Hamilelikte Kokoreç Yenir mi?

Hamilelik döneminde beslenme, her zamankinden daha da önemlidir. Çünkü artık annenin sağlığıyla birlikte bebeğin sağlığı ve gelişimi de söz konusudur. Bunun bilinciyle hareket eden neredeyse her anne adayı, gebelik döneminde beslenmesine ayrı bir özen gösterir. Neleri tüketmeleri gerektiğini araştırıp, bebeğin gelişimi için faydalı olabilecek besinleri öğünlerine eklemeye başlarlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tek konu nelerin tüketilmesi gerektiği değil, aynı zamanda nelerin de tüketilmemesi gerektiğidir.

Bu konuda akılları kurcalayan pek çok soru olsa da özellikle sakatat tüketimini seven anne adayları, hamilelikte kokoreç yenir mi sorusunun cevabını merak ediyor. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte kokoreç tüketimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.

Hamilelikte Kokoreç Yenir mi?

Hamilelikte kokoreç yenip yenemeyeceği, özellikle sakatat seven anne adaylarının merak ettiği soruların başında geliyor. Peki, hamilelikte kokoreç yemek zararlı mı? Bu sorunun cevabına geçmeden önce kokorecin nasıl yapıldığından bahsedelim. Kokoreç, büyük veya küçükbaş hayvanların bağırsaklarının temizlenip şişe sarılması ve ardından pişirilmesi ile hazırlanan bir çeşit sokak lezzetidir. Piştiği zaman incecik kıyılıp baharat ile karıştırılır ve ekmek arasında servis edilir. Beslenme kültürümüzde önemli bir yer edinen bu lezzet, hamilelikte de sakatat seven anne adaylarının aşerdiği yiyeceklerin başında geliyor. Peki ama, gebelikte sakatat yemek bebeğe zarar verir mi?

Gebelikte Kokoreç Yemek Güvenli mi?

Hamilelikte kokoreç yemek uzmanlar tarafından pek tavsiye edilmiyor. Bunun sebebi ise iyi temizlenmeyen veya hijyenik koşullarda hazırlanmayan bağırsağın anne adayında enfeksiyonlara sebep olma ihtimalidir. Bununla birlikte aşağıdaki faktörler de hamilelikte kokoreç tüketiminin sınırlandırılması için birer neden olarak gösteriliyor.

Baharat Kullanımı

Kokoreç, bilindiği üzere aşırı baharat ile servis ediliyor. Bu da mide yanması ve bulantı gibi sindirim sistemi hastalıklarına yatkın olunan gebelik döneminde riski daha da artırıp mide şikâyetlerini tetikleyebiliyor.

Enfeksiyon

Bağırsak, bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Kokoreç hazırlanırken her ne kadar temizlense de azıcık bir hijyen eksikliği ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir.

Açıkta Satılma

Kokoreç genelde açıkta satılan bir yiyecektir. Eğer muhafaza edilen yerde hijyen kurallarına dikkat edilmiyorsa enfeksiyon riski daha da artar.

Aşırı Pişme ve Yanma

Uzun süre ısıya maruz kalan kokorecin üzerinde siyah yanıklar oluşur. Bu yanıkların uzun vadede kanser riskini artırdığı biliniyor.

Sindirim Zorluğu

Gebelik döneminde sindirim sistemi yavaşladığı için sindirmesi kolay olan yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Kokoreç ise sindirimi zor olan bir yiyecek olduğundan kabızlık ihtimalini artırabilmektedir.

Kolesterol

Gebelikte kan yağ seviyesi yüksek olan gebelerin kokoreç tüketiminde daha da dikkatli olması gerekir. Çünkü kokoreç, hayvansal kaynaklı doymuş yağ ve kolesterol açısından riskli bir yiyecektir.

A Vitamini

Diğer tüm sakatatlarda olduğu gibi kokorecin de A vitamini içeriği yüksektir. A vitamini dengeli tüketildiğinde göz ve cilt sağlığı için faydalıyken fazla tüketilmesi anne karnındaki bebeğin gelişimi için riskli olabiliyor.

Hamilelikte Ciğer Yenir mi?

Hamilelikte Kokoreç Yemek Zararlı mı?

Hamilelikte hiçbir besin doğrudan zararlı değildir. Diğer bir deyişle, gebelikte hiçbir yiyecek porsiyonu abartılmadığı sürece bebeğe veya anneye direkt olarak zarar vermez. Yalnızca bazı yiyeceklerde enfeksiyon gibi riskler olduğundan, dikkatli olunması önerilmektedir. Kokoreç de iyi temizlenmediği takdirde veya hijyen koşullarının yetersiz olduğu bir ortamda hazırlandığında, annenin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hamilelikte kokoreç aşerildiğinde elbette tüketilebilir ancak bu noktada, temiz bir yerde hazırlandığına emin olmak ve porsiyonu az tutmak gerekir. Zira yukarıda da değindiğimiz gibi kokoreç dahil birçok sakatat, çok yüksek oranda A vitamini içeriyor. Yüksek A vitamininin ise gelişmekte olan bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileyebileceği biliniyor.

Hamilelikte Midye Yenir mi?