Hamilelikte Hangi Hafta Kaç Kilo Alınmalı?

Hamilelikte Haftalara Göre İdeal Kilo Alımı

Yaklaşık olarak kırk hafta süren gebelik sürecinde anne adaylarının aklında pek çok soru işareti oluşur. Bu sorulardan bir tanesi de hamilelikte ideal kilo alımın nasıl gerçekleştirileceğidir. Gerek anne adayının sağlığı gerekse bebeğin anne karnında sağlıklı gelişimi için oldukça önemli olan kilo alımı, hamilelik sürecince ayrı bir yer tutar. Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalıdır? Gebelikte alınması gereken ideal kilo ve hamilelikte ne kadar kilo alması gerektiği anne adayının hamile kaldığı dönemdeki vücut kitle indeksine (BKİ) göre değişiklik gösterir. (Aşağıdaki linkten vücut kitle indeksinizi hesaplayabilirsiniz.) Bununla birlikte internette birçok sitede hamilelikte hafta hafta ideal kilo alımı konusunda anne adaylarına fikir veren hesaplayıcılar da mevcuttur. Bu hesaplayıcılar, anne adayının içerisinde bulunduğu gebelik ayına (haftasına) göre, ortalama almaları gereken alt ve üst sınırdaki kilo değerlerini verir. Gebelikte kilo dağılımı ise, anne adayının içerisinde bulunduğu gebelik haftasına göre değişir. Peki, hamilelikte ideal kilo alımı ne kadar ve kaç kilo olmalıdır?  

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır? - İlk 3 Ay  (1. Trimester)

Gebeliğin ilk 3 aylık dönemi en az kilo alınması gereken dönemdir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, 1. trimester yani gebeliğin 13. haftasında kadar olan dönemde yaklaşık olarak 2,5 kilo arasında alınan kilonun normal olduğunu söylerler. Bazı anne adaylarının bu dönemde yaşadıkları bulantı ve kusma nedeniyle kilo almak yerine kilo kaybedebilecekleri de söylenir. Bununla birlikte gebeliğin devam eden sürecinde ortalama haftada yarım kilo alınması önerilir. Anne adaylarının hamile kaldıkları dönemde (Vücut kitle endeksine göre) aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmaları veya ikiz bebeğe gebe olmaları durumunda kilo alımının doktorları tarafından düzenlenmesi gerektiği vurgulanır. Örnek verilecek olursa; gebeliğe aşırı kilo ile başlayan anne adayının haftada 250 gr. alması önerilirken, ikiz bebeğe hamile olan anne adayının kalori ihtiyacı tek bebeğe oranla daha fazla olacaktır.   

*Gebeliğin Birinci Döneminde (ilk 3 Ay) Beslenme Önerileri İçin Tıklayın...    

*Vücut Kitle Endeksi Hesaplamak İçin Tıklayın...   

  

Hamilelikte Kaç Kilo Alabilirim?

Uzmanlar, gebelik döneminde 9-12 kilo alınmasının normal olduğunu söylerlerken, alınacak kilonun hamilelik öncesi kiloya ve hamile kalınan yaşa bağlı olarak değişebileceğine de dikkat çekerler. Gebelikte ideal kilo alımının ortalama 9-12 kilo olduğunu söyleyen uzman doktorlar, şayet anne adayı zayıfsa 16 kilo, kiloluysa 11 kiloya kadar alınmasının normal olacağını belirtirler. Planlı gebeliklerde anne adayının hamileliği öncesinde sağlıklı bir beslenme programı uygulamasını öneren doktorlar, hamilelik döneminde kilo alımını şöyle açıklarlar;  

- Hamileliğin ilk üç ayında; (1. Trimester) 1-3 kilo arasında,

- Hamileliğin 4-5-6. aylarında; (2. Trimester) ortalama 1'er kilo,

- Hamileliğin 7-8-9. aylarında; (3. Trimester) ortalama 2'şer kilo.

Eğer anne adaylarının bulantısı varsa, ilk dört ay genellikle kilo verilir. Bulantının kesilmesiyle ani kilo artışı görülebilir. Gebelikte kilo alımı kişiden kişiye farklılık gösterse de ayda 1-2 kilo alımının normal olduğu söylenir.   

Kaç Haftalık Hamileyim? Gebelik Haftası Hesaplamak İçin Tıklayın...

Gebelikte Ay Ay (Hafta Hafta) Kilo Alımı Tablosu

Kadın Doğum Uzmanları, anne adaylarının hamilelikleri süresince ortalama almaları gereken kilonun 9 - 12 kilo arasında olduğunu söylerler. Bununla birlikte fazla kilo almayan anne adayları olduğu gibi 30 kilodan fazla kilo alan anne adaylarınında olduğu belirtilir. Bu nedenle belirtilen değerlerin genel bilgi istatistikleri kapsamında olduğu, mutlaka x kilo alınması gerekir ya da mutlaka böyle olmalıdır kaidesinin olmadığının altı çizilir. Söz konusu durumun anne adayının;

- Gebelik öncesi kilo durumuna,

- Sağlık durumuna,

- Anne karnındaki bebeğin durumuna

göre farklılık göstereceği belirtilir. 

