Hamilelikte Sarı Akıntı Neden Olur?
Hamilelikte sarı akıntı vajinal enfeksiyon belirtisi olabilir. Zira fizyolojik akıntı dediğimiz sağlıklı akıntı, daha çok şeffaf veya beyaz tonlarda olmaktadır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; gebelikte sarı akıntı neden olur, hamilelikte sarı akıntı bebeğe zarar verir mi gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.
Hamilelikte Sarı Akıntı Normal mi?
Vajinal akıntı, ergenlik döneminde başlayan ve sağlıklı her kadında görülen bir durumdur. Fizyolojik akıntı olarak da adlandırabileceğimiz bu akıntı, cinsel birlikteliğin sağlanabilmesi ve spermlerin ilerleyebilmesi için gereklidir.
Gebelik döneminde ise hormonların etkisiyle vajinal akıntının miktarında biraz artış olabilir. Eğer akıntının rengi şeffaf veya beyaza dönükse, formu inceyse ve rahatsız edecek kokusu yoksa endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak akıntının renginin yeşil ya da sarı olması, kötü kokması, akıntıya kızarıklık ve kaşıntı gibi semptomların eşlik etmesi genellikle bir enfeksiyon habercisi olmaktadır. Bu gibi durumlarda muayene olmak ve vakit kaybetmeden tedaviye başlamak gerekir. Zira vajinal enfeksiyonlar ilerlediği takdirde erken doğum, koryoamniyonit ve düşük doğum ağırlığı gibi riskleri artırabilmektedir. Dolayısıyla hamilelikte sarı akıntı bebeğe zarar verir mi sorusu, evet verebilir şeklinde yanıtlanabilir.
Hamilelikte Sarı Akıntı Neden Olur?
Hamilelikte sarı akıntı bir enfeksiyon habercisi olabilir. Özellikle akıntıya kötü koku, kızarıklık, yanma ve kaşıntı gibi semptomlar eşlik ediyorsa mutlaka muayene olmak gerekir. Bu enfeksiyonlardan bazıları şu şekildedir:
1. Bakteriyel Vajinozis
Vajinada belli bir bakteri türünün anormal çoğalması bakteriyel vajinozise neden olur. Cinsel olarak aktif olan kişilerde daha sık görülen BV, hamilelik döneminde erken doğum ve membranların erken yırtılması gibi riskleri artırmaktadır.
Bakteriyel vajinozis belirtileri:
- Sarı renkli vajinal akıntı,
- Vajinanın içinde veya çevresinde kaşıntı,
- İdrar yaparken yanma hissi,
- Özellikle cinsel ilişkiden sonra hoş olmayan koku.
2. Mantar Enfeksiyonu
Hamilelik döneminde vajinanın pH dengesi bozulmaya müsait olduğundan, bu dönemde sık sık mantar enfeksiyonları ile karşılaşılabilmektedir. Hamilelikte mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse koryoamniyonit ve erken doğum gibi riskleri artırabilir.
Mantar enfeksiyonu belirtileri:
- Beyaz veya sarı, süzme peynire benzeyen kokusuz akıntı,
- Vajina içinde veya çevresinde kaşıntı,
- İdrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrı, yanma,
- Vulvanın kızarık görünmesi.
3. Klamidya Enfeksiyonu
Klamidya, antibiyotiklerle tedavi edilebilen yaygın bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Tedavi edilmediği takdirde gebelikte erken doğum ve düşük doğum ağırlığıgibi riskleri artırmaktadır.
Klamidya enfeksiyonu belirtileri:
- Sarı ve kötü kokulu akıntı,
- Normalden sık idrara çıkma,
- Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık,
- Alt karında rahatsızlık.
4. Gonore Enfeksiyonu (Bel Soğukluğu)
Gonore de cinsel yolla bulaşan hastalıklar kategorisinde bulunan bir enfeksiyondur. Yapılan araştırmalar, tedavi edilmeyen gonore enfeksiyonunun düşük, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, membranların erken yırtılması ve koryoamniyonit risklerini artırdığını gösteriyor.
Gonore enfeksiyonu belirtileri:
- Sarı renkli yoğun vajinal akıntı,
- İdrar yaparken ve cinsel ilişki sırasında rahatsızlık.
5. Trikomoniyaz Enfeksiyonu
Trichomonas vaginalis adlı parazitin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Tedavi edilmediği takdirde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi riskleri artırmaktadır.
Trikomoniyaz enfeksiyonu belirtileri:
- Kötü kokulu sarı akıntı,
- İdrar yaparken yanma,
- Kaşıntı ve yanma,
- Kızarıklık,
- İlişki sırasında rahatsızlık.