlıklı cildine hastalığın bulaşma riskini azaltır.
- Eğer doktorunuz öneriyorsa topikal antibiyotiği sürmeden önce bebeğinizin cildinizi ılık suyla temizleyin.
- Bebeğinizin çamaşırlarını, havlusunu ve nevresimlerini ayrı yıkayın.
- Hastalık iyileşene kadar parka gitmekten veya çocuğunuzu kreşe göndermekten kaçının.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerde El Ayak Ağız Hastalığı Belirtilerine Dikkat!
Kaynak: 1