Hamilelikte Hemoroid Oluşumunu Önlemek İçin Tavsiyeler
Hamilelik döneminde vücutta yaşanan değişimler, bazı sağlık problemleri ile karşılaşmayı daha kolay hâle getirebiliyor. Bunlardan biri de hemoroit… Halk arasında basur olarak bilinen hemoroit, hamile kadınların pek çoğunda karşılaşılan bir sorundur. Bunda, bebeğinizin karın içine baskı yapması nedeniyle oluşan kabızlık, aşırı kilo alımı ve hormonların damarlarda genişlemeye yol açması fazlasıyla etkilidir. Bu nedenle hemoroit, hamile kadınlarda daha sık görülür. Fakat alacağınız basit önlemlerle, hemoroit oluşumunu engellemeniz mümkün.
Yazımızda; hamilelik döneminde oluşma ihtimali yüksek olan hemoroit ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik.
Gebelikte Hemoroit Olma İhtimali Neden Artar?
Hemoroidi kısaca, makat etrafındaki toplardamar yumağının gevşemesi ve aşağı doğru sarkması şeklinde tanımlayabiliriz. Hamilelik dönemi, hemoroid oluşması için oldukça uygun bir dönemdir. Çünkü bu dönemde bebeğinizin yaptığı baskı ve pelvis bölgenize kan akışının artması, rektum duvarındaki toplardamarların kabarmasına sebep olur. Yani kan hacmi arttıkça, toplardamara olan basınç da artar ve varisleşme meydana gelir. Nasıl ki bebeğin baskısı ve hamilelikte artan kan akışı bacaklarda varise neden oluyorsa, makatta ki toplardamarında da varis oluşabilir. Bunun sonucunda da hemoroit meydana gelebilir.
Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?
Hamile olan veya olmayan insanlarda hemoroidin belirtileri bir farklılık göstermez. Hemoroit, yerleşim yerine göre iç ve dış olarak iki ayrı grupta değerlendirilir. Dış hemoroitlerde, makat bölgesinde yoğun ağrı hissedilirken, iç hemoroitlerde her dışkılama sonrasında az da olsa kanama görülür. Açık parlak kırmızı renkte olan bu kanamaya ağrı da eşlik eder. Hemoroidin bir diğer belirtisi ise makat bölgesinde dolgunluk hissedilmesidir.
Hemoroide Karşı Ne Gibi Önlemler Alabilirim?
Hemoroit oluşmasını engellemek için alabileceğiniz bazı önlemler mevcut. Bunları aşağıda sizler için listeledik.
1)Kabızlığı önleyin
Gebelik döneminde basur oluşmasını önlemenin en temel kuralı kabızlığı engellemektir. Bunun için de bol bol su tüketmeniz, lif açısından zengin gıdalarla beslenmeniz (muz, elmai armut gibi..) ve probiyotiklerden destek almanız gerekir.
2)Fazla ıkınmamaya çalışın
Tuvalete çıktığınızda kendinizi fazla zorlamamaya dikkat edin. Tuvaletinizi daha rahat yapabilmek için ayaklarınızın altına bir tabure alabilirsiniz. Unutmayın, tuvalette uzun uzun oturup kendinizi zorlamanız, hemoroit oluşmasını kolaylaştırır.
3)Oturma banyosu yapabilirsiniz
Geniş bir kaba koyacağınız ılık suda oturma banyosu yapabilirsiniz. Suyun ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekir. Ortalama 15 dakika oturma banyosu yapmanız, hemoroit oluşumunu önlemenin en iyi yollarından biridir. Anal fissür (yırtık) sorunlarında da oturma banyosu yapılması önerilir.
4)Uzun süre oturmayın
Çok uzun süre oturmamaya özen gösterin. Özellikle çalışan bir hamileyseniz, alacağınız yumuşak bir mindere oturmanız çok daha sağlıklı olur. Uzun süre sert zeminde oturmanız, basur olma ihtimalinizi arttırır.
5)Kegel egzersizi yapabilirsiniz
Hamileyken yapılan kegel egzersizi, hem vajinanızı doğuma hazırlar hem de hemoroit oluşmasını önler. Ayrıca doğumdan sonra kegel egzersizlerine devam etmeniz, vajinanızın daha hızlı toparlanmasını sağlayacağı gibi idrar kaçırma problemlerinin de önüne geçmenize yardımcı olur.
Hamilelikte Hemoroid Normal Doğuma Engel midir?
Hemoroit normal doğuma engel teşkil eden bir durum değildir. Ancak hemoroidiniz çok ileri boyuttaysa, doğumda ıkınmanız tehlikeli olabileceğinden doktorunuz sezaryen doğum önerebilir.
Hamilelikte Hemoroit Tedavisi
Uzmanlar, gebelik öncesinde anal bölgede ağrı, kanama veya kaşıntı gibi şikâyetler varsa mutlaka tedavi ettirilmesi gerektiğini belirtiyor. Gebelikte ise genellikle tedavi, şikâyetlerin azaltılmasına yönelik uygulanıyor. Gebelik esnasında çok gerek kalmadıkça cerrahi müdahaleye başvurulmaz.