Hamilelikte Eğilmek ya da Ani Hareket Etmek Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte Eğilmek Anne ve Bebek İçin Zararlı mıdır?
İlk defa anne olma yolunda ilerleyen anne adayları gebelikleri sürecinde pek çok şeyi merak ederler. Bunlardan bir tanesi de hamilelikte eğilmek zararlı mıdır? Sorusudur. Anne adayların bu gibi soruları merak etmelerinin altında yatan en önemli neden çevreden gebelikte eğilip kalkmakla ilgili duymuş oldukları olumsuz yorumlardır. Onların bu yaklaşımları gayet normaldir. Zira bebekleri ve kendi sağlıkları için gebelikleri sırasında bazı önlemleri almaları çok doğal bir davranıştır. Peki, Hamilelikte eğilmek anne ve bebek için zararlı mıdır? Hamilelikte ani hareketler yapmak hangi sorunlara neden olur?
Hamilelikte Eğilmek Anne ve Bebeğe Zarar Vermez
Anne adayları hamileyken hem gün geçtikçe karınlarında gelişen ve büyüyen bebeklerinin sağlığını hem de kendi sağlıklarını korumak için fazladan önlem almak zorundadırlar. Gebeliğin muhteşem oluşumu anne karnındaki bebek için doğal bir yastıklama sistemi sağlar. Bebeğin içerisinde bulunduğu amniyon sıvısı ise, bebeğin bacaklarını ve kollarını rahim içerisinde rahatça hareket etmesine izin verir. Bu nedenle uzmanlar gebelikte eğilip kalkmanın bebeğe hiçbir şekilde zarar vermediğini ve sağlığını olumsuz yönde etkilemediğini söylerler. Ancak, anne karnındaki bebeğin büyümesiyle anne adayının eğilmesi zamanla zorlaşır. Bu durum eğildiğine takılma ve düşme riskini artırabilir. Bu sebeple uzmanlar tarafından hamilelikte ani bir şekilde eğilip kalkmamaya özen göstermek gerektiği ifade edilir.
Eğilirken Çok Dikkatli Olun
Anne adaylarının özellikle gebeliklerinin son aylarında hareket ederken daha dikkatli olmaları istenir. Bunun nedeni olarak da hamileliğin son dönemlerinde büyüyen karınlarının vücutlarının denge merkezini değiştirmesi gösterilir. Değişen denge merkezi nedeniyle eğilirken dengenin bozulması veya tökezleme ihtimali ortaya çıkabilir. Bu nedenle anne adaylarına gebeliklerinin son aylarında eğilirlerken önce dizlerinin üzerine çökmeleri daha sonra yapmak istedikleri şeyleri yapmaları önerilir. Aynı şekilde kalkarken yavaş hareket etmeleri karın ve mide kaslarını zorlamamaları açısından önemlidir.
Hamilelikte Yükseğe Uzanmak ve Gerinmek Zararlı mıdır?
Ağır Nesneleri Kaldırmak İçin Eğilmeyin
Hamilelikte annenin ve bebeğin sağlığı açısından bu dönemde bazı hareketleri yapmaları tavsiye edilmez. Bu hareketlerden birisi de ağır nesneleri kaldırmaktır. Uzmanlar anne adaylarının ağır nesneleri kaldırmak için eğilmemelerini, bunun yerine aile fertlerinden yardım istemelerini ve bu doğrultuda günlük işlerini temkinli yapmalarını tavsiye ederler.
Hamileyken Eğilmek ve Ani Hareketlerden Neden Sakınmak Gerekir?
- 1 - Dengeyi kaybedip düşme riski artar. Anne adayının büyüyen karnı denge merkezinin değişmesine bu nedenle de eğilirken dengenin bozulmasına ya da tökezleyip düşmeye neden olabilir.
- 2 - Hamilelikte ani hareket etme ya da eğilip kalma başa kan akışının artmasına neden olur. Bu durum da anne adayının sersemleşmesine ve başının dönmesine neden olur. Yaşanacak baş dönmesi de bilinç ve denge kaybına, sonuçta da anne adayının yaralanmasına yol açabilir. Bu durum da bebeğin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.
- 3 - Mide üzerinde baskı oluşarak mide ekşimesi / yanmasına neden olur. Gebelikte eğilme mide asidinin Özefagus içerisine doğru ters yönde akışına yani Reflü’ye neden olabilir. Reflü de yemek borusunda yanma hissi, geğirme ve ağızda hoş olmayan bir tada sebep olur.
- 4 - Büyüyen karın nedeniyle omurganın denge merkezini değişir bu nedenle eğilip kalkmak omurgada yük oluşturur, bu da gebelik sırasında zayıflayan bağ dokuya zarar verir,
Hamilelikte Nasıl Eğilmeli?
- Uzmanlar tarafından özellikle gebeliğin son aylarında anne adaylarının eğilmesi tavsiye edilmez. Ancak yine de eğilerek yapmanız gereken işleriniz varsa aşağıdaki konuları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.
- Eğer eğilerek bir iş yapmanız gerekiyorsa, sırtınızı zorlayarak eğilmek yerine, işinizi dizlerinizi yere koyarak yapın.
- İşiniz bittiğinde kalkarken karın ve mide kaslarınızı zorlayarak kalkmak yerine, elleriniz, dizlerinizi ve uyluklarınızı kullanarak yavaşça kalkın.
- Bir cisim kaldırmak istediğinizde vücudunuzu değişen ağırlık merkezi ile aynı hizaya getirmek için karnınızın (bebeğinizin) altından tutmaya çalışın. Hamilelikte Ağır Kaldırmak İle ilgili detaylar için tıklayın...
- Günlük ev işlerini yaparken temkinli olun. Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak ile ilgili bilgiler için tıklayın...