Hamilelikte Kaburga Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte kaburga ağrısı oldukça sık karşılaşılan bir şikâyettir. Çünkü giderek büyüyen rahim ilerleyen aylarda kaburgalara baskı yapmaya başlar. Bu da hamilelikte kaburga ağrısının en temel sebebini oluşturur. Bunun dışında gebelikte artan hormonların kas ve bağları gevşetmesi, alınan kilolar ve daha birçok sebep, gebelikte kaburga ağrısına sebep olabilmektedir.
Gebelikte kaburga ağrısının 2. trimesterda hissedilmeye başlaması ve rahmin iyice büyüdüğü 3. trimesterda artması normal kabul edilir. Bu ağrıları hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler olsa da ağrının günlük hayatı olumsuz etkilemesi durumunda mutlaka muayene olmak gerekir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda; gebelikte kaburga ağrısı ile ilgili merak edilen her şeyi derledik, hazırsanız başlayalım.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Neden Olur?
12’si sağda, 12’si solda olmak üzere vücudumuzda toplam 24 adet kaburga bulunur. Göğüs kafesinin iki yanında bulunan bu kaburgalar; akciğer ve kalp gibi hayati organları korumakla görevlidir. Önde göğüs kemiğine, arkada ise omurgaya bağlıdırlar. Gebelikte, rahmin büyümeye başlamasıyla birlikte kaburgalar üzerindeki baskı artar. Bu da özellikle gebeliğin son aylarında bölgenin ağrımasına ve batma hissi oluşmasına sebep olabilir. Öte yandan, hormonâl dengedeki değişiklik ve alınan kilolar da kaburgalarda ağrıya neden olabilmektedir.
Ağrı, sağ tarafta olabileceği gibi sol tarafta da hissedilebilir. Hatta derin nefes alındığında kaburga ağrısı daha da artabilir. Günlük hayatı olumsuz etkilemediği sürece hamilelikte kaburga ağrısı normal kabul edilir. Ancak ağrı çok şiddetliyse veya eşlik eden başka belirtiler de varsa muayene olmak faydalı olacaktır.
Hamilelikte Kaburga Ağrısının Sebepleri
Şimdi, hamilelikte kaburga ağrısının nedenlerini daha detaylı inceleyelim.
1. Rahmin Baskısı
Gebelikte kaburga ağrısının en önemli sebebi büyüyen rahmin kaburgalara baskı uygulamasıdır. Bu nedenle kaburga ağrısı genellikle gebeliğin 2. trimesterında hissedilir, 3. trimesterında ise artış gösterir.
2. Hormonâl Dengedeki Değişim
Bilindiği gibi gebelik döneminde birçok hormon artmaya başlar. Bunlar arasında yer alan progesteron, vücudu doğuma hazırlamak için bağlarda ve kaslarda gevşemeye sebep olur. Bu da vücudun pek çok bölgesinde olduğu gibi kaburgalarda da ağrıya neden olabilmektedir.
3. Büyüyen Göğüsler ve Kilo Alımı
Hamilelik döneminde vücutta birçok değişim yaşanır. Bu değişimden en çok etkilenen organ da elbette göğüslerdir. Anne adayının doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayabilmesi için süt kanalları büyür ve meme hacmi artar. Hem bu durum hem de gebelik döneminde alınan kilolar kaburgaya ekstra yük olduğundan, kaburga bölgesinde ağrı hissedilebilmektedir.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer?
Gebelikte kaburga ağrısı genellikle bu sürecin doğal bir yansıması olarak kabul edilir ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak ağrı çok şiddetliyse veya başka belirtiler de varsa mutlaka muayene olunmalıdır. Özellikle travma sonrası gelişen ağrılar için mutlaka en yakın hastaneye başvurulmalıdır.
Hamilelikte Kaburga Ağrısına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte kaburga ağrısı, günlük hayatta dikkat edilecek bazı noktalar ile hafifletilebilir. Örneğin;
- Duruşunuza dikkat edin. Omuzlarınızı, boynunuzu ve omuriliğinizi dik tutmaya çalışın. Ayrıca oturur pozisyonda kaburgalara olan bası daha da artacağından, böylesi anlarda kollarınızı biraz yüksek bir yere koymaya çalışın.
- Doğru sütyenler tercih edin. Göğsü iyice kavrayan, bütün yükü kaburgalara bırakmayan sütyenler hamilelikte kaburga ağrılarınızın azalmasına yardımcı olabilir.
- Kilo alımına dikkat edin. Hamilelikte kilo almak elbette beklenen ve istenen bir durumdur. Ancak olması gerekenden fazla kilo almak, vücuda ekstra yük bindireceğinden ağrıların şiddetlenmesine sebep olur. Bu konuda boyunuza ve hamile kaldığınız kiloya göre en doğru yönlendirmeyi doktorunuz yapacaktır.
- Vücudunuzu esnetmeyi deneyin. Eğer riskli bir hamilelik yaşamıyorsanız ve doktorunuz onay veriyorsa, pilates gibi esnemeyi sağlayacak sporlar yapabilirsiniz. Bu sadece kaburga ağrısına değil, gebelikte karşılaşabileceğiniz birçok ağrıya iyi gelecektir. Ayrıca ruhen iyi hissetmenizi sağlayacağı gibi doğumun da daha kolay geçmesine yardımcı olacaktır.
- Kıyafet seçimine dikkat edin. Dar ve vücudu sıkıca saran kıyafetler yerine bol kıyafetler tercih edin.
- Ağrınız arttığında ılık bir duş alabilirsiniz. Ilık su tüm vücudunuzu rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
- Eğer ağrılarınız çok şiddetliyse ve başka belirtiler de varsa mutlaka doktorunuza muayene olun.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Cinsiyet ile İlgili mi?
Halk arasında, hamilelikte hissedilen bazı şikâyetlerin bebeğin cinsiyeti ile ilgili olabileceğine inanılıyor. Örneğin tatlıya aşermenin erkek bebek, ekşiye aşermenin ise kız bebek belirtisi olduğu düşünülüyor. Aynı şekilde daha birçok belirtinin cinsiyet ile ilgili olduğuna inanılsa da bunlarla ilgili yapılan herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Dolayısıyla hamilelikte kaburga ağrısı ve cinsiyet arasında da bir bağ olduğunu söylemek mümkün değildir.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Normal mi?