Hamilelikte Omega 3 Takviyesi Kullanılmalı mı?
Hamilelikte omega 3 takviyesinin önemi, gün geçtikçe daha da anlaşılmaktadır. Zira yapılan araştırmalar, hamilelikte yeteri kadar omega 3 almanın bebeğin sinir sistemi, beyin ve göz gelişimi üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Bununla birlikte gebelikte omega 3 takviyesinin düşük doğum ağırlığı gibi riskleri azalttığı biliniyor. Peki, hamilelikte omega 3 alabilmek için neler tüketilmeli? Hamileler için omega 3 markaları nelerdir?
En iyi omega 3 kaynağı yağlı balıklardır. Hamilelikte döneminde anne ve bebeğin ihtiyaç duyduğu omega 3’ü temin edebilmek için haftada en az 2 - 3 kere yağlı balık tüketilmesi, gün içinde ceviz veya semizotu gibi besinlere yer verilmesi önerilmektedir. Eğer anne adayı besinlerden yeteri kadar omega 3 alamıyorsa, doktorunun önerisiyle gebelikte omega 3 takviyesine başlayabilir. Omega 3 takviyeleri hamileliğin herhangi bir döneminde kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, eczaneden alınan herhangi bir balık yağının bilinçsiz bir şekilde kullanılmamasıdır. Çünkü balığın karaciğerinden yapılan balık yağı takviyeleri, yoğun retinol A içerdiğinden gebelik için risk teşkil edebilir. Bu nedenle hamilelikte omega 3 takviyesi için yalnızca kadın doğum uzmanının önerdiği marka kullanılmalıdır.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte omega 3 kullanımı ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.
Hamilelikte Omega 3 Takviyesinin Faydaları Nelerdir?
Omega 3, hamilelik ve doğum sonrasında bebeğin büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan önemli bir yağ asididir. Araştırmalar, anne karnındaki bebeğin beyin, sinir ve göz gelişiminde omega 3’ün ciddi bir rol üstlendiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte gebelikte yeteri kadar omega 3 takviyesi almanın bebekte düşük doğum ağırlığı riskini azalttığı biliniyor.
Yalnızca bebek için değil anne adayı için de birçok faydası olan omega 3’ün, hamilelikte preeklampsi riskini azalttığı ve anne adayının doğum sonrası depresyondan korunmasına yardımcı olduğu düşünülüyor.
Hamilelikte omega 3 takviyesinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Bebeğin sinir, beyin ve göz gelişimine yardımcı olur,
- Düşük doğum ağırlığı riskini azaltır,
- Otizm riskini azaltır,
- Annenin doğum sonrası depresyona yakalanma olasılığını düşürür,
- Hamilelikte preeklampsi ve tansiyon risklerini azaltır,
- Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur,
- Kronik hastalıkların gelişmesi önler.
Hamilelikte Omega 3 Nasıl Alınmalı?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi en iyi omega 3 kaynağı balığın kendisidir. Haftada en az 2 – 3 kere yağlı balık tüketmek, omega 3 açısından zengin olan ceviz ve semizotu gibi besinlere öğünlerde yer vermek, omega 3 eksikliğini giderecektir.. Ancak gebelik döneminde bazı besinlerden tiksinme, hoşlanmama gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle koku hassasiyetiolan anne adayları balık tüketmekten kaçınabiliyor. Böylesi bir durumda ise hamilelikte omega 3 tabletleri kullanılması önerilmektedir. Ancak bilinçsiz kullanılan omega 3 tavsiyeleri faydadan çok zarara neden olabileceğinden, balık tüketemeyen anne adaylarının omega 3 takviyesi için mutlaka doktorlarının önerdiği markayı kullanması gerekmektedir.
Hamilelikte Omega 3 Takviyesi Kaçıncı Ayda Kullanılır?
Gebelik olsun veya olmasın, herkesin diyetinde yeteri kadar omega 3 olmalıdır. Dolayısıyla hamileliğin başından itibaren anne adaylarının omega 3 alabileceği besinleri bol bol tüketmesi önerilir. Takviye şeklinde kullanılacaksa da hamileliğin başından itibaren omega 3 alınmasında bir sakınca yoktur. Bununla birlikte uzmanlar, bebeğin özellikle hamileliğin son 3 ayında omega 3 takviyesine ihtiyacı olduğunu belirtmektedir.
Hamilelikte Hangi Omega 3 Markası Kullanılmalıdır?
Hamilelikte hangi omega 3 markası kullanılmalı, hamileler için balık yağı markaları nelerdir gibi sorular, anne adaylarının internette arattığı soruların başında geliyor. Ancak her ilaç ve takviyede olduğu gibi omega 3 takviyesinde de hekimin önerilerini dikkate almak gerekir. Zira anne ve bebeğin ihtiyacını en iyi onların sağlık sürecini takip eden doktor bilir.
Ayrıca omega 3 takviyelerinin de kendi içinde bir sürü çeşidi bulunmaktadır. Örneğin balık karaciğerinden yapılan takviyeler, A vitamini içeriği yüksek olduğu için gebelikte önerilmemektedir. Dolayısıyla omega 3 takviyeleri kullanılmadan önce mutlaka marka ve doz için doktora danışılmalıdır.