İlk Adım Ayakkabısı Alırken Bu Özellikleri Arayın

İlk adım ayakkabısı nasıl olmalı sorusu, bebeği adım atmaya başlayan annelerin en çok merak ettiği konular arasındadır. Çünkü ilk adım ayakkabısı seçimi, bebeklerin ayak ve omurga sağlığı açısından oldukça önemli bir konuyu oluşturuyor. Hâl böyle olunca, ayakkabının bir aksesuardan ziyade bebeğin gelişimi için ne denli önemli olduğu görülebiliyor. Peki, ilk adım ayakkabısı nasıl olmalı? İlk adım ayakkabısı ne zaman alınmalı? Sizler için hazırladığımız bu makalede; ilk adım ayakkabısı seçimiyle ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik…

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Bebekler, genellikle 9 – 12. ay arası destekli bir şekilde ayağa kalkıp, yürüme alıştırması yapmaya başlar. Desteksiz ilk adımlar ise çoğu zaman 12 – 16. ay civarı gerçekleşir. Ancak her bebeğin bir olmadığı ve kas gelişimine göre bu sürecinin 18. aya kadar uzayabileceği bilinmelidir. 18. aydan sonra ise hala yürüme ile ilgili problemler varsa, o zaman yürümenin geciktiği söylenebilir ve bir ortopedi uzmanına danışılması gerekir.


Yürüme denemelerinin başladığı dönemde akıllara gelen ilk soru ise çoğu zaman ilk adım ayakkabısının nasıl olması gerektiği ile ilgilidir. İşte, ilk adım ayakkabısında olması gereken bazı özellikler...

İlk Adım Ayakkabısı Bebeğin Ayağına Uygun Büyüklükte Olmalı

Bebekler, ayakkabının uygunluğu ile ilgili size geri bildirim veremeyecek kadar küçük, dolayısıyla ayakkabının ayağına uygun büyüklükte olup olmadığını sizin kontrol etmeniz gerekiyor. Bu kontrole, ilk olarak ayakkabının boyutunu inceleyerek başlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey, ayakkabının ucu ile bebeğin başparmağı arasında kalan boşluktur. Yarım santimlik mesafe olması idealdir, fazlası veya azı bebeğin konforu ve sağlığı için uygun olmayacaktır. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise ayakkabının enidir. Ayakkabıya yandan parmakla basıldığında hafif bir boşluk olması beklenir.  Son adımda ise topuk testi yaparak ilk adım ayakkabısının uygunluğuna karar verebilirsiniz. Topuk testi için bebek yere tam basıyorken ayakkabının topuk kısımları tutulur ve bebek harekete geçtiğinde topuğun yerinden çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Eğer çıkıyorsa, ayakkabının büyüklüğü bebeğiniz için uygun değildir.

İlk Adım Ayakkabısı Esnek ve Hafif Olmalı

Tabanı çok sert olan, ayak şekline göre kıvrılmayan ve şekil almayan ayakkabı, hem sağlık hem de konfor açısından tavsiye edilmiyor. Dolayısıyla ilk adım ayakkabısı alırken ayakkabının eğilip bükülebilir olmasına, taban ve burun kısmının birbirine yaklaşabiliyor olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı şekilde ayakkabının ağır olması bebeğin yürümesini zorlaştıracağından, olabildiğince hafif ayakkabılar tercih edilmesi öneriliyor.

İlk Adım Ayakkabısı Kaymaz Tabanlı ve Kolay Giyilebilir Olmalı

İlk adım ayakkabısı alırken kaza riskini en aza indirebilmek için kaymaz tabanlı modeller tercih edilmelidir. Aynı zamanda ayakkabının bağcıklı olması, giyimi zorlaştıracağından cırt cırtlı modeller daha pratik olacaktır.

İlk Adım Ayakkabısı Uygun Fiyatlı Olmalı

Yüksek fiyatlar, her zaman kalite göstergesi değildir. Eğer satın alacağınız ayakkabı yukarıda bahsettiğimiz özellikleri taşıyorsa ve sağlıklı malzemelerden üretilmişse, uygun fiyatlı ürünler de tercih edilebilir. Bebeklerin çok hızlı büyüdüğü ve alınan ayakkabının çok kısa süre kullanılacağı unutulmamalıdır.

Yazlık ilk adım ayakkabısımodellerini incelemek veya satın almak için linke tıklayabilirsiniz.

İlk Adım Ayakkabısı Ne Zaman Alınır?

Önceleri, bebekler ilk adımını atar atmaz ayakkabı giymesi gerektiğine inanılıyordu. Bunda, yalın ayak yürümenin düztaban olma ihtimalini arttırdığı görüşü etkili oluyordu. Oysa günümüzde yapılan araştırmaların birçoğu bebeklerin 2 yaşına kadar ayakkabıya ihtiyaç duymadığını ortaya koyuyor. Bebeğin ayak tabanının yere basmasının, ayak kaslarının gelişimi ve zemini tanımaları için oldukça önemli olduğuna inanılıyor. Dolayısıyla fizyoterapistler, bebeğin ev içinde çıplak ayak ile zemini tanımasını öneriyor. Kış aylarında ise evde kaydırmaz çoraplar ile ilk adımların desteklenebileceği vurgulanıyor. Ancak dışarı çıkılacağı zaman, bebeğin ayağını sivri veya keskin cisimlerden, sıcaktan, soğuktan koruyabilmek için elbette ayakkabı giydirilmesi gerekiyor. Bunu da ilk adımlarını atmaya başladığı andan itibaren kullanabilirsiniz.


Yürüteç Yürümeyi Geciktirebilir

Bebeklerin yürüme sürecinde en çok kafa karıştıran konulardan biri de yürüteç kullanımıdır. Ebeveynler, bebeğin yürümesini kolaylaştırması açısından yürüteç alma eğilimindedir. Ancak yapılan araştırmalar, yürütecin yürümeyi kolaylaştırmaktan ziyade geciktirdiğini ortaya koyuyor. Case Western Reserve Üniversitesi’nde 1999 yılında yapılan ve sonuçları Gelişimsel ve Davranışsal Pediatri Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, yürüteç kullanan bebeklerin, yürüteç kullanmayanlara göre daha geç yürüdüğü tespit ediliyor.

Yürüteç kullanmak zararlı mı?

Bebeğin Yürümesini Kolaylaştırmak İçin Yapılabilecekler

Bebeğiniz emekleme evresini geçtiyse, destekli bir şekilde ayakta durabiliyorsa, ona yürümeyi teşvik edecek bazı fırsatlar sunabilirsiniz. Örneğin, birkaç adım uzağına sevdiği oyuncağını veya emziğini koyabilirsiniz. Bu durumda hedefine ulaşmak veya adım atmak için sabırsızlanacaktır. Ya da iki elinden tutarak ev içinde kısa yürüme turlarına çıkmak, başlangıç için yeterli olacaktır. Sizin desteğinizle de olsa adım atmayı başaran bebeğinizin özgüveni gelişecek ve yürüme konusunda çok daha istekli olacaktır.



Bebekler ilk adımlarını atmaya başladığında ayakları içe veya dışarı doğru basıyor gibi görünüyorsa, sürekli parmak ucunda yürüyorsa, tersine devamlı taban ağırlıklı adım atıyorsa, ayaklarını yanlara ayırarak yere basıyorsa bir süre takip edilmesi gerekir. Yürüme davranışında bir düzelme söz konusu değilse, bir ortopediste muayene olunması gerekir.



Bebek ayak numarası nasıl hesaplanır?