Hamilelikte Kimyasal Peeling Yapılır mı?

Kimyasal peeling hafif kırışıklıkları gidermekten cildi aydınlatmaya, leke görünümünü hafifletmekten akne izlerini düzeltmeye kadar pek çok cilt problemi için uygulanan popüler bir tedavi yöntemidir. Hal böyle olunca anne adaylarının çoğu kimyasal peelingin gebelikte uygulanıp uygulanmayacağını merak ediyor. Peki, gebelikte kimyasal peeling yapılır mı? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte kimyasal peeling ile ilgili tüm merak ettiklerinizi derledik. Keyifli okumalar!

Hamilelikte Kimyasal Peeling Yapılır mı?

Kimyasal peeling deriyi canlandırmak, hafif kırışıkları gidermek, lekeleri ve güneş hasarını azaltmak için dermatolojide uzun zamandır uygulanan popüler bir tedavi yöntemidir. Bu noktada pek çok anne adayı, hamilelikte kimyasal peeling yapılır mı sorusunun yanıtını merak ediyor olabilir. Peki gebelikte kimyasal peeling yapılır mı? Uzmanlar, gebelik döneminde olabildiğince kimyasal tedavilerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Özellikle fenol gibi güçlü içeriğe sahip peelingler kan dolaşımına girip bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca hormonlardan dolayı zaten hassaslaşmış olan cilt, hamilelikte yara izi veya kızarıklık gibi komplikasyonlara daha açık hale geliyor. Bu nedenle gebelikte kimyasal peeling çok da önerilen bir tedavi değildir. Ancak meyve asidi gibi alfa hidroksi asitler uzman dermatologlar tarafından ihtiyaç halinde uygulanabilmektedir. Bu noktada kadın doğum uzmanı ve dermatoloğunuzun yönlendirmesini dikkate almanız en güvenli seçenek olacaktır. Gelin şimdi gebelikte kimyasal peeling neden önerilmiyor, daha detaylı inceleyelim.

Gebelikte Kimyasal Peeling Neden Önerilmez?

Gebelikte kimyasal peeling iz kalma riskinin yanı sıra kan dolaşımına girip bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinden önerilmemektedir. İşte, hamilelikte kimyasal peeling yaptırmanın olası riskleri...

1. Pigmentasyonu Kötüleştirebilir

Hamilelikte cilt pigmentasyonu sorunları yaşamak yaygındır. Zira hormonal değişiklikler pigmentasyonda artışa neden olur ve bu da melazma gibi cilt rahatsızlıklarına yol açar. Kimyasal peeling ise durumu daha da kötüleştirebilir ve pigmentlerin koyulaşmasına neden olabilir.

2. Hamilelikte Etkili Sonuçlar Vermeyebilir

Hamilelikte kimyasal peelingin pigmentasyon veya akne gibi cilt sorunlarına iyi gelebileceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yaşadığınız çoğu cilt sorunu hamilelik hormonlarından kaynaklı olacağından, oldukça hızlı bir şekilde tekrar edebilirler.

3. Düşüğe Neden Olabilir

Bu durum nadir karşılaşılsa da mümkündür. Zira bazı kimyasal peeling türleri kan dolaşımına girebilir ve eğer toksikse fetüsün gelişimine zarar verip düşüğe yol açabilir.

4. Herpesi Tetikleyebilir

Bazı cilt tedavileri daha önceden vücuda alınmış olan Herpes virüsünü uyandırıp aktifleştirebilir. Kimyasal peeling yaptıran kadınların bir kısmı, tedaviden kısa bir süre sonra uçuk çıkarabilmektedir.

5. Diğer Riskler

Gebelikte kimyasal peeling yaptırmaya bağlı diğer olası riskler ise kızarıklık ve yara izidir. Buna ek olarak nadiren kal, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Gebelikte Güvenli Olan Kimyasal Peeling Türleri

Kimyasal peelingin çeşitli türleri vardır. Bunların bazıları çok güçlü içeriğe sahip olduğundan gebelikte uygulanması kesinlikle önerilmezken bazıları dermotolog gözetiminde uygulanabilir. Örneğin glikolik asit, laktik asit veya meyve asitleri gibi alfa hidroksi asitler hafif bir içeriğe sahip olduğundan ihtiyaç halinde dermatoloji uzmanı tarafından uygulanabilir. Ancak fenol peeling, salisilik asit veya Jessner peeling gibi derin yüz peelinglerinin gebelikte kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Botoks Yaptırılabilir mi?

Kaynak: 1