Hamilelikte Sperm ve Korunmasız İlişki Güvenli mi?
Hamilelikte korunmasız ilişki, komplike olmayan gebeliklerde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz. Diğer bir deyişle, hamilelikte prezervatifsiz ilişki anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye yol açmaz. Risksiz gebeliklerde doktor aksini önermediği sürece korunmasız vajinal ilişkiye devam edilebilir. Ancak bu dönemde kadınlar enfeksiyona daha yatkın olduğu için, eşlerin cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığa sahip olmadığından emin olmak gerekir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamileyken içine boşalınca bebek zarar görür mü, hamileyken korunmaya gerek var mı gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Hamilelikte Sperm Güvenli mi?
Hamilelikte korunmasız ilişki ve sperm, normal ve komplikasyonsuz gebelikler için güvenli kabul edilir. Zira anne karnındaki bebek amniyotik kesenin içinde gelişimini sürdürür. Dolayısıyla gebelikte spermlerin bebeğe ulaşma ihtimali oldukça düşüktür. Buna ek olarak rahim ağzında oluşan mukus tıkacı, rahmi ve bebeği bakterilerden korumak için gebeliğin erken haftalarında oluşmaya başlar. Bu da spermin rahim ağzından içeriye girmesini oldukça zorlaştırmaktadır. İlişki sonrası sperm ise vajinal açıklıktan dışarıya akarak vücuttan atılacaktır.
Gebelikte Korunmasız Cinsel İlişki Bebeğe Zarar Verir mi?
Gebelikte korunmasız ilişki, çiftler sağlıklı olduğu sürece zararlı değildir. Özellikle komplikasyonsuz ve normal ilerleyen gebeliklerde korunmasız ilişki ve spermin güvenli olduğu düşünülmektedir. Ancak riskli gebeliklerde doktorlar cinsel ilişkiye ara verilmesini önerebilmektedir. Dolayısıyla hamilelikte korunmasız cinsel ilişki için gebeliği takip eden doktora danışmak daha sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte, riskli olmayan sağlıklı gebeliklerde ise korunmasız cinsel ilişki yaşamadan önce partnerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonu olmadığından emin olmak gerekir. Zira cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bazıları anne ve fetüs için tehlikeli olup, erken doğum ve düşük riskini artırabilmektedir. Bu nedenle emin olunmayan durumlarda prezervatif ile korunmaya devam etmek ve test yaptırmak sağlıklı olacaktır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Gebelikte Cinsellik ile İlgili Bilmeniz Gereken 8 Şey!
Gebelikte Sperm Rahme Ulaşıp İkinci Gebeliğe Neden Olabilir mi?
Hamilelikte değişen hormonal denge yumurtlamayı değil, gebeliği sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeyi destekleyecek şekilde çalışır. Bu nedenle gebelikte yumurta salınmayacağı için gebelik olasılığı yok denecek kadar azdır. Ayrıca rahim ağzında biriken mukus tıkacı spermlerin içeriye girişini engelleyeceğinden gebelik oluşması oldukça zordur. Ancak hamilelik sırasında ikinci bir gebeliğin başlaması, çok nadir de olsa görülmüştür. Bazı memelilerde daha yaygın görülse de insanlarda son derece nadir karşılaşılan bir olgudur. 2008 yılına kadar tıp literatürüne giren 10’dan az vaka rapor edilmiştir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Cinsel İlişki Sonrası Kanama Normal mi?
Kaynak: 1