Hamilelikte Dışkıda Mukus Olması Normal mi?
Hamilelikte dışkıda mukus olması nadir karşılaşılan bir durum değildir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında hormonal değişiklikler nedeniyle dışkıda bir miktar mukus görmek olası. Bununla birlikte gastrointestinal problemler de gebelikte dışkıda mukus oluşmasına yol açabileceğinden, özellikle mukusa eşlik eden ağrı ve kanama gibi semptomlar olduğunda vakit kaybetmeden tıbbi destek alınması önemli. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte dışkıda beyaz mukus neden olur, gebelikte dışkıda mukus normal mi gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Hamilelikte Dışkıda Mukus Olması Normal mi?
Hamilelik sırasında dışkıda mukus olması nadir karşılaşılan bir durum değildir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında yaşanan hormonal değişimler, vücudun pek çok bölgesinde olduğu gibi dışkıda da değişikliklere yol açabilir. Bununla birlikte ağrı, kramp ve kanama gibi mukusa eşlik eden başka belirtilerin varlığında mutlaka muayene olmak ve altta yatan nedeni öğrenmek gerekir. Zira bağırsak tıkanıklığı, mide enfeksiyonları, huzursuz bağırsak sendromu veya gıda alerjileri de hamilelikte mukuslu dışkı oluşmasına neden olabilir. Gelin şimdi, gebelikte dışkıda mukus neden olur daha detaylı inceleyelim.
Gebelikte Dışkıda Mukus Neden Olur?
Hamilelik sırasında dışkıda mukus oluşmasının olası nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
1. Dehidrasyon
Hidrasyon, bağırsak sağlığı için olmazsa olmazdır. Ayrıca bol su tüketimi gebelik sırasında anne ve bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Yetersiz sıvı alımı ise başta aşırı mukus atılımı olmak üzere pek çok soruna yol açabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Dehidrasyonun 14 Belirtisi!
2. İrritabl Bağırsak Sendromu
Rutindeki değişiklikler, stres veya enfeksiyonlar huzursuz bağırsak sendromuna yol açabilir. En önemli belirtileri ise mukuslu dışkı, karın ağrısı, ishal veya kabızlıktır.
3. Hormonal Değişim
Gebelik sırasında hormonal düzen epey değişir. Bunun bir yansıması olarak da dışkıda bir miktar mukus atılımı görülebilir.
4. Mide Enfeksiyonu
Bağırsak yolunda oluşabilecek bakteriyel, viral veya paraziter enfeksiyonlar dışkıda aşırı mukusa yol açabilir. Mukusun yanı sıra böylesi bir tabloda ishal, kusma, ateş, mide bulantısı ve kramp gibi belirtiler görülebilir.
5. Gıda Alerjileri
Laktoz intoleransı veya belirli gıda alerjileri de hamilelikte dışkıda mukusa neden olabilir.
6. Bağırsak Tıkanıklığı
Hamilelik sırasında fetüs bağırsak duvarını itiyor olabilir. Bu da kabızlık ve bağırsak tıkanması gibi tablolara yol açabilir. Bunun sonucunda vücut dışkıyı daha rahat atabilmek için mukus salgılayabilir.
7. Hemoroid
Hemoroid, genellikle kabızlığın eşlik ettiği ve anüs çevresindeki damarların şişmesiyle gelişen bir rahatsızlıktır. Bu durumda yine dışkıda mukus görülmesi olağandır.
8. İlaçlar veya Vitaminler
Hamilelikte kullanılan bazı ilaçların veya vitamin takviyelerinin dışkıda mukus ile ilişkilendirildiği biliniyor.
9. Diğer Gastrointestinal Durumlar
Crohn, ülseratif kolit, kolon polipleri ve divertikülit gibi gastrointestinal hastalıklar gebelikte dışkının mukuslu olmasına yol açabilir.
Nasıl Tedavi Edilir?
Mukus salgısının arkasındaki nedeni bilmek tedavi için esastır. Aşırı mukus atılımının nedeni teşhis edildikten sonra tedavi için aşağıdaki yöntemlerden faydalanılabilir:
1. İlaçlarınızı Düzenli Kullanın
Hamilelikte aşırı mukus atılımının sebebi enfeksiyonsa doktor antibiyotik vb. ilaçlar reçete edebilir. Tam iyileşme ve nüks riskini azaltmak için antibiyotik kürünün tamamlanması önemlidir.
2. Alerjik Gıdalardan Uzak Durun
Alerjik gıdaları öğrenmek ve bunlardan uzak durmak, bağırsağın yeniden sağlığına kavuşmasına ve dışkıdaki mukus miktarının azalmasına yardımcı olabilir.
3. Takviyelerinizi Değiştirin
Eğer dışkınızdaki mukusun kullandığınız ilaçlar veya takviyeler nedeniyle oluştuğunu düşünüyorsanız doktorunuzla iletişime geçerek farklı ilaçlar veya takviyeler önermesini isteyebilirsiniz.
4. Sağlıklı Beslenin
Yeşil yapraklı sebzeler lif açısından zengindir ve bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle kabızlık yaşıyorsanız yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla diyetinize ekleyebilirsiniz.
5. Bol Su İçin
Bol su tüketimi bebeğin suyunun azalmasını önleyebileceği gibi sindirim sistemi problemleri riskini de en aza indirir. Ayrıca vücuttaki toksin yükünü azaltır. Bu nedenle hamileliğiniz sırasında günde ortalama 8 – 10 bardak su içmeye dikkat edin.
6. Hafif Egzersizleri Hayatınıza Dahil Edin
Riskli bir gebelik olmadığı sürece hamilelik döneminde egzersiz yapmak sağlıklı ve zinde kalmaya yardımcı olur. Ayrıca egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığın neden olabileceği aşırı mukus atılımını azaltmaya yardımcı olabilir.
Ne Zaman Doktora Danışmalıyım?
Hamilelik sırasında olağandışı bir durum gözlemlediğinizde bunu doktorunuza danışmanız önemlidir. Öte yandan, mukusa ek olarak aşağıdaki belirtilerin varlığında zaman kaybetmeden muayene olunması önerilmektedir:
- Dışkıda kan
- Dışkıda irin
- Aşırı mukus
- Mide ağrısı, kramp, şişkinlik
- Mide bulantısı, kusma, ateş
- Dışkı sıklığı, kıvamı veya renginde ani değişiklikler olması
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Makattan Kan Gelmesi Normal mi?
Kaynak: 1