Hamilelikte Sabah Bulantısı İçin 9 Doğal Öneri!
Sabah bulantısı hamileliğin ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilir. Genellikle gebeliğin 6. haftasında başlar ve12. haftasına kadar sürer. Ancak her anne adayının farklı deneyimler yaşayabileceği unutulmamalıdır. Kimilerinde bulantı hiç olmazken bazılarında nadir de olsa gebeliğin son aylarına kadar devam edebilir.
Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte sabah bulantısı için evde uygulayabileceğiniz basit ama etkili önerileri derledik. İşte, gebelikte sabah bulantısı yaşayanlar için ipuçları…
Hamilelikte Sabah Bulantısına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte sabah bulantısı kilo kaybına yol açmadığı ve dehidrasyona sebep olmadığı sürece tıbbi müdahale gerektirmez. Bunun yerine günlük yaşamda dikkat edilecek bazı püf noktalar ile bulantının şiddeti azaltılabilir. İşte, gebelikte sabah bulantısı için yapabilecekleriniz:
1. Beslenmenize Dikkat Edin
Yağlı, baharatlı yiyeceklerden, gazlı ve kafeinli içeceklerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Bu tarz yiyecekler mide asidini artırarak mide bulantısını daha da şiddetlendirir. Bunların yerine sebze ve protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edin. Bununla birlikte az az ama sık sık beslenmeye özen gösterin. Zira mide boşken asit mide astarını daha da rahatsız ederek bulantı hissini artıracaktır.
Sabah bulantısı için yataktan kalkmadan tuzlu kraker veya protein içeren atıştırmalık tüketmek bulantınızı hafifletebilir. Bununla birlikte muz gibi potasyum içeren soğuk meyveler de midenizi rahatlatmaya yardımcı olur.
2. Sıvı Alımını Artırın
Dehidrasyon, yani vücudunuzun susuz kalması sabah bulantılarını daha da şiddetlendirir. Bu nedenle günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin. Suyla birlikte ayran, şekersiz komposto ve maden suyu gibi içeceklerle sıvı alımınızı destekleyebilirsiniz.
3. Zencefil Çayına Şans Verin
Yapılan araştırmalar, zencefilin mide bulantısını geçirme konusunda oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Siz de sabah bulantısını yoğun hissettiğiniz zamanlarda, doktorunuzun da onayıyla günde 1 fincan zencefil çayı içerek midenizi yatıştırabilirsiniz.
Hamilelikte Zencefil Tüketmek Güvenli mi?
4. Vitamin ve Takviyelere Dikkat!
Başta folik asit ve demir olmak üzere hamilelik döneminde birçok vitamin ve takviye kullanılır. Ancak bazen takviyelerin bir yan etkisi olarak mide bulantısı şiddetlenebilir. Eğer mide bulantınız çok yoğunsa ve takviyelerin bunu daha da şiddetlendirdiğini düşünüyorsanız hekiminizle görüşerek bunların farklı bir formunu alabilirsiniz. Bununla birlikte, hekiminizin önermediği hiçbir vitamin ve takviyeyi hamilelik döneminde kullanmamanız gerektiğini unutmayın.
5. Tetikleyicilerden Uzak Durun
Hamilelikte sabah bulantısı koku hassasiyetiyle bağlantılıdır. Bu nedenle yemek veya parfüm gibi ağır ve güçlü kokulardan olabildiğince uzak durmaya çalışın. Hatta mümkünse bulantı esnasında temiz havaya çıkın.
6. Fiziksel ve Zihinsel Olarak Aktif Olun
Çeşitli araştırmalar, hamilelik sırasında zihinsel ve fiziksel olarak aktif olan kadınların mide bulantısı semptomlarını daha az yaşadığını gösteriyor. Kitap okumak, yapboz yapmak, kutu oyunları oynamak veya kısa yürüyüşler zihninizin meşgul olmasına yardımcı olacaktır.
7. Bol Bol Dinlenin
İyi bir gece uykusu almak, hamilelikte yaşanan birçok şikâyetin hafiflemesine yardımcı olur. Buna mide bulantısı da dahil… Gerekiyorsa karartma perdesi kullanabilir, uyku maskesi takabilir veya hamile yastığından faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte, uyumadan hemen önce yemek yememeye dikkat edin. Aksi halde mide bulantınız daha da tetiklenebilir.
8. Rahat Giysiler Tercih Edin
Dar giysiler midenizi sıkıp bulantı hissini daha da şiddetlendirecektir. Bunun yerine midenizi sıkmayan, olabildiğince rahat, bol ve pamuklu kumaştan yapılmış giysiler tercih edin.
9. Reflüye Dikkat Edin
Hamilelikte sabah bulantısının altında bazen reflü hastalığı yatabiliyor. Bu nedenle reflünüz varsa mutlaka doktorunuza bildirin ve gerekli tedaviye başlayın. Hekiminizin hamileliğe uygun olarak reçete edeceği antiasit ilaçlar mide bulantısı ve yanma hissinin geçmesine yardımcı olacaktır.