Hamilelikte Güneşlenme ve Bronzlaşmanın Fayda ve Sakıncaları

Hamilelikte Güneşlenmek ve Bronzlaşmak Faydalı mı?

Yaz aylarında yaşanan gebeliklerde sıcak ve nemli geçen günler özellikle hamileliğinin son aylarında olan anne adaylarına sıkıntılı günler yaşatsa da yapılan araştırmaların güneş ışığının hamile kadınlar için çok yararlı olduğunu gösterdiği ifade edilir. Uzmanlar hamilelikte güneşin faydaları ile ilgili  olarak içerdiği ultraviyole ışınları sayesinde cilt altı yağ dokusunda aktif D vitamini oluşması olduğunu belirtiler. Oluşan D vitaminin bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttırarak, gebelikte kalsiyum ihtiyacını karşıladığı belirtilir. Bu sayede bebek için gerekli olan kalsiyum, gebelerin kemiklerinde bulunan kalsiyum depoları yerine yiyeceklerden karşılanmış olur. Bu durumun annenin ilerideki yaşlarda kemik erimesi riskini azaltan bir faktör olduğu belirtilir. Peki, hamilelikte güneşlenmek ve bronzlaşmak faydalı mı? Zararlı  mı? İşte hamilelikte güneşe çıkmak ve detaylar...

Hamilelikte Güneşe Çıkmak

Güneş ışığının yapısında bulunan ve insan cilt dokusunda aktif  hale gelen bir takım vitamin ve minerallerin olduğu belirtilir. Güneş ışığında bol miktarda bulunan D vitaminin  özellikle hamilelerin çok ihtiyaç duydukları vitaminlerin eksikliğini tamamladığı ifade edilir. Vitamin konusunda büyük ihtiyaç duyulan gebelik sürecinde anne adaylarının uygun dönemlerde güneşlenmelerinin son derece faydalı olduğu belirtilir. Fakat günümüz koşullarında güneş ışığının eskisi kadar sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmediğine dikkat çeken uzmanlar, güneş ışınlarının zararlı etkisinin pek çok hastalığa yol açmasından dolayı anne adaylarına dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunurlar.  

  

Gebelikte Güneşlenmek Doğru Zamanda Faydalıdır

Güneş ışınlarının dik olduğu konumlarda anne adayının kesinlikle dışarı çıkmaması gerektiğinin altı çizilirken, su kaybının çok fazla yaşandığı yaz aylarında hamilerin vücutlarında çok daha fazla su kaybının yaşandığına dikkat çekerler. Gebelik döneminde fazla sıvı kaybı yaşanması hem anne adayının sağlığını etkilerken hem de anne karnında bulunan bebeğe giden kan miktarında önemli azalmalara neden olabilmektedir. Bu durumun güneş çarpması da denilen hastalığa yol açma ihtimalinin sıklıkla yaşanabileceğine işaret ettiği belirtilir. Bu nedenle uzmanlar söz konusu dönemlerde anne adaylarının sıvı alımını iki katına çıkarmalarını önerirler. Gebelikte güneşlenmenin doğru zamanda gerçekleştirdiği zaman oldukça faydalı olduğu belirtilir. Bu zamanın günün ilerleyen saatlerinde yani güneş batmadan 15 dakika kadar önce olduğu belirtilir.  

Hamilelikte Güneşe Çıkmak Cilt Lekelerini Arttırabilir

Uzmanlar, hamilelikte hormonların etkisiyle güneş lekelerinin arttığını, özellikle gebeliğin son aylarında burun, alın ve elmacık kemiklerinin üstünde ortaya kırmızılığın (yani gebelik maskesi) oluştuğunu belirtirler. Gebelik döneminde mevsimlerden kışsa ya da anne adayı ev dışına hiç çıkmıyorsa, doktor tarafından önerilmesiyle kalsiyum tabletleri ile birlikte az bir miktar D vitamini takviyesi almasının uygun olacağı ifade edilir. Ya da günde 2 kez 15 dakikalık yüz ve kolların açıkta olduğu şekilde güneş banyosu yapmanın yeterli olacağı ifade edilir.   Gebelik Maskesi Nedir? Gebeliğin kaçıncı ayında oluşur?

Hamilelikte Bronzlaşmak

Gebelikte bronzlaşma ile ilgili olarak, bazı doktorların solaryumda ki bronzlaşma gibi baktıkları belirtilir. Gebelikte güneşte bronzlaşma sonrasında güneş yanıkları, kızarıklık ve kalıcı lekelerin oluşabileceği ifade ederler. Uzmanlar bronzlaşmak isteyen hamilelerin bol bol sıvı almalarını ve güneş yanığı olacak şekilde güneşte uzun süre kalmamalarını tavsiye ederler. 45 dakikalık güneşlenme periyotları ve arada 1'er saatlik serin yerde dinlenilmesi önerilir.  

  

Hamilelikte Güneş Kremi Kullanımı

hamilelikte güneşlenmek ve bronzlaşmak ve hamilelik döneminde güneşten korunmak için güneş kremi kullanımı ile ilgili olarak; söz konusu kremlerde kullanılan kimyasal maddelerin hepsinin, hamilelikte kullanımının güvenli olduğunun kanıtlanmamış olduğu belirtilir. Bu nedenle anne adaylarının özellikle gebeliklerinin ilk üç ayında mümkün olduğunca güneş koruyucu kremleri kullanmaktan kaçınmaları istenir. Fakat her şeye rağmen, anne adayının güneş altında uzun süre kalınması gerekiyorsa yüksek koruma faktörlü kremleri kullanmalarının güneşin zararlı etkilerinden koruyacağının da altı çizilir.   Hamilelikte Yüzme: Havuz mu Deniz mi Güvenli?