Hamileyken Emzirmek Doğru mu?

Hamileyken Emzirmek Bebeği Etkiler mi?

Emzirmek, yeni doğmuş bebekle anne arasındaki en güçlü bağın kurulduğu en doğal eylemdir. Emzirmenin anne sağlığına, annesini emen bebeğin ise, sağlıklı gelişmesine olan faydası tartışmasızdır. Bebeği emzirmenin özellikle ilk 6 ayda oldukça önemli olduğu uzmanlar tarafından belirtilir. Emzirme eyleminin ideal şartlarda uygulandığında gebelikten korunma konusunda da etkili bir doğum kontrol yöntemi olduğu ifade edilir. (süt hormonu yüksekliği) Süt hormonunun emziren anneyi gebelikten koruduğuna dair halk arasında yaygın inanış olmasına karşın, sütün gebelikten koruma özelliği belirtildiği gibi belli kriterlerin karşılanması sonrasında oluşur. Belli ölçütlerin karşılanmaması söz konusu koruma özelliğini çok alt seviyelere indirir. Bu durumda da annenin emzirme döneminde yeniden gebe kalabileceği ifade edilir. Emzirirken gebe kalmanın sanıldığı gibi ender olarak görülen bir durum olmadığı belirtilir. Gebe kalan annenin her iki bebeği içinde endişe duyması sonucunda plansız olan gebeliklerin genelde sonlandırıldığı belirtilir. Annelerin yeni gebeliği sonlandırmalarının altında yatan nedenler; şu anki bebeği emzirmeye devam etmek, düşük ya da erken doğum ihtimali, gelişmekte olan bebeği olumsuz etkileyeceği hatta zehirleyeceği düşüncesi ile sütün kalitesinin bozulacağıdır. Peki, Hamileyken emzirmek doğru mu? Bebeği emzirirken hamile kalanların bebeği emzirmeye devam etmesi erken doğuma ya da düşüğe neden olur mu?   

Halk Arasında "Gebeyken Emzirmek Düşük ve Erken Doğuma Neden Olur" İnanışı

Hamileyken emzirmek konusunda halk arasında yaygın inanışlar olduğu ifade edilir. Halk arasında yaygın olan ve bazı hekimler tarafından da desteklendiği belirtilen görüşe göre, emziren bir kadının gebe kalmasından sonra emzirmeye devam etmesi durumunda düşük veya erken doğuma neden olabileceği ifade edilir. Hatta hamileyken emzirmeye devam etmenin anne karnında gelişmekte olan bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceği, emen bebeğin beslenmesinin yetersiz olacağı, sütün kalitesinin bozulacağı hatta bebeği zehirleyebileceği bu nedenle de emzirmeye son verilmesi gerektiği belirtilir.

Hamileyken Emzirmek Sakıncalı mı?

Gebeyken emzirmeyle ilgili yapılan araştırmaların, söz konusu inanışın doğru olmadığını gösterdiği ifade edilir. Buna göre, memeyi sütten dışarıya atan hormon olan oksitosinin aynı zamanda da rahim kasılmalarını sağlayan hormon olduğu belirtilir. Buna rağmen hamilelikte emzirmenin rahimde hafif kasılmaya neden olmak dışında, hamileyken emzirmenin sakıncalı olduğuna, erken doğumu ya da düşüğü tetiklediğine dair herhangi bir bilimsel verinin mevcut olmadığının altı çizilir.

Bebeği Zehirleyeceği Tamamen Şehir Efsanesi

Gebelik sürecinde bebeği emzirmenin anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyeceği hatta bebeği zehirleyeceği yönünde yaygın inanışın tamamen şehir efsanesi olduğu ve gerçekle hiçbir ilişkisinin olmadığı belirtilir. Hamileyken emziren annenin sütünün kalitesinde ve bağışıklık sistemini etkileyen içeriğinde bir miktar azalmanın saptanmasına karşın, mevcut olan sütün emen bebeğin gereksinimini karşılamak için yeterli bulunduğu ifade edilir.   

En Önemli Olumsuzluğu Anneye Getireceği Ek Yorgunluk

Uzmanlar hamilelik sırasında emzirmenin en önemli olumsuzluğu olarak, anneye getireceği ek yorgunluk ve halsizlik olarak ifade ederler. Bu dönemde annenin çok fazla dinlenmeye ihtiyacı olması yanında hem kendisi, hem emzirdiği bebek hem de karnında gelişimine devam eden bebeğin beslenme gereksinimlerini karşılaması gerektiği belirtilir. Bu nedenle annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekilirken, tercihen bunu bir beslenme uzmanının kontrolü altında yapması önerilir. Bu dönemde günlük kalori gereksinimlerinin altına düşmemesi gerektiğinin altı çizilirken, kontrolsüz kilo alınmamaya da özen gösterilmesi gerektiğinin önemi vurgulanır.

Emzirmenin İstemesi Durumunda Uygun Beslenme Sağlanmalı

Hamileyken emzirmek doğru mu? Emziren annelerin gebeliğinin ikinci üç aylık döneminde süt miktarında azalma olmasının normal olduğu belirtilir. Bu gibi durumlarda bebek henüz ek gıdaya başlamadı ise, sütün yetersiz gelmesi durumunda bebeğin beslenmesinin bir çocuk hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilerek ek gıdaya başlayıp başlamayacağının değerlendirilmesinin uygun olacağı ifade edilir. Bugün için kabul edilen genel bilimsel görüşün; erken doğum riski, düşük tehdidi, plasenta previa gibi ek bir risk faktörünün bulunmaması ve anne adayının emzirmeyi sürdürmeyi istemesi durumunda, uygun beslenmenin sağlanması koşuluyla emzirmeye gebeliğin sonuna kadar izin verilebileceği şeklinde olduğu belirtilir. İkinci bebeğin doğumundan sonra da her iki bebeğin de emzirilmeye devam edilebileceği belirtilir. Farklı yaşlarda bulunan iki bebeğin emzirilmesi işlemine tıpta “Tandem Nursing” adı verildiği ve durumun beslenme gereksinimindeki artış dışında hiçbir sakıncasının olmadığı ifade edilir.