Hamilelikte Asla Yapılmaması Gereken Canlı Hücre Aşıları
Hamilikte yapılması gereken aşılar, anne adayı ile bebeğin sağlıklı kalmasına destek olur. Aşı, yıllar boyunca hastalıkların ve buna bağlı olarak ölümlerin azaltılmasındaki en önemli buluşlardan biridir. Gebelikte aşı, genellikle ikinci üç aydan sonra başlar. (3. Trimester) Hamilelikte uygulanan aşılamanın en önemli amaçlarından birisi bebekte büyüme geriliği, nörolojik problemlere neden olabilecek enfeksiyonlardan korumak ve ölü doğum riskini azaltmaktır. Ancak, hamilelere canlı aşı yapılması kesinlikle önerilmez. Peki, Hamilelik döneminde hangi aşıların yapılması sakıncalıdır? Hamilelikte hangi aşılar, kaçıncı haftalarda yapılır?
Hamilelikte Yapılması Gereken Aşılar
Anne adayına hamilelik dönemi boyunca uygulanacak aşılar, genellikle ikinci üç aydan sonra başlar. Aile Hekimliği (Sağlık ocağı), doktor tarafından uygulanan aşıların anne karnında yaşamakta olan bebekle, yenidoğan bebeklerde oluşması muhtemel enfeksiyonların azaltılması amaçlanır.
Aile Hekimliğine (Sağlık Ocağı) Başvurulması Gerekiyor
Hamilelikte yapılacak aşılar için öncelikle bağlı bulunduğunuz Aile Hekimliğine eski adıyla sağlık ocağına başvurmanız gerekiyor. Aile Hekimliği gebe izlemleri programı kapsamında; kişisel bilgilerinizi, tıbbi öykünüzü, daha önceki gebeliklerinizle ilgili bilgiyi, mevcut gebelik öykünüzü alır. Bunun yanında fiziki muayene, gerekli laboratuvar testleri ile verilecek ilaç desteği, tedaviler ve bağışıklama ve gebeliğe bağlı olan yakınmalar hakkında anne adayını bilgilendirir. Gebeye yapılacak aşılardan tetanoz bağışıklamasının 12. haftadan itibaren yapılabileceği belirtiliyor. Gebeliğin geç bir dönemde tespit edilebileceği düşünüldüğünde 4.ayda ya da ilk izleminde birinci doz uygulanabiliyor ve Aşı takvimine uygun olarak diğer dozlara devam ediliyor.
Anne Adayına Danışmanlık Veriliyor
Aile Hekimliğince anne adayına; beslenme ve diyet, gebelikte cinsel yaşam, fiziksel aktivite ve çalışma koşulları, ağız ve diş sağlığı, hijyen ve genel vücut bakımı, sigara alışkanlığı, alkol alışkanlığı ve madde bağımlılığı, tetanoz toksoid immünizasyonu, ilaç kullanımı konularında danışmanlık veriliyor. Anne adayı gebelikte tehlike işaretleri konusunda da bilgilendiriliyor.
Hamilelikte Aşı Takvimi
Hamilelik döneminde yapılacak aşıların hangi haftalarda ve aylarda yapılacağını gösteren aşı takvimi mevcuttur. Bu takvime göre, hamilelikte uygulanacak aşılar ve haftaları;
Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Hepatit B Aşısı Neden Yapılır?
Hamilelikte Grip Aşısı
Grip virüsü her yıl kendisini yenileyerek karşımıza çıkar. Her yıl oluşan grip virüsü için, her yıl yeni bir aşı oluşturulmaktadır. Uzmanlar hamile anne adayının, grip aşısı yaptırmasının hiçbir sakıncası olmadığını belirtirler. Grip aşısının hiçbir şekilde gribe sebebiyet vermediği, aşılama sonrasında görülen üst solunum yolları enfeksiyonun tamamen tesadüften ibaret olduğu ifade ediliyor.
Hamilelikte Meningokok Aşısı
Anne adayında hamilelik döneminde meydana gelen, menenjit salgıları nedeniyle yapılan bir aşıdır. Bu aşının bebeğe ve anne adayına verdiği bir zarar henüz tespit edilememiştir. Bebeği ve anneyi çok iyi koruyan bir aşıdır. Doktor tarafından, ancak ihtiyaç görüldüğü durumlarda yapılır.
Hamilelikte Tetanos Aşısı
Tetanos aşısı normal zamanda olduğu kadar gebelik döneminde de ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle daha önce hiç tetanos aşısı yaptırmamış anne adaylarının hamilelik dönemi içerisine mutlaka tetanos aşısını yaptırmaları gerekir. Gebelik döneminin ikinci ve üçüncü üç ayında tetanoz aşısı yapılır. Bir ay ara ile yapılan bu aşının 2. si yapıldıktan 6 ay sonra 3. doz aşının yapılması gerekir. Eğer anne adayına hamilelik döneminden önce tetanos aşısı yapılmış ise, daha önce yapılan iki aşının arasından 10 yıldan daha az bir süre geçmiş ise, anne adayının bu aşıyı yaptırmasına gerek yoktur. Bu süre 10 yıldan daha fazla ise, anne adayının tek doz aşı yaptırması gerekir.
Bakmakta Fayda Vardır: Hamilelikte Tetanos Aşısının Önemi
Hamilelikte Kuduz Aşısı
Anne adayının şüpheli hayvanlarla temas kurduğu zamanlarda kuduz aşısının yapılmasında sakınca olmadığı belirtilir. Bu nedenle anne adayları böyle bir durumla karşı karşıya kaldıkları zaman, direkt kendilerine en yakın olan sağlık kuruluşuna giderek, gebelik haftasını belirtip gerekli olan müdahalenin yapılmasını sağlaması gerekir.
Hamilelikte Yapılacak Aşılar
- Hepatit A; Ancak yüksek riskli bir durum anında yapılması önerilir.
- Hepatit B; Hamilelik esnasında bazı durumlarda tavsiye edilir. Hepatit B enfeksiyonu açısından riskli olan kadınlar muhakkak aşı yaptırmalıdırlar.
- Grip aşısı: Yapılması önerilir.
- Tetanos (Difteri): Yapılması önemle tavsiye edilen ve mutlaka yapılması istenen aşılar arasında yer alır.
- Kuduz: Anne adayının hayvanlarla teması sonrasında ve doktor tarafından gerekli görülürse yapılabilir.
Hamilelikte Yapılması Önerilmeyen Aşılar
- MCV4 (Menenjit); Doktor tarafından gerek görüldüğü taktirde yapılabilir.
- Sarı Humma; Anne adayına bulaşma riski çok yüksek ise ancak yapılabilir.
- Polio; Teorik olarak yapılması önerilmez. Anne adayını acil koruma gerekli olduğu ve yüksek enfeksiyon riski taşınması durumlarında yapılabilir.
- MMR; (Kızamık, Kabakulak, Kızamıkçık) Hamilelikte önerilmez, bu dönemde sakıncalıdır.
- HPV; Yaptırılması önerilmez.
- Verem aşısı (BCG); Yapılması sakıncalı görülür.
- Suçiçeği; Yapılması sakıncalı görülür.
Hamilelikte Sadece Doktorun Gerekli Gördüğü Zaman Yapılan Aşılar
- Sarı humma
- Polio
- Kolera
- Pnömokok
- Boğmaca
Hamilelikte Asla Yapılmaması Gereken Canlı Hücre Aşıları;
- Kabakulak
- BCG
- Kızamıkçık
- Kızamık