Hamilelikte El, Ayak, Ağız Hastalığı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

El, ayak ve ağız hastalığı, coxsackie virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Küçük çocuklarda daha sık görülen bu hastalık, genellikle ateşe, ağızda ağrılı yaralara ve avuç içleri ile ayak tabanlarında kırmızı, kabarcık benzeri döküntülere yol açar. Daha önce geçirilmiş enfeksiyondan dolayı gelişen antikorlar nedeniyle yetişkinlerde çok nadir görülür. Ancak hamilelikte el, ayak ve ağız hastalığı yaşamanız hem kendiniz hem de gelişmekte olan bebeğiniz için endişelenmenize neden olabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte el ayak ağız hastalığı ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!

Hamilelikte El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hamilelikte el ayak ağız hastalığı genellikle fiziki muayene ile teşhis edilir. Kişinin yaşı, gelişen döküntüler, ağız yarası, ateş ve diğer semptomlar, teşhis koymak için çoğu zaman yeterlidir. Ancak bazı durumlarda doktor kişinin boğazından sürüntü veya dışkı örneği almak isteyebilir ve bunların coxsackie virüsü açısından değerlendirilmesi için laboratuvara gönderebilir.

Gebelikte El Ayak Ağız Hastalığı Tehlikeli mi?

Gebelikte el ayak ağız hastalığı genellikle anne ve bebek için tehlikeli değildir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, el ayak ağız hastalığının hamilelikte düşük veya doğuştan gelen herhangi bir bozukluğa neden olabileceğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Bununla birlikte her ihtimale karşı hastalığa yakalanan anne adaylarının yakın takibe alınması gerektiği düşünülüyor.

Gebelikte El Ayak Ağız Hastalığının Neden Olabileceği Komplikasyonlar

El ayak ve ağız hastalığının fetüs için büyük bir sağlık sorununa yol açması muhtemel olmasa da hamilelikte dikkat etmeniz gereken bazı komplikasyonlar mevcut. Bunlar:

1. Susuz Kalma

Ağızdaki kabarcıklar beslenmeyi ve su içmeyi acı verici hale getirebilir. Bu da susuz kalma riski oluşturur. Susuz kalmak kimse için önerilmese de özellikle hamilelerin çok dikkat etmesi gereken bir konudur. Zira susuzluk erken doğum, düşük amniyon sıvısı, nöral tüp defektleri ve düşük anne sütü üretimine yol açabilmektedir. Bunu önlemek için ise günde 8 ila 12 bardak su içilmesi öneriliyor.

2. Viral Menenjit ve Ensefalit

Çok nadir de olsa el ayak ağız hastalığı olan kişilerde boyun sertleşmesi, baş ağrısı ve yüksek ateşe neden olabilen viral menenjit gelişebilir. Bunun için en riskli grup 1 aydan küçük bebeklerdir. Ensefalit ise beyin şişliği ve felce neden olabilen bir diğer endişe kaynağıdır.

3. Tırnak Kaybı

El ayak ağız hastalığının bir diğer komplikasyonu ise tırnak kaybıdır. Ancak hastalığa bağlı tırnak kaybı geçicidir ve zaman içinde yeni tırnağın çıkması beklenir.

Hamilelikte El Ayak Ağız Hastalığının Tedavisi

El ayak ağız hastalığının spesifik bir tedavisi yoktur. Genellikle 7 – 10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Hastalığın şiddetli seyrettiği durumlarda çocuklar için bazı antiviral ilaçlar ve semptomları hafifletecek tedaviler önerilebilir ancak bu ilaçlarının bir kısmının gebelikte güvenliğine ilişkin herhangi bir veri bulunmuyor. Bu nedenle reçeteli veya reçetesiz bir ilaç kullanmadan önce mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışılmalıdır. Bununla birlikte hastalık süresince bol su içmek semptomların hafiflemesine ve hastalığın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Gebelikte El Ayak Ağız Hastalığını Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Hamilelikte el, ayak ve ağız hastalığını önlemek için yapılabilecek en güzel şey ellerin sık sık yıkanmasıdır. Bununla birlikte sık kullanılan yüzeylerin düzenli olarak silinmesi, hasta kişilerle temastan kaçınmak ve elleri ağza, göze ve burna değdirmemek, başta el ayak ağız hastalığı olmak üzere pek çok mikrobun bulaşmasını önleyecektir.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Kaynak: 1