Suyun Erken Gelmesi Hangi Riskleri Beraberinde Getiriyor?
Halk arasında 'hamilelikte suyun erken gelmesi' olarak bilinen amniyon zarının normal doğum zamanından önce yırtılması, gebelerin yaklaşık %10'unda karşılaşılan bir durumdur. Bebek yeterli olgunluğa eriştiği için 38. haftadan sonra suyun gelmesi çok büyük problem teşkil etmemektedir. Ancak 34. haftadan önce suyun gelmesi nedeniyle doğum başlarsa, bazı riskler ortaya çıkabilmektedir.
Hamilelikte Suyun Erken Gelmesi
Suyun Erken Gelmesinin Nedenleri
- Bazen hiçbir nedene bağlı olmaksızın suyun erken gelmesi söz konusu olabilir. Fakat çoğunlukla aşağıdaki nedenlerden kaynaklandığı biliniyor.
- Vajinal enfeksiyonlar,
- Ağır geçen idrar yolu enfeksiyonu,
- Rahim içinde enfeksiyon,
- Annenin rahminin olması gerekenden küçük olması,
- Plasentanın yerleşim bozuklukları,
- Çoğul gebelikler
*Erken doğumu tetikleyen nedenler!
Suyun Erken Geldiği Nasıl Anlaşılır?
Suyun gelmesi, tahmini doğum tarihinizden önce, vajinadan akıntı gibi sıvı gelmesi şeklinde belirti verir. Gelen sıvının miktarı damla damla olabileceği gibi çok daha yoğun da olabilmektedir. Yine aynı şekilde sıvı, belli aralıklarla gelebileceği gibi hiç durmadan uzun bir süre de akabilir. Sarı renkli ve kokusuz olan bu sıvı, içinde verniks kazeoza denilen ve bebeğin anne karnındaki koruyucu tabakası olarak görülen beyaz parçalar içerebilir. Suyun gelmesine kasılmalar da eşlik ediyorsa, doğumun başladığı veya başlamak üzere olduğu anlaşılmaktadır. Anne adayları, vajinadan sıvı gelmesi durumunda muhakkak doktorunu bilgilendirmeli ve bu durum değerlendirilmelidir.
Suyun Erken Gelmesinin Tehlikeleri
Amniyon kesesinin olması gerekenden önce bütünlüğünün bozulması, iki önemli riski beraberinde getirir. İlki; rahim ağzı ve vajinadaki mikroorganizmalar açılan bölgeden hızla bebeğin bulunduğu rahim boşluğuna girer. Amniyon sıvısı, yapısı itibarıyla mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir ortamdır. Bu nedenle mikroorganizmalar, amniyon sıvısı içinde hızla üremeye başlar. İkincisi ise; kesenin bütünlüğünün bozulmasının rahim kasılmalarını başlatma etkisidir. Amniyon kesesi açıldığında prostaglandin adlı madde açığa çıkar. Prostaglandinin de rahim kasılmasına neden olduğu ve böylelikle doğumun başlamasına zemin hazırladığı düşünülmektedir. Bu da erken doğum riskini beraberinde getirmektedir.
Suyu Gelen Anne Adayına Nasıl Müdahale Edilir?
Hastanede yapılacak ilk müdahale, vajinal muayene veya ultrason ile durumun teyit edilmesidir. Çünkü bu durum, vajinal akıntı veya gebelikte sık görülen idrar kaçırma ile karıştırılabilmektedir. Durum değerlendirmesinden sonra suyun geldiği teyit edilirse, NST denilen cihazla bebeğin kalp atışları kontrol edilir. Eğer gebelik 36. haftayı geçmişse genellikle suyun geldiği andan en geç 24 saat sonra doğum başlar. Fakat gebelik 24-36 hafta aralığında ise bebeğin akciğerleri gelişmediğinden akciğer geliştirici iğneler yapılır. Doğum mümkün olduğunca geciktirilmeye çalışılsa da anne ve bebeğin sağlığı açısından risk oluşabilecek durumda doğum gerçekleştirilir.