Hepatit C Hamilelikte Bebeğe Bulaşır mı?
Hamilelikte hepatit C enfeksiyonu taşıyan birçok anne adayı, gebelik ve doğum sürecinin bundan nasıl etkileneceğini merak eder. Komplike olmayan hepatit C, genellikle hamilelik ve doğum sürecini olumsuz etkilemez. Virüsü taşıyan pek çok kadın sağlıklı bir gebelik süreci geçirir. Bununla birlikte anne karnındaki bebeğe hepatit C virüsünün bulaşma olasılığı oldukça düşüktür. Emzirme döneminde ise meme ucunda çatlak ve kanama olmadığı sürece bulaş riskinin az olduğu söylenebilir. Bilindiği gibi HCV virüsü temasla değil, doğrudan kan yoluyla bulaşır.
Öte yandan, ilerlemiş HCV’nin bir sonucu olarak siroz gelişen kişilerin gebelik ve doğum süreci daha riskli olabilmektedir. Bu kişilerde kanama, gebelik zehirlenmesi ve erken doğum gibi komplikasyonlarla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte hepatit C ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Hepatit C Nedir?
Hepatit C, kanla doğrudan temas yoluyla bulaşan HCV virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Hastalığın akut ve kronik olmak üzere iki formu bulunur. Akut hepatit C birkaç ay sürüp antiviral ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak tedavi gecikir ve kronik bir hal alırsa sirozdan karaciğer kanserine kadar birçok komplikasyona yol açabilir.
Hepatit C yukarıda da değindiğimiz gibi enfekte kişinin kanının vücuda girmesiyle bulaşır. Aynı kaptan yemek, birlikte seyahat etmek, öksürmek ve tokalaşmak gibi eylemlerle hepatit C enfeksiyonunun bulaşması söz konusu değildir.
Hepatit C bulaşan kişilerin çoğunda hiçbir semptom görülmez. Bazı kişilerde bulaştan 6 – 7 hafta sonra ateş, halsizlik, idrar renginde koyulaşma, sarılık, iştahsızlık, eklem ağrısı, karın ağrısı ve bulantı/kusma gibi belirtiler oluşabilir. Ancak çoğu zaman karaciğer hasarı ileri boyuta ulaşmadığı sürece belirgin bir semptom ile karşılaşılmaz.
Hepatit C’nin aşısı henüz bulunmuyor. Ancak etkili antiviral tedavi seçenekleri mevcut. Hastalığa karşı alınabilecek en iyi önlem ise birinin kanıyla hiçbir şekilde temas etmemektir.
Hepatit B Enfeksiyonunun Hamilelik ve Doğuma Etkisi
Hepatit C Hamileliği Nasıl Etkiler?
Hamilelikte hepatit C hastalığının etkileri de virüsü taşıyan anne adayları tarafından oldukça merak edilmektedir. Komplike olmayan bir HCV enfeksiyonunun tipik olarak hamilelik üzerinde önemli bir etkisi olmadığı biliniyor. Diğer bir deyişle, gebelikte HCV virüsü taşıyan anne adaylarının çoğu sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci geçiriyor. Ancak ilerlemiş hepatit C’nin bir sonucu olarak sirozu bulunan kişilerde hamilelik ve doğum esnasında komplikasyon yaşama riski daha yüksektir. Bu komplikasyonlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Preeklampsi,
- Kanama,
- Düşük doğum ağırlığı,
- Erken doğum,
- Sezaryen doğum.
Hamilelikte Hepatit C Tedavi Edilebilir mi?
Hamilelikte hepatit C tedavisi için belli bir protokol yoktur. Zira enfeksiyonun tedavisi için kullanılan antiviral ilaçların hamilelik döneminde güvenilirliği ile ilgili çok az sayıda araştırma bulunuyor. Sofosbuvir ve ledipasvir üzerine yapılan çalışmalarda herhangi bir güvenlik endişesi saptanmasa da FDA bu ilaçların gebelikte kullanımını henüz onaylamamıştır.
Doğumun ardından ise emzirme süreci sonlandıktan sonra tedaviye başlanabilir. Bu noktada viral yükü kontrol etmek ve DAA tedavisinin kişi için uygun olup olmadığını anlamak adına çeşitli testler yapılabilir. Duruma göre bazı kişilerde hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Çünkü çeşitli çalışmalar, Hepatit C olan annelerin %10-25’inin doğumdan sonra vücutlarının virüsü kendi kendine temizlediğini gösteriyor. Bilim insanları, hamilelik sırasında bağışıklık sisteminde meydana gelen değişikliklerin bunda etkili olabileceğini düşünüyor.
Gebelikte Hepatit B Aşısı Yapılır mı?
Hamilelikte Hepatit C Bebeğe Geçer mi?
Hamilelikte hepatit C virüsünün bebeğe geçmesi mümkündür ancak bu oldukça nadir görülür. Eğer anne adayında viral yük fazlaysa ve beraberinde HIV de varsa bebeğe bulaşma riski yükselir. Doğumdan sonra anne sütüyle bulaşma olasılığı da yok denecek kadar azdır. Ancak annenin meme ucunda çatlaklar ve kanama varsa bulaş riski yükselir. Bu nedenle Hepatit C pozitif olan annelerin meme ucu çatlakları iyileşene kadar emzirmeye ara vermesi önerilebilir. Bu durumda doktora danışmak en sağlıklısı olacaktır.