Gebelikte Oluşan Ödemler ve Ödemle Savaşmanıza Yardımcı Olacak Tüyolar

Hamilelikte ödem ve tedavisi kadınların sıkça araştırdığı konuların başında geliyor. Gebeliğin her ne kadar pozitif yanları olsa da en az onun kadar, anne adaylarının şikâyetçi olduğu olumsuz yönleri de bulunuyor. Hamilelikte yaşanan fiziksel değişime bir anda ayak uydurmak, anne adayları için kolay olmuyor. Hele ki ayaklarda görülen ödemlere! Yaz ayının gelmesiyle birlikte gebelerde görülen ödemlerde de artış görülüyor. Özellikle yapılan tatil planları ve seyahatler hamileler için çile olabiliyor. çünkü ödem oluşumu en fazla seyahat sırasında ve sıcak havalarda görülüyor. Peki gebelikte ödem oluşumu en aza nasıl indirilebilir? İşte detayları...  

Hamilelikte Ödem ve Tedavisi

 

Hamilelik Döneminde Neden Ödem Oluşur?

Gebelik döneminiz ilerledikçe, hücreler arasında sıvı miktarı artar ve dokular daha şiş bir hÖ¢le gelir. Yaşanan bu duruma ödem adı verilir. Ödemin bir diğer nedeni gebelikte düzensiz beslenmedir. Hamileliğinde yeteri kadar protein almayan gebelerde sıklıkla ödeme rastlanılır. Gebelik ödemi, genellikle el ve ayaklarda görülür. Hamileliğin 6. ayından itibaren ortaya çıkar. Gebelikte ödem oluşumunu diğer şişliklerden ayırt edebilmeniz için; şüphelendiğiniz bölgeye parmağınız ile bastırmanız yeterlidir. Bölgede çukur oluşuyor ve o çukurluk bir müddet kalıyorsa, şişliğin ödem olduğunu anlayabilirsiniz. Aynı zamanda bastırdığınız bölgenin rengi sarımsı bir hÖ¢l alır.  



Gebelikte Ödem Oluşumunu Azaltmak İçin Uygulayabileceğiniz Pratik Öneriler

Hamilelikte ödem sizin için de can sıkıcı bir hâl almaya başladıysa aşağıdaki önerileri uygulayarak şikâyetinizi en aza indirebilirsiniz!

  • Ödemin oluşmasını engellemek için birinci kural; fazla ayakta kalmayın.
  • Evde dinlenirken fırsat buldukça ayaklarınızı yüksekte tutmaya çalışın.
  • Gebeliğiniz boyunca asitli içeceklerden uzak durun.
  • Rahat ve ayağınızı sıkmayan ayakkabılar giyinin.
  • Hamileliğiniz boyunca sol tarafınıza doğru yatın. Böylelikle ana toplar damar üzerindeki baskıyı azaltmış olursunuz.
  • Bacak bacak üstüne atmadan oturmaya dikkat edin.
  • Sıcak ve nemli ortamlarda bulunmamaya özen gösterin.
  • Gebeliğiniz boyunca günlük egzersizlerinizi aksatmamaya çalışın.
  • Bolca su tüketin. (En az 2 litre)
  • Şişlik bulunan bölgeye soğuk kompresler uygulamanız, ödem olan bölgeyi biraz rahatlatabilir.
  • Hamileler için özel olarak üretilmiş destek çoraplarından faydalanabilirsiniz.
  • Şişen ayaklarınıza masaj yaptırmanız da şikayetinizin azalmasını sağlayacaktır.

 

Ödem Oluşan Bölgeyi Rahatlatmak İçin Günlük Egzersiz Rutini

Ödem oluşan bölgeyi rahatlatabilmeniz için doktorların da tavsiye ettiği günlük egzersiz rutinleri bulunuyor. Siz de ödem oluştuğunda aşağıdaki egzersiz hareketlerini deneyerek ödem oluşumunu azaltabilirsiniz.

  • Ayaklarınızı bilekten aşağı doğru bükün/gerin. Bu hareketi 30 kere tekrarlayıp diğer ayağınıza geçin.
  • Ayaklarınızı bileklerden dairel olarak 10 kez sağ tarafa 10 kez de sol tarafa doğru çevirin.

 

Gebelikte Şişmenin Tehlikeli Olduğu Durum: Preeklamps

Gebelik döneminde ödem oluşması çok olağan ve gebelerin \%90'ında görülen bir durum. Fakat yüzünüzde, elinizde ve ayaklarınızda ani bir şişme meydana geldiyse ve size rahatsızlık vermeye başladıysa vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. Gebelik döneminde rastlanılan preeklamps (gebelik zehirlenmesi) belirtileri arasında da el/ayaklarda şişme görülür ve ödemle karıştırılabilir.   Preeklamps (gebelik zehirlenmesi) hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. Gebelikte bacak kramplarından başınız dertteyse buraya tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.