Hamilelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri ve Tedavisi
Kadınlar, hamilelikleri boyunca mantar enfeksiyonuna daha açık hâle gelir. Bu durumun oluşmasında, östrojen hormonunun artmasıyla birlikte vajinal salgılardaki artış ve genital bölgenin daha sıcak ve nemli kalmasının payı yadsınamaz. Çünkü mantar enfeksiyonu sıcak ve nemli ortamda çok daha rahat üremektedir. Ayrıca hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin zayıflaması, uykusuzluk ve daha pek çok neden, bu dönemde anne adaylarının vajinal enfeksiyona yakalanmasına neden olabilir. Zaten yapılan araştırmalar da gebelik döneminde mantar enfeksiyonu olma riskinin daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır.
Peki, gebelikte mantar enfeksiyonu neden olur, hamilelikte mantar enfeksiyonunun belirtileri nelerdir, gebelikte mantar enfeksiyonu bebeğe geçer mi? Tüm bu soruların cevabı yazımızda!
Hamilelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Nedenleri - Belirtileri - Tedavisi
Kadınlar, gebeliklerinde mantar enfeksiyonuna daha yatkın hâle gelir. Bunun asıl nedeni hamilelik döneminde yaşanan hormonâl değişimler ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Östrojen hormonunun artması ile birlikte vajinal akıntılar da artış gösterebilir ve bu durum genital bölgenin daha nemli ve sıcak kalmasına sebep olur. Nemli ve sıcak bir bölge ise mantarın üremesi için muazzam bir ortamdır. Uykusuzluk, stres ve sağlıksız beslenme gibi sebepler de hamilelik döneminde mantar enfeksiyonunun oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca fazla şeker tüketimi ve antibiyotik kullanımlarının da vajinal mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarttığı bilinmektedir.
Gebelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri
- Vajinal mantarın en bilinen belirtisi kaşıntıdır.
- Genellikle beyaz, bazen kokulu bazen kokusuz akıntılar görülür. Bu akıntılar çoğu zaman süt kesiği veya krem peynir benzetmeleriyle tarif edilir.
- Kaşıntıya bağlı olarak bölge kızarık ve ödemli olabilir.
- İdrar yaparken yanma hissi oluşabilir.
- Alt karın bölgesinde ağrılar yaşanabilir.
- Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilebilir.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu İçin Tanı ve Tedavi
Vajinal mantar enfeksiyonu tanısını koyabilmek için öncelikle kişinin öyküsü dinlenir. Yukarıdaki belirtilerden bahsedildiğinde doktor jinekolojik muayene ile genital bölgeyi kontrole etmek isteyebilir ve böylece kolaylıkla enfeksiyonu tespit edebilir. Çok nadir durumlarda genital bölgeden örnek alınarak mikroskobik inceleme yapılır.
Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisi gebelikte biraz daha zordur. Çünkü hastalığın iyileşme hızı yavaş, nüks etme (tekrar etme) ihtimali daha fazladır. Tedavide genellikle dışarıdan cilde uygulanan kremler ve pomatlar tercih edilir. Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde gebeliğin ilk 3 ayı ağızdan alınan ilaçlar önerilmez. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gerekli görülürse doktor reçete edebilir. Ayrıca tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında kişinin eşinde herhangi bir yakınma olmasa da mutlaka muayene olmalıdır. Çünkü istatiklere göre mantar olan kadınların eşlerinde herhangi bir yakınma olmasa da %20’sinde Candida (mantar) enfeksiyonu saptanmıştır.
Hamilelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonu Bebeğe Zarar Verir mi?
Vajinal mantar enfeksiyonu önemli bir enfeksiyondur ve mutlaka tedavi edilmelidir. Ancak gebelikte bebeğe ulaşması ve zarar vermesi çok düşük bir ihtimaldir.
Gebelikte Mantar Enfeksiyonundan Korunmak İçin Öneriler
Gebeliğinizde veya normal yaşamınızda dikkat edeceğiniz birkaç detay le vajinal mantar enfeksiyonundan korunabilirsiniz. Örneğin;
- Her zaman pamuklu iç çamaşırlar tercih edin.
- İç çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra yüksek ısıda ütüleyin.
- Genital bölgenizi her zaman kuru tutmaya çalışın. Özellikle havuz veya denizden çıktıktan sonra ıslak mayo ile beklemeyin.
- Tuvaletten sonra vajina temizliğinizi önden arkaya doğru yapın.
- Vajinanızı temizlemek için kimyasal maddeler kullanmaktan kaçının. Bu kozmetikler bölgenin Ph derecesini bozmaktan başka bir işe yaramayacağı gibi mantar oluşumuna ve bölgenin ahriş olmasına sebebiyet verebilirler.
Bol Bol Yoğurt Yiyin
Yoğurt gibi fermente edilmiş süt ürünleri çok sayıda yararlı bakteriler barındırır. Bu yararlı bakterilerin ise vücuttaki sağlıksız mantar sayısını azalttığı düşünülmektedir. Bu nedenle vajinal mantar enfeksiyonu olan kişilerin yoğurt tüketimini arttırması tavsiye edilir.