Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte sol kasık ağrısı, hemen hemen her anne adayının yaşadığı bir durumdur. Zira döllenen yumurta rahime tutunmaya çalışırken özellikle 6. ve 8. haftalar arasında sol kasık ağrısına neden olabilmektedir. Bununla birlikte bebeğin her geçen gün büyüyüp gelişmesi, diğer organlar üzerindeki baskıyı artıracağından kasık ağrılarına yol açabilir. Ancak gebelikte sol kasık ağrısının nedeni her zaman masum olmayabilir. Bazen de preeklampsi, düşük veya dış gebelik gibi olumsuz tablolar hamilelikte sol kasık ağrısı ile belirti verebilir. Bu nedenle ağrı şiddetliyse ve kanama, ateş, idrar yaparken yanma veya baş ağrısı gibi eşlik eden başka bulgular da varsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunmalıdır.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte sol kasık ağrısı ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.
Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte sol kasık ağrısı, özellikle gebeliğin ilk haftalarında normal karşılanır. Çünkü bu dönemde döllenen yumurta rahme tutunmaya çalışırken kasık bölgesinde ağrıya neden olabilmektedir. Ayrıca yuvarlak bağlardaki gerilme, hormonal dengenin değişmesi, sindirim sorunları ve yalancı kasılmalar da gebelikte sol kasık ağrısına yol açabilir. Gebeliğin seyrine bağlı olarak gelişen bu ağrılar normaldir ve genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak vajinal enfeksiyonlar, düşük, dış gebelik ve preeklampsi gibi olumsuz tablolar da gebelikte sol kasık ağrısı ile belirti verebilir. Bu nedenle ağrı çok şiddetliyse ve kanama, ateş gibi eşlik eden başka semptomlar da varsa mutlaka muayene olunmalıdır.
Hamilelikte Sol Kasık Ağrısının Yaygın Nedenleri
Hamilelikte sol kasıkta ağrı, yukarıda da değindiğimiz gibi genellikle gebeliğe bağlı fizyolojik değişimlerden kaynaklanır. Gebelikte sol kasık ağrısının yaygın nedenleri şu şekildedir:
- İmplantasyon,
- Yalancı kasılmalar,
- Hormonal etkiler,
- Bebeğin organlara baskı yapması,
- Yuvarlak bağlardaki gevşeme,
- Kabızlık, gaz gibi sindirim problemleri.
Gebelikte Sol Kasık Ağrısının Ciddi Nedenleri
Gebelikte sol kasıkta ağrının ciddi nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Vajinal enfeksiyonlar,
- Preeklampsi,
- Düşük,
- Dış gebelik.
Gebelikte Sol Kasık Ağrısı Teşhisi
Gebelikte sol kasık ağrısı için ciddi sebepleri ekarte edebilmek adına bir jinekoloğa muayene olmak gerekir. Muayene sırasında öncelikle şikâyetler dinlenir, ardından fiziki muayene yapılır. Ağrının kaynağını tam olarak belirleyebilmek adına kan testi, idrar testi, vajinal kültür ve ultrason gibi test ve tetkiklerden faydalanılabilir.
Hamilelikte Sol Kasık Ağrısı Tedavisi
Gebelikte sol kasık ağrısı tedavisi için öncelikle ağrının kaynağı belirlenmelidir. Eğer gebeliğe bağlı normal bir ağrı olduğu düşünülüyorsa su terapisi, egzersiz, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yürüyüş gibi önerilerde bulunulabilir. Hekim öneriyorsa hamileliğe uygun bir ağrı kesici ile de kasık ağrısı kontrol altına alınabilir. Bununla birlikte ağrının kaynağı dış gebelik, düşük veya preeklampsi gibi bir hastalıksa, mevcut duruma göre en uygun tedavi prosedürü uygulanır.
Gebelikte Sol Kasık Ağrısına Ne İyi Gelir?
Hamileliğe bağlı sol kasık ağrısını geçirmek için yapılabilecek özel bir şey bulunmuyor. Ancak yine de anne adaylarını rahatlatabilecek bazı doğal yöntemler mevcut. İşte, hamilelikte sol kasık ağrısına iyi gelen şeyler…
- Günde en az 2,5 litre su için,
- Yürüyüş yapın,
- Ağır yükler taşımamaya dikkat edin,
- Kasık bölgesini sıkan çamaşırlardan ve kıyafetlerden uzak durun,
- Riskli bir gebeliğiniz yoksa doktorunuz öneriyorsa egzersiz yapın,
- Uzun süre ayakta kalmayın,
- Ağrı sırasında ılık bir duş alın,
- Ayaklarınızı sıcak tutun,
- Lifli besinleri sık sık tüketin.
Hamilelikte Sol Karık Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Hamilelikte sol kasık ağrısının uzun süreli ve şiddetli olması durumunda mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Bununla birlikte;
- Kanama,
- Vajinal akıntı,
- İdrar yaparken yanma/batma/ağrı,
- Koyu renkli idrar,
- Yüksek ateş,
- Titreme,
- Bağ ağrısı veya baş dönmesi,
- Halsizlik,
- Görme bozuklukları,
- Şişlik,
- İshal,
- Kanlı idrar veya gaita,
- Kötü kokulu akıntı,
- Giderek kötüleşen ağrı gibi durumlarda zaman kaybetmeden muayene olunmalıdır.