Hamilelikte Kiraz Yemenin 7 İnanılmaz Faydası

Hamilelikte Kiraz Yemenin 7 İnanılmaz Faydası

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan kirazın, insan vücuduna pek çok fayda sağladığı biliniyor...  Ancak kirazın gebeler tarafından çokça tüketilmesi ve aşerilmesi, gebelikte kiraz yemek güvenli midir sorusunu gündeme getiriyor. Uzmanlar bu sorunun cevabı olarak, kirazın gebelere faydası olan besin maddeleri ile dolu olduğunu, anne adaylarının kiraza karşı herhangi bir alerjileri yoksa güvenli bir şekilde tüketebileceklerini ifade ediyor. Kirazın çukur kısmının yenmemesi gereken tek bölüm olduğu ve fazlasının gaz / şişkinlik yapma ihtimali olması nedeniyle ölçülü şekilde tüketilmesi gerektiği de belirtiliyor. Bunun dışında kirazın; vitamin, protein, mineral, demir, kalsiyum ve diğer besin maddeleri yönünden zengin olması, hamile kadınlar için kirazı sağlıklı bir atıştırmalık haline getiriyor. İşte hamilelikte kiraz yemenin faydaları...

1 -Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

   

Kiraz, antioksidan özelliklere sahip sağlıklı C vitamini seviyeleri içerir. Bu nedenle çeşitli hastalıklara ve enfeksiyona neden olabilecek serbest radikalleri uzaklaştırmada hayati bir rol oynar.

2 -Kan Damarlarını Güçlendirir

   

Kiraz, içerisinde bulunan C vitaminin kan damarlarını güçlendirerek fetusa (bebeğe) yeterince kan pompalanmasına yardımcı olur.

3 - Şişlik ve İltihapları Azaltır

   

Kirazın kırmızı pigmenti olan antosiyaninin, hamilelik döneminde genellikle karşılaşılan iltihap, şişme ve eklem ağrılarını azaltmada çok etkili olduğu belirtilmektedir.

4 -Gestasyonel Şeker Hastalığını Önlemede Etkilidir

   

Kiraz, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutarak, gestasyonel diyabetin önlenmesine  de yardımcı olur.

5 -Bebeğin Beyin Gelişimini Destekler

   

Kirazda bulunan antosiyaninlerin sinir hücrelerini koruduğu ve fetüsün beyin sağlığını geliştirdiği belirtilir. Balaton kirazlarının yeni bir çeşit gebelik şikayetini önlemede yardımcı olabileceği ifade edilir. (gebelik süresince unutkanlık nöbetleri).

6 -Uyku Kalitesini Arttırır

   

Kirazda bulunan melatonin adı verilen antioksidan maddenin ideal bir uyku uyarıcısı olduğu ifade edilir. Çeşitli nedenlerden dolayı gebelik sırasında uykusuzluk yaşıyor iseniz, uyku bozukluklarının üstesinden gelmek için her gün bir bardak kiraz suyu içilmesi önerilir. (doktora danışıp kiraz alerjiniz olmadığını öğrendikten sonra)  

7 -Kabızlığa İyi Gelir

   

Kirazın lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle bağırsak hareketlerini normale döndürür. Bu nedenle hamilelikteki en yaygın şikayetlerden birisi olan kabızlık sorununa iyi gelir. Uzmanlar kirazın tüm bu faydaları yanında gebelik diyetine eklenip, düzenli olarak tüketilmesi gereken sağlıklı bir meyvelerden birisi olduğunu ifade ederler.

Hamilelikte Kiraz Yemenin Olası Yan Etkileri - Doktora Danışın

Hamileler için kirazın pek çok faydasının yanında, bazı hamile kadınların kiraz yedikten sonra şişkinlik, gaz ve karın ağrısı sorunu yaşayabildikleri belirtilir. Bunun yanında kiraz yiyen bazı hamile kadınlarda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilmektedir. Anne adaylarının kiraz yedikten sonra herhangi bir rahatsızlık hissetmeleri durumunda mutlaka doktora görünmeleri tavsiye edilir.  

    

Kiraz Yerken Dikkat Etmeniz Gereken Konular

  • Kiraz bitkisinin yaprakları, kabuğu ve meyve çukurları zehirli bir kimyasal olan siyanürik asit içerebilir. Bu nedenle sadece çukur kısmını yemeyiniz.
  • Bakteri ve enfeksiyonları gidermek için yemeden önce iyice yıkayın.
  • Şeker hastalığınız varsa, kiraz yemeyin.
  • Günlük diyetinize kiraz eklemeden önce doktorunuza danışın.
  • Hamilelikte kiraz yemenin pek çok faydası vardır. Ancak kiraz yemeden daha önce, doktorunuzla konuşup ve kiraza alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirmeniz hayati önem taşır.