Hamileyken Emzirmeye Devam Edilebilir mi?

Hamileyken emzirmek ile ilgili halk arasında çok farklı inanışlar mevcut. Biz de son bilimsel araştırmaları referans aldığımız bu yazıda, konuyu en ince ayrıntısına kadar ele aldık. Hamileyken emzirmek bebeği zehirler mi, hamilelikte emzirmek sakıncalı mı? İşte detaylar...

Hamileyken Emzirmek Zararlı mı?

Emzirmenin anne sağlığına, anne sütü almanın da bebek sağlığına olan önemi yadsınamaz bir gerçek. Son zamanlarda üretilen mamalar her ne kadar anne sütü formülüne yakın olsa da dışarıdan alınan hiçbir besin anne sütünün yerini dolduramaz. Bu nedenle tıbbi bir problem olmadığı sürece, bebeğin en az 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerekir.

Bu süreçte çoğu kadın, emzirmenin onu yeni bir gebelikten koruduğuna inandığı için korunma yöntemlerini kullanmayı es geçiyor. Fakat yapılan araştırmalar, doğumdan sonraki ilk 6 ayda %2 oranında yeniden hamile kalma olasılığı olduğunu gözler önüne seriyor. Yani, emzirirken salgıladığınız hormonlar yeni bir gebeliğin oluşmasını büyük ölçüde baskılasa da bu ihtimali sıfıra indirmiyor ve yeni gebelikler oluşabiliyor.

Emzirme sürecinde hamile kalan çoğu kadın ise her iki çocuğu için de endişelenmeye başlıyor. ‘Acaba hamileyken emzirmek sakıncalı mı?’ veya ‘Hamileyken emzirmek bebeğin gelişimini olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soruya yanıt aramaya başlıyor.

*Emzirirken gebelikten korunmak için tercih edebileceğiniz yöntemler!

Hamileyken Emzirmeye Devam Edilebilir mi?

Emzirirken hamile kalan pek çok kadın, karnındaki bebeğin gelişiminin olumsuz etkileneceği inancıyla ilk olarak emzirmeyi kesmeyi düşünüyor. Çünkü emzirme sürecinde salgılanan oksitosin hormonunun, doğumu başlatıcı özelliği bulunuyor ve doğal olarak pek çok anne her iki bebeği için de endişelenmeye başlıyor.

Oysa 2009 yılında Japonya’da, 2012 yılında ise İran’da yapılan araştırmalar, gebelik döneminde emzirmenin düşüğe neden olabileceği düşüncesinin asılsız olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar, riskli bir gebelik geçirilmediği takdirde, sıradan bir gebelik geçiren ve gebelik sırasında emziren iki kadının aynı oranda düşük ve erken doğum tehdidi riskinin olduğunu ortaya koyuyor.

Sütün salgılanmasına yardımcı olan oksitosin hormonu, aynı zamanda rahim kasılmalarını sağlayan bir hormondur. Ancak emzirme eylemi ile rahimde çok hafif kasılmalar dışında düşük veya erken doğumu tetiklediğine dair herhangi bilimsel veri bulunmamaktadır.

Uluslararası emzirme kuruluşu olan La Leche League de hamileyken emzirmenin güvenli olduğunu belirtiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, anne adayının sağlıklı ve erken doğum riskinin bulunmuyor olması…

Hamileyken Emzirmek Bebeği Zehirler mi?

Halk arasında oldukça yaygın olan bir diğer görüş de hamileyken emziren annenin, sütü ile emzirdiği bebeği zehirleyebileceği inancıdır. Ancak bu inanış tamamen bir şehir efsanedir ve gerçekle bir ilişkisi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalar hamileyken süt salgılayan annelerin sütünde, bağışıklığı destekleyen içeriğin bir miktar azaldığı görülse de bu oran bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde değildir.

Hamileyken Emzirmek Bebeği İshal Yapar mı?

Hamileyken emzirmenin bebeklerde ishal üzerine bilinen bir etkisi bulunmamaktadır. Zaman zaman sütünüzün yapısı itibariyle ya da farklı sebeplerden bebeğinizde ishal gözlemleyebilirsiniz. Ancak bu ihtimal, emzirirken hamile olmayan kadınlarla aynı orana sahip.

Emzirirken Hamile Kalmak Sütü Azaltır mı?

Hamileyken emziren annelerin sütünde bir miktar azalma olabilir. Bu azalma genellikle 2. – 3. aya girildiğinde gözlenir. Böyle bir durumda eğer bebek hala ek gıdaya başlamamışsa, sütün azalmasına bağlı olarak yetersiz beslenme söz konusu olabilir. Bu nedenle bir çocuk doktoru ile görüşülmeli ve ek gıdaya başlama konusunda doktorun önerisi ile hareket edilmelidir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, hamileyken emzirmeye devam eden her kadının sütünde azalma olacağına dair kesin bir veri bulunmamaktadır ve bazı kadınların süt oranında hiçbir azalma görülmemektedir.

Hamileyken Emziren Anneler Beslenmesine Daha Fazla Dikkat Etmeli

Gebelik sırasında emzirme eylemine devam etmenin tek olumsuz yanı, annenin kendisini daha fazla yorgun ve halsiz hissetmesi olacaktır. Bu aşamada hamilelik sırasında emziren kadınların beslenmesine çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Hatta mümkünse bir beslenme uzmanından yardım alması önerilmektedir.  Günlük kalori ihtiyacı belirlenmeli ve o oranın altına düşmemelidir. Bu kaloriyi de elbette sağlıklı besinlerle alması gerekir. Bunun dışında bol bol su içilmeli, eğer doktor önerdiyse mutlaka çinko ve demir gibi takviyeler kullanmalıdır.

*Hamilelikte bebeğin gelişimini destekleyen besinler!

Sonuç…

Bugün için kabul edilen bilimsel görüş; eğer annenin erken doğum ve düşük tehdidi yoksa, plasenta previa gibi ek riskli durumlar mevcut değilse, anne emzirmeyi sürdürmek istiyorsa ve uygun beslenme koşulları sağlanıyorsa, gebeliğin sonuna kadar emzirmeye devam edilebilir. Emzirmek, bebeği beslemenin en doğal ve sağlıklı yoludur. Ayrıca anne ile bebeğin arasında güçlü bir bağ kurulmasının yegane yoludur. Bu nedenle doktorunuz aksini belirtmediği sürece, emzirmeye devam edilebilirsiniz.

*Hamilelikte emzirme ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz!