İkiz Gebelikte Beta HCG Değerleri Kaç Olur?
İkiz gebelikte beta HCG değerleri, çoğul gebelik yaşayan pek çok kadının merak ettiği bir konudur. Peki, ikiz gebeliklerde beta HCG değerleri kaç olur? İkiz gebelikte beta HCG değerlerinin tekil gebeliklere kıyasla daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar mevcut. Ancak bu durum her zaman böyle olmayabilir ve beta HCG değerleri tekil hamilelik için normal aralıkta olsa da ikiz bebek sahibi olunabilir. Dolayısıyla çoğul gebeliklerde beta HCG değerleri ile ilgili kesin bir tablo çizilemese de çoğu bilim insanı tekil gebeliklere kıyasla %30 ila 50 daha yüksek değerlere sahip olunabileceğini belirtiyor. Gelin şimdi ikiz gebelikte beta hcg değerleri ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri birlikte inceleyelim.
Beta HCG Nedir?
Embriyonun rahme yerleşmesinden kısa bir süre sonra üretilmeye başlanan beta HCG, halk arasında hamilelik hormonu olarak da bilinir. Normal bir insanda 5 mIU/ml’den düşük olması beklenen bu hormon, hamileliğin ilk aylarında katlanarak artar. İşlevi ise hamilelik boyunca rahim zarının kalınlığının korunmasında hayati önem taşıyan östrojen ve progesteron hormonlarının daha fazla üretilmesini tetiklemektir.
İkiz Gebelikte Beta HCG Değerleri Her Zaman Yüksek midir?
İkiz gebeliklerde beta HCG değerlerinin daha yüksek olabileceğini gösteren bazı araştırmalar olsa da bu her zaman böyle olmayabiliyor. Diğer bir deyişle, beta HCG değerleri tekil hamilelik için normal aralıkta olsa dahi ikiz bebek sahibi olunabilir. Ancak ikiz gebeliklerde beta HCG seviyesinin tekil gebeliklere göre daha fazla olduğunu gösteren onlarca değerli çalışmalar mevcut. Örneğin buradaki çalışmada ikiz bebek bekleyen kadınların beta HCG ve östradiol (E2) düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu bulunmuştur. Tıp dünyasında genel olarak kabul gören görüş ise çoğul gebeliklerde beta HCG değerlerinin %30 ila 50 daha fazla olduğudur.
İkiz Gebelikte Beta HCG Değerleri Kaç Olur?
İkiz gebelikte beta HCG değerleri normal bir gebelikle aynı olabileceği gibi %30 ila 50 yüksek de olabilir. Bu nedenle çoğul gebelikte beta HCG değerleri ile ilgili bir tablo vermek doğru olmayacaktır. Ancak tekil gebeliklerde ortalama beta HCG seviyelerini görmek isterseniz buradaki içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Yüksek Beta HCG Ne Anlama Geliyor?
Yüksek beta HCG çoğul gebeliğe işaret edebildiği gibi hamilelik tarihinin yanlış hesaplanması veya molar gebelik gibi durumlardan da kaynaklanıyor olabilir. Gelin şimdi beta HCG değerlerinin yüksek olmasının bazı olası nedenlerine birlikte göz atalım:
1. Çoğul Gebelik
Çoğul gebelikler, vücudun hamileliği destekleyebilmek için daha fazla beta hcg üretmesine neden olabilir. Ancak değerlerin yüksek çıkması tek başına çoğul gebeliğe işaret etmemektedir. Kesin sonuç için 5. haftadan sonra ultrason muayenesi gerekir.
2. Gebelik Haftasının Yanlış Hesaplanması
Son adet tarihinin yanlış hatırlanması veya hatırlanamaması gibi durumlarda gebelik haftası hatalı hesaplanabilir ve beta HCG değerlerinin beklenenden daha yüksek çıkmasına yol açabilir.
3. Molar Gebelik
Halk arasında üzüm gebelik olarak da bilinen molar gebelik, yumurtanın sperm tarafından döllenmesi esnasında oluşan genetik bir hatadan kaynaklanır. Bu gebelik türünde trofoblast adı verilen hücreler kontrolsüz bir şekilde büyür ve rahimde üzüme benzeyen dokular oluşur. Embriyonun yaşama şansı olmadığından molar gebelik fark edilir edilmez sonlandırılır. Molar gebeliklerde de normalden daha fazla beta HCG üretme eğilimi bulunur. Bu nedenle beta hcg değerinin normalden yüksek çıkması durumunda molar gebelik de değerlendirilir ve ultrason muayenesi yapılır.
4. Bazı Kanserler
Rahim ve yumurtalıklarda meydana gelen koryokarsinom da dahil olmak üzere bazı nadir karşılaşılan kanser türleri beta HCG üretimine neden olabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir: