Hamilelikte Vajinal Kaşıntı: Neden Olur, Nasıl Geçer?
Hamilelikte vajinal kaşıntı birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Mantar enfeksiyonu, bakteriyel vajinoz, alerji ve çeşitli cilt hastalıkları gebelikte vajinal kaşıntı nedeni olabiliyor. Bu sebeplerin bir çoğu tedavi gerektiren enfeksiyon hastalıkları olduğundan, muayene olmak ve altta yatan sebebi öğrenmek gerekir. Özellikle kaşıntıya eşlik eden kötü kokulu akıntı ve kızarıklık gibi semptomlar da varsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılmalıdır. Teşhisin ardından gebelik haftası da göz önünde bulundurularak, sebebe uygun bir tedavi ile hamilelikte vajina kaşıntısı kontrol altına alınabilir.
Hamilelikte vajinal kaşıntı için bitkisel çözüm arayan anne adayları, doktoruna danışmadan hiçbir yöntemi uygulamamalıdır. Aksi halde vajina florası daha fazla zarar görebilir ve mevcut durumun ilerlemesine zemin hazırlanabilir. Peki, hamilelikte vajina kaşıntısı bebeğe zarar verir mi? Gebelikte vajina kaşıntısı nasıl geçer? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte vajina kaşıntısı ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik, keyifli okumalar!
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Neden Olur?
Hamilelikte vajina kaşıntısı birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlardan bazıları;
1. Mantar Enfeksiyonu
Vajina, yapısı itibariyle az miktarda mantar içerir. Fakat şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması, stres, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı veya hamilelik döneminde hormonâl dengenin değişmesi, vajina florasını bozup mantarların çoğalmasına neden olabilir. Bu durumun en tipik belirtisi vajinal kaşıntıdır. Kaşıntıyla birlikte idrar yaparken yanma ve vajinal akıntının artması gibi semptomlar da izlenebilir.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir?
2. Bakteriyel Vajinoz
Vajina, hem iyi hem de kötü bakterilerin olduğu bir organdır. Eğer iyi bakteriler sayıca üstünse, vajina sağlığı korunur. Ancak çeşitli sebeplerle dengelerin değişmesi sonucu kötü bakteriler artarsa, o halde enfeksiyonlar gelişebilir. Bu enfeksiyonlara tıpta bakteriyel vajinoz da denilmektedir. En önemli belirtilerinden biri kaşıntı olan bakteriyel vajinoz, kadınlarda en sık karşılaşılan genitâl enfeksiyonlardan biridir. Kaşıntıya kızarıklık, yanma, ince ve grimsi bir akıntı da eklenebilir.
3. Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir kısmı da kaşıntı ile belirti verir. Kaşıntıyla birlikte yüksek ateş, genitâl siğil, cilt döküntüsü veya grip belirtileri varsa mutlaka muayene olmak gerekir. Zira cinsel yolla bulaşan hastalıkların erkenden teşhis edilmesi hem anne hem de bebeğin sağlığını açısından faydalı olacaktır.
4. Kimyasal Ürünler
Kokulu tuvalet kağıtları, akıntı için kullanılan parfümlü pedler, genital yıkama jelleri veya iç çamaşırından tam olarak arınmayan deterjan kalıntılarının, bu bölgede tahrişe zemin hazırlayarak kaşıntıya neden olabileceği unutulmamalıdır.
5. Alerji
Hamilelikteki vajinal kaşıntıların büyük bir kısmı alerjik kökenlidir. Özellikle alerji öyküsü olan anne adaylarının sabun, duş jeli ve deterjan gibi kişisel temizlik ihtiyaçlarının seçiminde olabildiğince doğal ürünlere yönelmesi alerji riskini düşürecektir.
6. Cilt Hastalıkları
Sedef veya egzama gibi cilt hastalıkları da nadiren vajinaya doğru yayılarak hamilelikte kaşıntıya sebep olabilmektedir.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hamilelikte vajina kaşıntısı için öncelikle kadın doğum uzmanına muayene olmak ve kaşıntıya sebep olan durumu öğrenmek gerekir. Kaşıntı nedeni genellikle endişe edilecek bir durum olmaz ve uygulanacak kısa süreli tedavilerle kontrol altına alınır. Bakteriyel vajinoz teşhisinde gebeliğe uygun antibiyotikler reçete edilebilir, mantar enfeksiyonu varsa mantar giderici ilaçlar veya topikal uygulanan pomatlar önerilebilir. Hamilelikte vajina kaşıntısının tedavisi için gebelik haftası da oldukça önemlidir. İlk 12 hafta genellikle krem tedavileri uygun görülürken, 12. haftadan sonra ağızdan alınan ilaçlar da reçete edilebilmektedir.
Hamilelikte vajina kaşıntısı için travazol kremin kullanılıp kullanılamayacağı da anne adaylarının merak ettiği bir konudur. Ancak hekim tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilaç hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Zira bazı mantar giderici ilaçların düşük ile ilişkilendirildiği bilinmektedir.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
Hamileliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen vajinal kaşıntılar için öncelikle doktora başvurulması ve hekimin uygulayacağı tedaviye harfiyen uyulması gerekiyor. Bununla birlikte, hamilelikte vajinal kaşıntıya ne iyi gelir diyenler için evde anlık olarak rahatlama sağlayacak bazı doğal yöntemler de bulunuyor. İşte, gebelikte vajina kaşıntısı için evde yapılabilecekler;
- Soğuk su veya soğuk kompresler kaşıntıyı geçici olarak rahatlatabilir.
- İyi bakteriler olarak da bilinen probiyotikler, hem vajina sağlığı hem de bağırsak ve mide sağlığı açısından çok değerlidir. Ev yapımı yoğurtlar probiyotik açısından zengin olduğundan günde 1 2 kase tüketilebilir.
- Mantarlar şekerden beslenirler. Bu nedenle, halihazırda mantar enfeksiyonuna yakalanma riskinin arttığı hamilelik döneminde şekerli yiyeceklerden uzak durmak, özellikle tedavi esnasında tüketmemek çok önemlidir.
- Vajinal duş kesinlikle alınmamalıdır. Vajinal duş bölgenin pH değerini bozarak kaşıntıların daha da artmasına sebep olabilir.
- Birçok enfeksiyon hastalığı bağışıklık sisteminin zayıfladığı anda baş göstermeye başlar. Bu nedenle beslenmeye çok dikkat edilmeli, düzenli uyku ve egzersiz ile bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Gelen Vajina Ağrısı!
Gebelikte Vajinal Kaşıntı İçin Bitkisel Çözüm Var mı?
Hamilelikte vajina kaşıntısı için bitkisel tedavi araştıran birçok anne adayı var. Hatta toplumda ebegümeci, elma sirkesi ve sinameki gibi bitkisel maddelerin vajina kaşıntısına iyi geldiğine inanılıyor. Ancak bu yöntemler her ne kadar doğal olsa da doktora danışılmadan uygulanmamalıdır. Aksi halde mevcut durumu daha da kötüleştirebilirler.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?
Anne karnındaki bebekler, doğuma kadar amniyon kesesi içinde güvenli bir şekilde gelişimlerini sürdürürler. Bu nedenle vajinal enfeksiyonların bebeğe ulaşma riski oldukça düşüktür. Yalnızca anne adayının kaşıntı sebebiyle konforu olumsuz etkilenir.
Gebelikte Vajinal Kaşıntıyı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Gebelikte vajinal kaşıntı ile karşılaşmamak için elbette alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Bunlar;
- Kokulu tuvalet kağıtları kullanılmamalı,
- Parfümlü pedlerden uzak durulmalı,
- Bölgenin florasını olumsuz etkileyebilecek temizlik jelleri kesinlikle kullanılmamalı,
- Genitâl bölge nemli bırakılmamalı, duştan sonra mutlaka havlu ile nemi alınmalı,
- Günde 2 kere iç çamaşırı değiştirmeye dikkat edilmeli,
- Kullanılan iç çamaşırları sentetik değil, %100 pamuklu kumaştan olmalı,
- Çok sıkı ve dar kıyafetler giyilmemeli,
- Tuvalet sonrası hijyene dikkat edilmeli ve temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalı,
- Vajinal duş pH değerini olumsuz etkileyeceğinden kesinlikle uygulanmamalı,
- Dengeli beslenilmeli, şekerli yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi besinler düzenli olarak tüketilmelidir.
Hangi Durumlarda Doktora Danışmak Gerekir?
Hamilelikte vajina kaşıntısı birkaç günden uzun sürüyorsa mutlaka muayene olmak gerekir. Özellikle kaşıntıya kötü kokulu akıntı, kızarıklık ve ödem gibi semptomlar da ekleniyorsa, bu durum enfeksiyon belirtisi olabilir.