Toprak Aşerenlerden Kil Yiyenlere: Hamilelikte Pika Sendromu
Hamilelikte toprak aşermek, sigara külü yemek, tebeşir veya diş macunu gibi besin olmayan maddelere ilgi duymak… Biliyoruz, kulağa oldukça enteresan geliyor ancak birçok kadın gebeliğinde bunları yaşıyor. Sebebi ise Pika Sendromu! Bu sendrom daha çok çocuklarda görülse de hamile kadınların da azımsanmayacak bir kısmında pika sendromu gelişiyor. Pika sendromunun nedeni henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değil ancak uzmanlar, demir eksikliğinin pika sendromuna yol açabileceğini düşünüyor. Bu nedenle pika sendromu belirtileri yaşayan anne adaylarının mutlaka doktorlarıyla görüşmeleri ve gerekli tetkikleri yaptırmaları gerekiyor. Eğer anne adayında demir eksikliğigibi durumlar mevcut ise takviyeler ile eksikliklerin giderilmesi, gerekiyorsa psikologdan destek alması öneriliyor.
Peki, hamilelikte pika sendromu neden olur? Hamilelikte toprak yemek ne gibi riskler doğurur? Gelin, gebelikte pika sendromunu daha detaylı inceleyelim…
Pika Sendromu Nedir?
Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında aşermek gayet normaldir. Hem hormonların etkisi, hem kalori ihtiyacının artması, hem de vücutta vitamin veya mineral eksikliklerinin olması, gebelikte daha fazla yeme isteğine neden olabilir. Bu durum genellikle ilk aylarda görülür ve gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yavaş yavaş ortadan kaybolur. Pika sendromunda ise kişiler besin olarak değerlendirilmeyen maddeleri aşermektedir. Bu sendroma sahip olan bireyler en çok toprak, tebeşir, diş macunu, sigara külü ve saç gibi maddeleri yeme isteğine sahip olurlar. Buradan da anlaşılacağı üzere pika sendromu aslında bir yeme bozukluğudur. Pika sendromunun nedeni henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değil ancak uzmanlar, vücuttaki demir eksikliğinin pika sendromuna sebep olabileceğini düşünmektedir.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte Pika Sendromu Neden Olur?
Hamilelikte pika sendromunun nedeni henüz tam olarak bilinmiyor ancak birçok sağlık otoritesi, pika sendromunun vücuttaki demir eksikliği ile ilgili olabileceğini belirtiyor. Bazı uzmanlar ise sosyoekonomik durumu ve eğitim seviyesi düşük toplumlarda pika sendromunun daha yaygın olduğunu söylüyor. Bunun nedeni olarak da bu ülkelerde kırmızı et, balık, tavuk, yoğurt, peynir ve süt gibi temel gıda maddelerinin tüketiminin az olmasını gösteriyorlar. Ayrıca besin olmayan maddelere aşermenin bir diğer sebebinin de psikolojik kökenli olabileceği üzerinde duruluyor.
Hamilelikte Toprak Gibi Besin Olmayan Maddeleri Yemek Ne Gibi Riskler Doğurur?
Hamilelikte toprak yemek veya bunun gibi besin olmayan maddeleri tüketmek, elbette beraberinde ciddi riskler getiriyor. Zira anne karnındaki bebekler, tamamen annenin tükettiği yiyeceklerle gelişimini sağlıyor. Bu durumda tebeşir veya kil gibi besin kategorisinde değerlendirilmeyen maddeleri tüketmek, hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Hamilelikte pika sendromuna sahip olan kişiler, özellikle enfeksiyon hastalıklarıyla karşı karşıya kalma açısından çok ciddi bir risk altındadırlar. Çünkü toprak gibi maddeler, parazit ve parazit yumurtaları içermektedir. Bu da toprak yiyen anne adayının bağırsaklarında parazit oluşumuna neden olabiliyor. Ayrıca besin olmayan bu maddeler tüketildiğinde vücut tarafından sindirilemeyeceği için zehirlenmelere ve mide hasarına neden olabiliyor. Alınan diğer yiyeceklerin emilimini azaltacağı için anne adayında vitamin eksiklikleri gelişebiliyor. Bununla birlikte ağız sağlığı bozulabiliyor, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim problemleri yaşanabiliyor. Son olarak, anne ve bebeğin sağlığı riske girebiliyor ve hatta erken doğum riski söz konusu olabiliyor.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Yapılması Önerilmeyen 8 Beslenme Hatası
Hamilelikte Pika Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
Hamilelikte deterjan aşermek veya kil ve sigara külü gibi besin olmayan maddeleri tüketmek, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça risklidir. Bu nedenle ilk olarak kadın doğum uzmanı ile görüşmek faydalı olacaktır. Zira bu maddeleri yeme alışkanlığı geliştirmeden önce gerekli tetkiklerin yapılması ve anne adayının vücudunda eksik olan vitaminlerin tespit edilmesi önemlidir. Tetkiklerin sonucuna göre eksik olan vitamin veya mineraller genellikle takviye yoluyla yerine konur. Bu aşamada hekimler, pika sendromuna sahip olan anne adaylarına beslenmeyle ilgili önerilerde bulunulabilir. Tedavi sonrasında ise kişilerin besin olmayan maddeleri tüketme isteğinde azalması olması beklenir. Tüm bunlara rağmen pika sendromunun belirtileri devam ediyorsa, o zaman bir psikologdan yardım alınması gerekebilir.
Hamilelikte Pika Krizleriyle Baş Etmek İçin Öneriler
Hamilelikte pika sendromu ile baş edebilmek için öncelikle mutlaka muayene olunmalı ve doktorun gerekli görmesi durumunda kan testi yaptırılmalıdır. Tetkiklerin sonucuna göre, demir eksikliği varsa doktorun önereceği takviyeler düzenli bir şekilde bir şekilde kullanılmalıdır. Bunun dışında, hamilelikte sigara külü yeme isteği veya diğer besin olmayan maddelere aşerme söz konusu olduğunda aşağıdaki adımlar izlenebilir;
- Vücutta eksik olan vitamin ve mineralleri yiyeceklerden alabilmek için diyetisyenden beslenme önerileri alınabilir.
- Tebeşir, kil veya deterjan gibi besin olmayan maddeler aşerildiğinde yudum yudum su içmek veya şekersiz sakız çiğnemek, kriz anını atlatmaya yardımcı olabilir.
- Aşerilen maddelerin kolayca ulaşılabilecek yerlerde olmamasına dikkat edilmelidir.
- Tedaviye rağmen hala besin olmayan maddeler aşeriliyorsa, mutlaka bir psikolog ile görüşülmelidir. Aksi halde hamilelikte tüketilen bu yabancı maddeler, hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit edebilir.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Tüketilmesi Önerilmeyen Besinler