Heterotopik Gebelik Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Heterotopik gebelik bir kadının aynı anda, biri rahim içi diğeri rahim dışı olmak üzere iki gebelik yaşamasıdır. Daha çok yardımcı üreme teknikleri ile gebe kalan kadınlarda görülen heterotopik gebelik kimi zaman hiçbir belirtiye neden olmazken bazen vajinal kanama, ağrı, bulantı ve kusma gibi semptomlara yol açabilir. Teşhisi ise ultrason ve kan testleriyle mümkün olabilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda heterotopik gebelik belirtileri, nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!
Heterotopik Gebelik Nedir?
Heterotopik gebelik, ayrı implantasyon bölgelerine sahip iki eş zamanlı gebeliğin varlığına işaret eder. Heterotopik gebeliklerde bir fetüs olması gereken yere, yani rahme yerleşirken diğeri rahim dışına, genellikle de fallop tüplerine yerleşir. Tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleriyle gebelik elde eden kadınlarda daha sık görülebilen heterotopik gebeliğin doğal yollarla hamile kalanlarda görülme olasılığı ise 30.000 ila 70.000’de 1’dir.
Heterotopik Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Heterotopik gebelik yaşayanlar bazı belirtiler hissedebileceği gibi hiçbir semptom yaşamayabilirler. Olası heterotopik gebelik belirtileri ise şu şekildedir:
- Anormal vajinal kanama
- Baş dönmesi
- Şişkinlik
- Bulantı,
- Kusma,
- Bayılma hafif veya şiddetli karın ağrısı/kramp
- Yan tarafta ağrı
Heterotopik Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?
Heterotopik gebeliği erken evrede teşhis etmek zordur. Ancak yine de aşağıdaki adımlar tanı koymaya yardımcı olabilir.
1. Belirtileri İzleyin
Vajinal kanama ve kramplar görülebilir. Ancak bunlar normal bir gebelikte de ortaya çıkabilecek şeyler olduğundan akla ilk olarak heterotopik gebeliği getirmez.
2. Ultrason Muayenesi Olun
Heterotopik gebelik teşhisi ultrason muayenesi ile konabilir. Ancak doktorlar, rahimde gelişmekte olan fetüse odaklanacağından ultrason muayenesinde heterotopik gebeliği gözden kaçırmaları olasıdır. Heterotopik gebelikten şüpheleniliyorsa şayet dördüncü veya beşinci haftada ultrason muayenesi ile teşhis doğrulanabilir veya elenebilir.
3. Kan Testleri
Heterotopik gebelik şüphesi varsa kesin tanı konana kadar kişinin kan testiyle yakından izlemesi gerekebilir.
Heterotopik Gebelik Tedavisi
Rahim dışına yerleşen hiçbir embriyonun yaşama şansı yoktur. Üstelik varlığı nedeniyle bir doku yırtılırsa anne adayının yaşamını tehdit edebilen ciddi kanamalara yol açabilir. Bu nedenle rahim dışına yerleşen gebelikler vakit kaybetmeden sonlandırılmalıdır. İyi haber şu ki, heterotopik gebeliklerde rahim içine yerleşen embriyoyu güvende tutmak mümkündür. Heterotopik gebeliklerde sağlıklı embriyoda düşük riski artsa da böylesi bir tabloda kadınların %67’si rahim içi bebeği sağlıklı bir şekilde dünyaya getirir. Ektopik, yani dış gebelik için ise ufak bir cerrahi müdahaleye başvurulur.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır?
Kaynak: 1