 

  

Aşırı Kilolu ya da Aşırı Zayıfsanız Doktorunuzdan Bilgi Alın

Uzmanlar, anne adaylarının gebeliğe başladığı dönemde; normal değerlerin üzerinde aşırı kilolu ya da tam tersi aşırı zayıfsa ilk doktor muayenesinde kilosunun nasıl seyretmesi gerektiği hakkında doktorlarından bilgi almalarını tavsiye ederlerken, bütün doktorların hem bebeğin hem de anne adayının kilo takibini muayene sırasında yaptığına dikkat çekerler.   

*Gebelikte Hangi Hafta Kaçıncı Ay'a Denk Gelir?Detaylar İçin Tıklayın...


 

Hamilelikte Ay Ay Kilo Alımı Hesaplama

Hamilelikte Kaç Kilo Alınmalı

Gebelik döneminde anne adayının kilo alması sadece yediklerinden oluşan vücut kilosu değildir. Zira bu kilonun içerisinde büyüyen bebeğinin ağırlığı, bebeğin içerisinde bulunduğu suyun ağırlığı (amniyon sıvısı), süt toplayan memelerin ağırlığı ve bebekle birlikte büyüyen plasentanın (bebeğin eşi) ağırlığı da mevcuttur. Bu nedenle uzmanlar, hamilelikte alınması gereken kiloyu şöyle hesaplarlar;

- Doğum zamanı bebek yaklaşık; 3-4 kg arasında,

- Amniyon sıvısı; 900 gr.

- Plasenta; 900 gr.

- Anne adayının göğüslerinin büyümesi (süt birikmeye başlaması); 1-2 kg.

Tüm bunlar toplandığında beklenen kilo artışının ortalama 9-12 kg arasında değiştiği, zayıf ve uzun boylu kadınların doğum yapana kadar alması gereken kilonun 15 kilograma kadar çıkabileceğini, kısa boylu kadınların ise, 8-9 kilo arasında kilo almasının daha uygun olduğu belirtilir.

Gebeliğin 24-25. Haftalarında Kilo Alımı

Gebeliğin 24-25.Haftalarına kadar toplam kilo alımının 4-5 kg. kadar olacağı, bununla birlikte ilerleyen haftalarda yarım kilodan fazla alınmaması önerilir. Gebeliğin başlamasından itibaren haftada yarım kilo alan anne adayının 40. Hafta da toplam kilo alımının 20 kg. ye ulaşması beklenir.   

    

Kendi Tartınızla Kilonuzu Nasıl Tartmalısınız?

Uzmanlar anne adaylarının kendi tartılarıyla kilolarını tartarken şu noktalara dikkat etmelerini tavsiye ederler;

- Sabah kalkıldığında; çıplak, aç, bağırsaklar ve idrar torbası boş olmalı,

- Tartı sert ve düzgün bir zeminde olmalı,

- İbrenin "0" ayarında olduğundan emin olunmalı.

 

Hamilelik Döneminde 12.5 Kilo Alan Anne Adayının Aldığı Kiloların Dağılımı

Hamileliği süresince 12.5 kilo almış, normal zamanında ve 3400 gram ağırlığında bir bebek doğurmuş anne adayının aldığı kilolarının dağılımı yaklaşık olarak (tahmini) şöyledir;

- Bebek; 3400 gram

- Artan yağ depoları: 3500 gram

- Amnios sıvısı 0.8 litre : 800 gram

- Kan hacmi artışı: 1450 gram

- Meme dokusu gelişimi: 400 gram

- Uterus (rahim) : 900 gram

- Plasenta : 600 gram

- Dokular arası sıvı artışı: 1450 gram

 

Yeni Anneler Doğum Yaptıktan Sonra Hastaneden Kaç Kilo İle Taburcu Olur?

Doğum sonrasında yukarıda belirtilen pek çok faktörün annenin vücudundan çıkması sonrasında istatistiklere göre;

- "Gebeliği boyunca normal sınırlar içinde kilo almış ve normal ölçülerde bebek doğurmuş bir anne, doğumhaneden taburcu olurken gebelik öncesi ağırlığının ortalama 4.5 kilo fazlasıyla taburcu olur." denir.

- Bununla birlikte hamilelik süresinde fazla kilo alan kadınlar doğum sonrasında o kadar kilo kaybederler. Yalnız doğum sayısının artması hamilelik sonrasında kalan kilo miktarını artırır. Yani diğer bir değişle ard arda doğum yapan kadınlar doğumdan sonra normal istatistik verileri içerisine girmezler.

  Doğumdan Sonra Kilo Vermenizi Kolaylaştıracak Tüyolar ile ilgili detaylar için tıklayın...