İlişkiden Kaç Gün Sonra Gebelik Oluşur?
İlişkiden kaç gün sonra gebelik oluşur sorusu, gebelik planlayan pek çok çiftin merak ettiği bir konudur. Peki, gebelik kaç günde oluşur? Hamilelik, cinsel ilişkiden hemen sonra başlamaz. Çünkü hamileliğin resmi başlangıcı, döllenmiş yumurtanın rahim astarına tutunduğu zamandır. Bu süreç de yaklaşık 2 ila 3 haftalık bir zaman diliminde gerçekleşir. Yani korunmasız cinsel ilişkiden 2 – 3 hafta sonra gebeliğin oluştuğu söylenebilir. Gelin şimdi, bahsettiğimiz 2 – 3 haftalık zaman diliminde vücudumuzda neler olduğunu adım adım birlikte inceleyelim.
İlişkiden Kaç Gün Sonra Gebelik Oluşur?
Hamilelik, cinsel ilişkiden hemen sonra başlamaz. Zira önce spermin yumurtayı döllemesi, ardından döllenen yumurtanın rahme doğru yolculuğa çıkması ve burada rahim astarına tutunması gerekir. Döllenen yumurtanın rahim astarına tutunmasından sonra hamileliğin sürdürülebilmesi için gerekli hormonların salınmaya başlamasıyla birlikte gebelik süreci resmi olarak başlamış olur. Bu süreç ise yaklaşık 2 ila 3 hafta sürer. Yani cinsel ilişkiden kaç gün sonra gebelik oluşur sorusu, 2 – 3 hafta şeklinde yanıtlanabilir.
1. Adım (En fazla 5 gün sürer)
Yumurtlama, hipofiz bezinin uyarılmasıyla başlayan bir süreçtir. Uyarılan hipofiz bezi, FSH ve LH hormonlarını salgılar ve bu hormonlar, kan dolaşımı yoluyla yumurtalıklara ulaşır. Böylece kadın üreme hücresi olan yumurtalar olgunlaşma sürecine girer. Yumurtaların olgunlaşma süreci, son adetin ilk gününü takip eden 6. günde başlar ve 14. güne kadar devam eder. Bu süreçte 3 ila 30 kadar yumurta olgunlaşır ve bunların bir kısmı foliküllerini, yani içinde bulundukları kesecikleri çatlatır. Aralarındaki en sağlıklı olan yumurta ise döllenme sürecinin başlayabilmesi için fallop tüplerine bırakılır. Fallop tüpüne bırakılan yumurtanın ortalama 24 saatlik ömrü bulunur. Bu sürede döllenemeyen yumurtalar canlılığını yitirecektir. Ancak bu durum, gebelik için yalnızca 24 saat olduğu anlamına gelmez. Zira erkek üreme hücresi olan sperm, kadın vücudunda yaklaşık 5 gün boyunca canlı kalabilir. Bu da yumurtlamadan önceki 5 gün içerisinde girilen korunmasız cinsel ilişkilerin de gebelikle sonuçlanabileceğini gösteriyor.
2. Adım (en fazla 3 – 8 gün sürer)
Yumurta ve sperm fallop tüpünde birleşirse embriyo oluşur. Oluşan bu embriyonun rahme yolculuğu ise yaklaşık 3 gün sürer. Ancak rahme ulaşan embriyo, rahim astarına hemen tutunamayabilir ve rahimde birkaç gün daha dolaşabilir.
3. Adım (en fazla 5 – 6 gün sürer)
Rahme ulaşan embriyo, birkaç gün içinde implantasyon sürecini başlatır. Yani endometriumun en dış tabakası olan rahim astarına tutunma süreci başlar. Tutunmadan sonra ise gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için gerekli hormonlar salınır ve gebelik süreci resmi olarak başlar. Buradan da anlaşılacağı üzere ilişkiden sonra gebelik ortalama 1 hafta, en fazla ise 2 – 3 hafta içinde oluşur.
Erken Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Araştırmalar, erken gebelik belirtilerinin genellikle cinsel ilişkiden birkaç hafta sonra başladığını gösteriyor. Bu belirtiler kişiye göre değişiklik gösterse de en yaygın erken hamilelik belirtileri şu şekildedir:
- Göğüs hassasiyeti,
- Göğüsler şişme,
- Sık idrara çıkma,
- Mide bulantısı,
- Mide ekşimesi,
- Koku hassasiyeti,
- Lekelenme, akıntı,
- Baş ağrısı, baş dönmesi,
- Vücut sıcaklığında artış.
Hamilelik Kanda veya İdrar Testinde Ne Zaman Belli Olur?
Cinsel ilişkiden kaç gün sonra hamile kalınır sorusunu yanıtladığımıza göre, bunun en erken ne zaman tespit edilebileceğine değinelim. Hamilelik önce kan, daha sonra idrar testinde tespit edilebilir. Embriyo oluştuktan ve rahme yerleştikten sonra en erken 4. günde kandaki beta hcg hormonunun seviyesi ile gebelik netleştirilebilir. İdrar testinin güvenli sonuç vermesi ise embriyonun rahme tutunmasından yaklaşık 10 gün sonra gerçekleşir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir:
Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Kaynak: 1