Hamilelikte Radyasyona Maruz Kalmak Sandığımız Kadar Zararlı mı?

Hamilelikte radyasyona maruz kalmak toplumda fazlasıyla zararlı olarak bilinmektedir. Oysa ki radyasyonun dozu ve gebeliğin hangi sürecinde olduğunuz, bu zararı belirleyen temel faktörlerdir. Hamilelik döneminde anne adayları her zaman bebeğine zarar verecek şeylerden kaçınır. Bebeğini korumak için yaptığı her şeyi, yediği her yemeği araştırır, eksilerini ve artılarını öğrenmeye çalışır. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz ki radyasyonun olumsuz etkileridir. Radyasyon, özellikle Çernobil faciası sonrasında insanların gözünde olumsuz bir yer edinmiş, fazlasıyla korkulur bir hale gelmiştir. Evet, insan için oldukça tehlikeli olabilen radyasyon, gebeler için daha fazla tehlike arz ediyor. Yalnız burada önemli olan noktayı radyasyonun oranı ve gebeliğin hangi sürecinde olunduğu oluşturuyor. Uzmanlar, gebeliğin ileri dönemlerinde çeşitli hastalıklardan dolayı radyasyona maruz kalmak zorunda olan anneler için düşük dozda radyasyonu tek seferliğine çok zararlı bulmuyor fakat yine de dikkatli olunması konusunda uyarıyor.     

  

Gebeliğin İlk Dönemlerinde Radyasyon Maksimum Zararı Veriyor

Gebeliğin ilk dönemleri, bebeğin tutunma dönemi olduğu için radyasyondan kaçınılması gereken dönemi oluşturuyor. Bu dönem 6 ve 14. haftalar arasını kapsıyor ve en riskli zamanı oluşturuyor. Anne adayları, eğer ki gebeliğin 6. haftasından önce yüksek dozda radyasyona maruz kalmışsa, 'ya hep, ya hiç' kuralı işliyor ve bebek ya tutunamayarak kanama yoluyla atılıyor ya da sağlıklı bir şekilde gelişimine devam ediyor.  

Hangi Radyasyon Yayan Cihazın Tehlikeli Olduğunu Bilmek Önemli

Cihazların yaydığı radyasyon miktarı farklı olduğundan, anne ve bebek için olan tehlikesi de cihazdan cihaza değişiklik göstermektedir. Örneğin; diş, akciğer ve sinüzit için çekilen röntgenler tek seferliğe mahsus ve dozu düşük olduğundan anne ve bebek için fazla bir tehlike arz etmeyebilir. Fakat tomografi, anjiyografi ve renkli böbrek filmi gibi cihazlar anne ve bebek için risk oluşturabilir. Dolayısıyla her durumda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.   

    

Gebelikte Radyasyondan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Radyasyon, aslına bakarsanız çevremizde neredeyse her şeyde bulunuyor. Cep telefonlarımızdan evdeki çamaşır makinelerimize ve televizyona kadar çoğu cihaz radyasyon içeriyor. Gebelik döneminde yapılacak en önemli şey de bu cihazlardan olabildiğince uzak durmaktır. Cep telefonuyla konuşma süresini kısaltmak, elektronik aletlere fazla yaklaşmamak yararlı olacaktır. Bunun dışında eğer tomografi, MR, röntgen gibi cihazlara girmek zorundaysanız doktorunuzu mutlaka hamileliğiniz konusunda bilgilendirmelisiniz. Hamilelerde ilk üç ay bu cihazlara maruz kalınması kesinlikle önerilmezken, ilerleyen dönemlerde radyasyonun dozuna göre doktorunuz bu cihazlara girmenizi uygun görebilir.   

Gebelik Öncesinde Radyasyona Maruz Kalmayın! Detaylı bilgi için tıklayın...