Hamilelikte Uzun Süre Ayakta Durmak Zararlı mı?
Eğer hamileyseniz, uzun saatler ayakta kalmanın bebeğin büyümesiyle birlikte daha da zorlaştığını bilirsiniz. Bu durum sırt ve bacak ağrılarını şiddetlendirebileceği gibi ayaklardaki ödemin daha yoğun olmasına yol açabilir. Dolayısıyla uzmanlar, hamilelerin 2 – 3 saatten fazla ayakta kalmamasını ve oturarak dinlenmeleri gerektiğini belirtiyor. Ancak işiniz veya yaşam tarzınız gereği uzun saatler ayakta kalmanız gerekiyorsa, bunun olumsuz etkilerini azaltmak için yapabileceklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz? Sizler için hazırladığımız bu yazımızda hamilelikte ayakta çok durmak zararlı mı, hamilelikte ayakta kalmak zararlı mı, hamileyim ayakta çalışıyorum bir sakıncası olur mu gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Hamilelikte Uzun Süre Ayakta Durmak Zararlı mı?
Hamilelikte ayakta durmak elbette normal ve sağlıklıdır. Ancak iş veya farklı sebepler gereği çok uzun süreler ayakta durulması önerilmemektedir. Özellikle riskli bir gebelik yaşayan veya çeşitli komplikasyon gelişen gebelerin bundan sakınması gerekir. Zira buradaki araştırmada hamilelikte uzun süre ayakta kalmanın fetüse giden kan akışını azaltabileceği, bunun da oksijen ve besin eksikliğinden dolayı gelişimini olumsuz etkileyebileceği saptanmıştır. Buradaki araştırmada ise çok uzun süre ayakta kalan anne adaylarının bebeklerinin baş çevresinin 1 cm daha kısa olduğu görülmüştür. Buna ek olarak özellikle gebeliğin son aylarında uzun süre ayakta kalmak sırt ağrısı ve bacak kramplarının artmasına neden olabilmektedir.
Hamilelikte Ne Kadar Ayakta Durulmalıdır?
Kendinizi rahat hissettiğiniz, genel olarak yorgun olmadığınız, sırtınızda veya bacaklarınızda ağrı hissetmediğiniz sürece istediğiniz kadar ayakta kalabilirsiniz. İşiniz uzun süre ayakta kalmanızı gerektiriyorsa bacaklarınızı sık sık hareket ettirmeniz, ufak yürüyüşlere çıkmanız ve yorulduğunuzda oturup dinlenmeniz gerektiğini unutmayın. Bununla birlikte hamilelik sırasında herhangi bir komplikasyonla karşılaştıysanız, riskli bir gebelik yaşıyorsanız veya uzun süre ayakta durmaya engel başka bir durum varsa doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.
Hamilelikte Uzun Süre Ayakta Kalmak Gebeliği ve Bebeği Nasıl Etkiler?
Hamilelikte ayakta kalmak bazen gebeliğe bağlı gelişen şikâyetlerin daha da kötüleşmesine neden olabilir. İşte, gebelikte uzun süre ayakta kalmanın yol açabileceği bazı durumlar:
1. Ödem
Hamilelik sırasında ayaklarda ödem ve şişlik oluşması yaygındır. Uzun süre ayakta kalındığında ise vücuttaki fazla su alt ekstremitelerde birikme eğiliminde olacaktır. Bu da ayaklardaki rahatsızlığın daha da kötüleşmesine yol açabilir.
2. Kasık Ağrısı
Bazı kadınlarda şiddetli pelvik ağrıya neden olabilen simfiz pubis disfonksiyonu (SPD) olabilir. Özellikle tek ayak üzerinde uzun saatler durmak kasık ağrısını daha da kötüleştirecektir.
3. Kan Basıncında Değişiklik
Hamilelikte uzun saatler ayakta kalmak kan basıncında düşüşe veya artışa neden olabilir. Düşük kan basıncı baş dönmesi ve denge problemlerine yol açabilir.
4. Alt Sırt Ağrısı
Gebelikte uzun süre ayakta durmak alt sırt ağrılarına neden olabilir. Ağrı ayrıca ayaklara ve bacaklara da yayılabilir.
5. Pretem Doğum Riski
Gebelikte uzun saatler ayakta kalmak erken doğum ve düşük yapma riskini de bir miktar artırabilir. Bu etkiler genellikle uzun süre ayakta durmayı gerektiren mesleklerde çalışan kadınlarda görülmektedir.
Hamilelikte Uzun Süre Ayakta Kalmanın Olumsuz Etkileri Nasıl Aşılır?
İşiniz veya yaşam tarzınız gereği uzun süreler ayakta kalmak zorundaysanız aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
- Ayağınıza uygun, rahat ve topuk desteğine sahip ayakkabılar tercih edin.
- Doktorunuz öneriyorsa pıhtı riskini azaltmak, şişlikleri önlemek ve kan dolaşımını desteklemek için kompresyon çorabı giyin.
- Sık sık kısa yürüyüşler yapmaya çalışın. Bu durum kan dolaşımını iyileştireceği gibi kabızlıkla savaşmanıza ve daha rahat bir doğum süreci yaşamanıza yardımcı olur.
- Nefes egzersizleri ve meditasyon yaparak stres seviyenizi yönetin.
- Sol tarafa yatmak kan dolaşımını hızlandıracağı için şişliklerin inmesine yardımcı olabilir.
- Son olarak yöneticinizle konuşup uzun saatler ayakta kalmayı gerektirmeyecek bir pozisyona geçip geçemeyeceğinizi sorun.
- Doktorunuz ayakta kalmanızın riskli olacağını söylüyorsa uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Merdiven Çıkmak Zararlı mı?
Kaynak: 1