Hamilelikte Miyomun Riskleri ve Doğum Yöntemine Etkisi
Hamilelikte Miyomun Riskleri ve Doğum Yöntemine Etkisi
Halk arasında ur olarak da bilinen miyomlar, kadın üreme sisteminde en sık rastlanılan kitlelerdir. Araştırmalara göre, her 5 kadından 1’inde miyom varken, hastaların 4’te 3’ü hiçbir belirti vermediği için miyomu olduğunu bilmemektedir.
Miyomların tanısı, genellikle rutin muayene sırasında ortaya çıkar. Neden ve nasıl oluştuklarına dair hala net bir fikir bulunmazken, kanserleşme olasılıkları yok denilebilecek kadar azdır. Ancak beslenme, günlük hayatta maruz kalınan kimyasallar, genetik faktörler ve hormonların miyomlar üzerinde etkisi olabileceği düşünülmektedir.
Miyomlar, üreme çağındaki kadınlarda sık karşılaşılan kitleler olduğu için, hamilelik sırasında miyomlarla karşılaşılması çok da nadir değildir. Bu nedenle akla hemen gebelik ve miyomlar arasındaki ilişki gelir.
Miyomlar Hamile Kalmayı Engeller mi?
Bu konuyla ilgili değişik bakış açıları olmakla beraber, miyomun büyüklüğünün ve bulunduğu konumun gebe kalmayı olumsuz etkileyebileceği kabul edilir. Örneğin; tüp ve rahim arasına yerleşmiş bir miyom, sperm ve yumurtanın buluşmasını önleyebilir veya döllenmiş yumurtanın rahme ulaşmasını engelleyebilir. Ya da rahim iç zarına baskı yapan bir miyom, döllenmiş yumurtanın buraya yerleşmesine engel olabilir veya gebelik oluştuktan sonra yeteri kadar kanlanmasını önleyerek erken düşüklere sebep olabilir.
Genel olarak kısırlık problemi yaşayan 15 kadından birinde miyom olduğu, ancak bu kadınların %2’sinde miyomun gebeliği engellediği biliniyor. Çoğu zaman altta yatan başka nedene rastlanılıyor.
Rahim içindeki miyom için en uygun tedavi, histereskopi ile vajinal yoldan girilerek miyomların çıkartılmasıdır. Diğer miyom türlerinde ise laparoskopi veya açık cerrahi tercih ediliyor.
Hamilelikte Miyomun Riskleri
Hamileliğe miyomla başlamak, hamilelik döneminde direkt veya doğal yollardan gebeliğe etki edebilir. Bu durum miyomun büyüklüğüne, sayısına ve konumuna göre değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse, rahim içinde olan veya rahim içine doğru büyüyen, baskı yapan miyomlar düşüğe sebep olabilmektedir. Ya da;
- Anne karnındaki bebeğin anormal pozisyon almasına,
- Plasentanın erken ayrılmasına,
- Doğum sonrasında aşırı kanamaya,
- Sezaryen doğum kararı alınabilmesine sebep olabilmektedir.
Ancak bu belirttiğimiz durumlar çok nadir görülür ve çoğu zaman miyomu olan kadınların gebeliği sağlıklı bir şekilde sonlanır.
*Erken doğumu tetikleyen nedenler!
Miyomlar Hamilelikte Büyür mü?
Miyomların daha çok üreme çağındaki kadınlarda görülmesi ve menopozla birlikte küçülme eğilimi göstermesi, bu kitlelerin östrojen hormonu ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Gebelik döneminde de östrojen hormonu daha fazla salgılandığından, miyomların büyüyeceği tahmin edilir. Fakat bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar, hamilelerin %80’inde miyomların büyümediğini ortaya koymaktadır. Hatta bazı kadınlarda miyomların küçülme eğilimi gösterdiği saptanmış.
Miyom Bebeğe Zarar Verir mi?
‘Hamilelikte miyom bebeğe zarar verir mi’ sorusu da kadınlar tarafından çok merak edilir. Bu sorunun cevabı genellikle hayır oluyor. Hafif kanamalara ve ağrılara neden olsa da bu durum bebeği olumsuz etkilemez.
Ancak yine de miyomun büyüklüğüne ve yerleşim yerine göre erken doğum riski doğabilmektedir. Eğer miyom doğum yolunu kapatıyorsa, sezaryen doğum zorunlu hâle gelebilir. Ya da çok nadir durumlarda, yukarıda sıraladığımız riskler oluşabilir.
Hamilelikte Miyom Tedavisi
Miyom saptanan her gebede özel takip ya da önlem gerekmez. Burada önemli olan, belirttiğimiz gibi miyomun yerleşim yeri ve büyüklüğüdür. Problem çıkma olasılığı olan hastalarda yakın takip önerilir. Ağrısı olan kadınlarda, ağrının miyomdan mı yoksa başka bir sebepten mi kaynaklandığı araştırılır. Erken doğum tehdidi olanlar için uygun yöntemler ile tedavi denenir. Miyomların sayısı çok fazlaysa veya doğum kanalını tıkayacak pozisyondaysa, doğum tarihi yaklaştığında sancıların başlaması beklenmeden sezaryen ile bebek dünyaya getirilir.
Doğumda miyomların alınması işlemi çok nadir yapılır. Aksi halde başka komplikasyonlar gelişebilir. Zira, her miyom alınmayı gerektirmez.
Sezaryen Operasyonunda Miyomlar Çıkartılabilir mi?
Sezaryende miyom alınabilir mi sorusu da kadınların çok fazla merak ettiği, tartışmalı bir konudur. Bazı doktorlar doğum sonrasında kanama riskini arttırabileceğini savunurken, bazıları yerleşim yerine göre alınabileceğini düşünüyor. Eğer miyomların yerleşim yeri derin değilse, sezaryen kesi hattındaysa, rahmin kanamasına neden olacak damarlar ile ilişkisi yoksa sezaryen esnasında miyomlar alınabilir.