Sırt Ağrısı Yaşayanlar Buraya: İşte Şikâyetlerinizi Hafifletecek Öneriler

Hamilelikte sırt ağrısı oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Öyle ki yapılan çalışmalar, hamilelerin neredeyse %50’sinin sırt ağrısı yaşadığını ortaya koymaktadır. Bunun en önemli nedeni, gebelikle birlikte vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Aynı zamanda hormonların artması, bağlarda gevşeme ve yumuşamaya sebep olduğu için omurga desteği bozulabilir. Bunun sonucunda da gebelikte sırt ağrısı ortaya çıkabilir. Genellikle gebeliğe bağlı sebeplerle ortaya çıktığı için endişelenilecek bir durum değildir. Ancak bazen geceleri uyutmayacak şiddette sırt ağrıları görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda doktor önerisiyle fizik tedaviye başlanabilir veya sırt kaslarını güçlendiren egzersizler uygulanabilir. 

Sırt ağrısı gebeliğin her döneminde görülebileceği gibi bebeğin büyümesiyle birlikte daha çok son aylarda hissedilir. Bu ağrıları tamamen önlemek mümkün olmayabilir ancak bazı önerilerle sıklığı veya şiddeti azaltılabilir. Siz de hamilelikte sırt ağrısı çekenler arasındaysanız, yazımızı okumaya devam edin.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte sırt ağrısının nedenleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, rahim ve bebeğin büyümesiyle birlikte vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Ayrıca doğuma hazırlık için vücutta artan hormonlar, alt karın bölgesindeki bağlarda yumuşamaya ve leğen kemikleri arasındaki eklemlerde gevşemeye sebep olur. Bu yumuşama ve gevşeme omurgadaki normal desteği bozup sırt ağrılarına neden olabilir. Bununla birlikte alınan kilolar, bebeğin ağırlığı, uzun süre ayakta kalmak, stres, duruş bozuklukları veya karın kaslarınızın zayıf olması (sırtı destekledikleri için) da hamilelikte sırt ağrısını tetikleyebilmektedir.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte Sırt Ağrısı İçin Risk Faktörleri

Hamilelikte sırt ağrısı çoğu kadında görülebilmektedir. Ancak bazı kadınlar sırt ağrısı bakımında daha fazla risk altındadır. Örneğin ilk hamileliğinde sırt ağrısı yaşayanların diğer gebeliklerinde de bu ağrıyı yaşama ihtimali yüksektir. Ya da çoğul gebeliklerde, fazla kilolu ya da kısa olan anne adaylarında, genç yaşta hamilelik yaşayan kadınlarda veya duruş bozuklukları olan anne adaylarında sırt ağrısı şikâyeti daha fazla olabilmektedir.


Hamilelikte Sırt Ağrısı Kaçıncı Hafta Başlar?

Sırt ağrısı, hamilelerin yaklaşık %50’sini etkileyen oldukça konfor bozucu bir durumdur. Anne adayının yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilir. Bu ağrıların gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkması genellikle beklenen bir durum değildir. Hamilelikte sırt ağrısı yaşayanlar da daha çok bebeğin ve rahmin büyümeye başladığı 2. trimesterda şikâyetlerin ortaya çıktığını belirtmektedir. Gebeliğin son aylarında ise ağırlığın artmasıyla birlikte sırt ağrıları şiddetlenebilir.

Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte sırt ağrısını tamamen önlemek mümkün olmayabilir ancak doktor önerisiyle fizik tedavi almak ağrıların şiddetini ve sıklığını azaltabilir. Ya da şikâyetler çok şiddetliyse doktor kontrolünde basit analjezik ilaçlar kullanılabilir. Bunların dışında hamilelikte sırt ağrısına ne iyi gelir diye merak edenler için aşağıdaki önerilere uymak faydalı olacaktır.

  • Yüksek topuklu veya ayağı yeterince desteklemeyen ayakkabılardan uzak durun. Yüksek topuklu ayakkabılar, zaten hamilelikle birlikte öne kayan ağırlık merkezini daha da öne taşıyacaktır.
  • Yerden bir şey alırken eğilmek yerine diz üstüne çömelin, gerekirse çevrenizdekilerden yardım alın.
  • Sırt üstü yatmayın. Yatarken dizlerinizin arasına yastık almak daha konforlu hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Sıcak veya soğuk uygulama yapın. Etkisi kısa süreli olsa da rahatlama sağlayacaktır.
  • Dik durmaya çalışın; göğüsler ileride, omuzlar geride ve gevşek olacak şekilde durmaya dikkat edin.
  • Çalışan bir hamileyseniz ofiste uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin. Sandalyenizin arkasına rahat hissettirecek ergonomik bir yastık koyabilirsiniz.
  • Spor eğitmeninden hamilelikte sırt ağrısı için egzersiz önermesini isteyebilirsiniz. Bu egzersizler bel ve sırt kaslarını güçlendirerek ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak daha önce hiç spor yapmadıysanız gerilme ve gevşeme egzersizleri konusunda uzman birinden yardım almalısınız. Eğer riskli bir gebelik yaşıyorsanız doktorunuza danışmadan kesinlikle egzersiz yapmamalısınız.
  • Doktorunuz öneriyorsa akupunktur veya masaj gibi tamamlayıcı tedavileri değerlendirebilirsiniz.
  • Doktorunuz öneriyorsa bel destekleyici kemerler kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuz öneriyorsa fizik tedavi alabilirsiniz.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Cinsiyet ile İlgili mi?

Gebelikte yaşanan çeşitli şikâyetlerin halk arasında bebeğin cinsiyeti ile bağlaştırıldığı görülüyor. Örneğin ayakların sürekli soğuk olmasının erkek bebek belirtisi olabileceği düşünülüyor. Ya da tatlıya aşermenin kız bebek belirtileri arasında yer aldığına inanılıyor. Aynı şekilde bel veya sırt ağrılarının da cinsiyet tahmininde belirleyici bir faktör olduğuna inanılıyor. Ancak bu inanışların hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Dolayısıyla hamilelikte sırt ağrısı ve cinsiyet arasında hiçbir bağın bulunmadığını söyleyebiliriz.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Hamilelikte sırt ağrısı genellikle normal kabul edilmektedir ve çoğu zaman basit egzersizler ile kontrol altına alınabilmektedir. Ancak sırt ağrısı istisnai durumlarda ciddi problemlerin de habercisi olabilmektedir. Zira sırt ağrısının erken doğum veya idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıkların belirtileri arasında olduğu unutulmamalıdır. Eğer hamilelikte sırt ağrısı aniden ve şiddetli bir şekilde başladıysa, sırt ağrısına eşlik eden ritmik kasık krampları varsa, vajinal kanama, ateş, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtiler görülüyorsa doktora danışmak faydalı olacaktır.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?