Hamilelik Döneminde Sizi Yöneten 5 Hormon!
Hormon El Kitabı
Hamilelik esnasında yaşanan değişimlerin çoğu gözlenebilir durumdadır. Bazı değişimleri göremezsiniz belki ama kesinlikle hissedersiniz. Bunlar güçlü kimyasallar ve hormonlar sebebiyle gerçekleşir ve zihninizi, bedeninizi ve hamileliğinizi etkiler. Bu değişimlere gelin, birlikte göz atalım.
Gebelik Hormonu (HCG)
Bu hormon sarı kütleyi (korpus luteum) uyarır. İlk 10 haftada östrojen ve progesteron hormonlarını üretmek için bunu kendi kendine yapar. Bu sebeple hamilelik durumunuzun kesinliğinden emin olmak için kan ve idrar testi yaptırmalısınız.
Progesteron
Bu hormonun rahim kası üzerinde önemli bir rolü vardır. Bu hormon sayesinde döllenmiş yumurta güvenli bir iniş yapabilir. Rahmin iç tabakasının korunmasına yardımcı olabilmek için gebelik boyunca progesteron seviyesi artar. Bu sayede gelişmekte olan cenin için destek sağlanmış olur. Ayrıca bu hormon strese karşı sizi korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda kişiyi uykuya da teşvik eder. Olumsuz tarafı da bu dönemde sivilceler ortaya çıkabilir.
Östrojen
Artan östrojenin ruh halinizde ve cinsel dürtülerinizde yarattığı değişikliklerle (hem olumlu hem de olumsuz) ilişkilidir. Ayrıca rahmi büyüme yönünde uyarır ve kan akışını artırır. Bunun yanı sıra nitrik oksit etkisiyle kan damarları genişler. Daha fazla östrojen sadece daha fazla kan demek değildir. Ayrıca göğüslerinde yer alan süt kanallarını genişleterek göğüsleri süt üretmek üzere hazırlar. Östrojen salgılanması doğuma doğru zirveye yükselir ve doğum sonrası düşüşe geçer.
Gevşetici Hormon (Relaksin)
Hormonun en önemli işi dölyatağı içi bağ dokusunu rahatlatmasıdır. Niçin? Çünkü dölyatağı içerisindeki yaşam kesiminde esneklik artmazsa, bebek rahimde büyümeye çalışırken bir dolabın içinde sıkışmış gibi hisseder. Bu hormon aynı zamanda doğum kanalından bebeğin geçişini kolaylaştırmak için kanalı gevşetir. Aynı zamanda hamilenin artan kan hamiyle başa çıkabilmesi için arterleri rahatlatır ve bunu kan basıncınızı yükseltmeden gerçekleştirir.
Oksitosin
İyi hissetme hormonudur. Doğumdan önceki günlerde ve haftalarda çoğu kadın açıklanamayan bu durumu deneyimler. Oksitosin hormonu bu hafif mutluluk durumuyla ilgili olabilir. Doğum sırasında oksitosin artışı beyninizdeki düşünceleri harekete geçirir. Doğumdan sonra bebeği elinizde tuttuğunuzda bebek arzusunu geliştiren kimyasal bir reaksiyon oluşturur. Bebeğin feromonları teşvik edildiğinde salgılanan ek oksitosin hormonu anne-bebek bağını artırmada etkilidir.