Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kadınlar, hamilelik sırasında pek çok rahatsız edici semptoma neden olabilen psikolojik ve fiziksel değişiklikler yaşarlar. Bunlardan biri de kaşıntıdır. Hamilelikte kaşıntı, cildin gerilmesine bağlı olarak çoğu gebede görülen normal bir durumdur. Ayrıca artan östrojen hormonu da gebelikte kaşıntıya neden olabilir. Bunun yanı sıra çeşitli cilt hastalıkları ve hamilelik kolestazı da gebelerde kaşıntıya yol açabileceğinden, kaşıntı çok şiddetliyse ve eşlik eden başka semptomlar da varsa doktora danışmak en iyi seçenektir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda; hamilelikte kaşıntı neden olur, hamilelikte kaşıntıya ne iyi gelir gibi merak edilen soruların cevaplarını derledik. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Kaşıntı Neden Olur?

Hamilelikte kaşıntı birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Cildin gerilmesi ve hormonal değişim en önemli sebebiyken, bazen de çeşitli cilt hastalıkları veya gebelik kolestazı hamilelik sırasında kaşıntıya yol açabiliyor. Gelin şimdi gebelikte kaşıntı nedenleri neler, daha detaylı inceleyelim.

1. Karnın Gerilmesi

Fetüs büyüdükçe cilt gerilerek kaşıntılı çatlaklar oluşturabilir. Hamilelikte özellikle göbek bölgesindeki kaşıntının en önemli sebebi budur.

2. Hormonlar

Hamilelikle birlikte birçok hormonun seviyesi artar. Bunlardan biri de östrojendir. Vücuttaki östrojen artışı kan damarlarının genişlemesine ve kaşıntıya neden olabilir.

3. Kilo Alımı

Hamilelik sırasında kadınlar genellikle normal zamana göre daha hızlı bir şekilde kilo alır. Alınan kilolar ise çoğu zaman kalça, göğüs ve basenlerde yoğunlaşır. Özellikle geç gebelikte artan bu kilo artışı, kaşıntılı çatlaklara neden olarak annelerde huzursuzluk yaratabilir.

4. Cilt Hastalıkları

Cilt kuruluğu, egzama, sedef, alerji veya mantar gibi cilt hastalıkları da hamilelikte kaşıntıya neden olabilir.

5. Hamilelik Kolestazı

Hamilelik sırasında hormonlar, safra kesesinin fonksiyonları etkileyerek safra akışını azaltabilir veya tamamen durdurabilir. Bu durumda safra asitleri karaciğerde birikip kan dolaşımına karışırsa kolestaz adı verilen rahatsızlık ortaya çıkar. Başlangıçta el ve ayaklarda başlayan yoğun kaşıntı zamanla tüm vücuda yayılabilir. Kaşıntı dışında dışkı renginde açılma ve idrar renginde koyulaşma gibi belirtiler de  gözlemlenebilir.

6. Folikülit

Folikülit, kıl kökü iltihaplanması olarak özetlenebilir. Genellikle bakteri veya fungal kaynaklı meydana gelir. Pembe-kırmızı renkli, ortasında beyaz, yeşil veya sarı akıntının eşlik ettiği lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Bu lezyonlara hafif ağrı, kaşıntı veya tahriş eşlik edebilir.

Hamilelikte Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamilelikte kaşıntı yaşayanlar öncelikle doktoruna danışmalıdır. Hekimin önereceği tedaviye ek olarak aşağıdaki doğal yöntemler de gebelikte kaşıntı şikâyetinin hafiflemesine yardımcı olabilir. İşte, hamilelikte kaşıntıya iyi gelen doğal öneriler:

Soğuk kompresler yapın: Soğuk kompresler uygulamak hamilelikte kaşıntının hafiflemesini sağlayabilir. Bunun için bir havluyu soğuk suyla ıslatıp vücudunuzda birkaç dakika bekletebileceğiniz gibi buz paketlerinden de faydalanabilirsiniz.

Çamaşır deterjanınızı gözden geçirin: Özellikle kokulu ve yoğun kimyasal içeren deterjanlar ciltte tahrişe ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Bunu önlemek için daha doğal içerikli ve kokusuz deterjanlar tercih edebilirsiniz.

Nemlendirici kullanın: Kuruluğu azaltmaya ve çatlakları önlemeye yardımcı olan kremler, kuruluk ve çatlakların neden olduğu kaşıntıyı bir nebze de olsa azaltabilir. Bu noktada doktorunuzun önereceği kremleri kullanmaya dikkat edin.

Giysi seçimine dikkat edin: Pamuklu, terletmeyen, bol giysiler tercih edin. Sentetik ürünler terlemeyi artırarak kaşıntıyı daha şiddetli hâle getirebilir. Bununla birlikte mümkünse çok sıcak ve nemli ortamlardan uzak durmaya dikkat edin.

Beslenmenizi gözden geçirin: Acı, baharatlı yiyeceklerden bu dönemde olabildiğince kaçının. Bunun yerine özellikle D vitamini içeren besinler tüketmeye ve bol su içmeye özen gösterin.

Ilık duş alın: Sıcak su ciltte kuruluğa neden olarak kaşıntıyı artırabilir. Bu nedenle olabildiğince ılık suyla yıkanmaya çalışın.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Göbek Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?

Gebelikte kaşıntı genellikle iyi huyludur. Ancak kaşıntıyla birlikte aşağıdaki semptomların varlığında hekime danışmak gerekir:

  • Avuç içi ve ayaklarda başlayan kaşıntı,
  • Cildin veya gözlerin sararması,
  • Mide bulantısı,
  • Ateş,
  • Döküntü,
  • Vajinal kaşıntıya eşlik eden yoğun akıntı veya koku.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Ayak Kaşıntısı Neden Olur?

Kaynak: 1