Hamilelikte Mantar Yenir mi?
Mantar; çorbalarda, ana yemeklerde, salatalarda ve ara öğünlerde tüketilebilen harika bir yiyecektir. Ancak birçok yiyecek gibi hamilelikte mantar yemek konusunda da şüpheleriniz olabilir. Peki, hamilelikte mantar yenir mi? Sizler için hazırladığımız bu yazıda gebelikte mantar yenir mi, hamilelikte mantar yemenin faydaları neler, hamilelikte hangi mantar yenir gibi konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Hamilelikte Mantar Yenir mi?
Gebelikte mantar yemek çoğu zaman güvenlidir. Ancak her mantar yemeye uygun olmadığından, aralarındaki farkı bilmek ve hangilerinin tehlikesiz olduğunu öğrenmek gerekir. Bununla birlikte mikrobiyal kontaminasyon riski nedeniyle gebelikte mantarların çiğ olarak tüketilmesi önerilmemektedir. Yazımızın devamında, gebelikte tüketmeye uygun olan ve olmayan mantarları bulabilirsiniz.
Gebelikte Mantar Yemenin Faydaları Nelerdir?
Mantarlar, sağlıklı hamilelik süreci ve fetal gelişime yardımcı olan çok sayıda vitamin ve minerali içerir. İşte, hamilelikte mantar yemenin bazı faydaları…
1. Bol Miktarda B Vitamini İçerir
Mantarlar, anne ve fetüs için faydalı olan tiamin (B1), riboflavin (B2), Niasin (B3) ve pantotenik asit (B5) dahil olmak üzere B kompleksi vitaminlerin doğal kaynaklarıdır. Tiamin ve niasin, bebeğin beyin gelişimine yardımcı olurken annenin yorgunluğunun gidermesini sağlar. Riboflavin ise kemiklerin, kasların ve sinirlerin gelişmesine yardımcı olur.
2. D Vitamini Sağlar
D vitamini eksikliği, gebelikte sırt ağrısı, yorgunluk, kemik zayıflığı ve hatta depresyona yol açabilir. Mantarlar ise içerdiği D vitamini sayesinde anne adaylarında bu şikâyetlerin ortaya çıkmasını önleyebilir.
3. Protein ve Lif Kaynağıdır
Mantarlarda bol miktarda protein ve lif bulunur. Protein, kas kütlesine katkıda bulunduğundan fetal gelişim için önemlidir. Lif ise kabızlık gibi sorunları önler, sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
4. Kansızlığı Önler
Hamilelik sırasında kan hacmi arttıkça vücut daha fazla hemoglobine ihtiyaç duyar. Mantarlar ise hem anne hem de bebekte hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olan mükemmel bir demir kaynağıdır.
5. Antioksidan İçeriği Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Mantarda bulunan antioksidanlar (selenyum, ergotionin) bağışıklık sistemini güçlendirerek sizi hamilelik sırasında hastalıklardan uzak tutmaya yardımcı olur. Mantarlar aynı zamanda bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesini sağlayacak çinko, potasyum ve selenyum bakımından zengindir.
Hamilelikte Hangi Mantarları Yiyebilirsiniz?
Los Angeles'ta diyetisyenlik yapan Blanca Garcia, en güvenli mantarların shiitake, portobello, istiridye, maitake, crimini ve beyaz düğme mantarı olduğunu söylüyor. Eğer hamilelik sırasında mantar yiyecekseniz bunları tüketmeyi düşünebilirsiniz. Sihirli mantar, yalancı kuzu göbeği mantarı ve şemsiye mantarları ise gebelikte riskli olabilecek mantar türleridir. Zira bunların konjenital anormalliklere veya halüsinojenik etkilere yol açabileceği biliniyor.
Hamilelikte Mantar Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mantar tüketmeden önce doktorunuza danışın.
- Üzerinde çürük, morluk olmayan taze mantarları satın alın.
- Mantarın son kullanma tarihine dikkat edin.
- Bilmediğiniz ve daha önce yemediğiniz mantar çeşitlerini tüketmeyin.
- Mantarları uygun şekilde yıkayıp iyice pişirin, çiğ olarak yemeyin.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1