Hamilelikte Bulanık Görme Neden Olur?

Hamilelikte sabah bulantısı, halsizlik, koku hassasiyeti ve kusma gibi belirtiler bekleyebilirsiniz. Ancak birçok kişi beklenmedik semptomlar da yaşar. Örneğin hamileliğinizin görüşünüzü bulanıklaştırdığını düşünüyorsanız haklı olabilirsiniz. Zira gebelikte hafif görme değişiklikleri yaygındır. Bunun nedeni ise hormonal dalgalanmalar ve sıvı tutulumu gibi vücudunuzun yaşadığı fizyolojik değişimlerden etkilenmesidir. Dolayısıyla hamilelikte bulanık görme nispeten önemsizdir ve çoğu zaman doğumdan sonra kendiliğinden geçmektedir. Ancak gebelikte bulanık görme bazen preeklampsi ve gebelik diyabeti gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden, özellikle eşlik eden rahatsız edici farklı semptomlar olduğunda doktora danışmak çok önemlidir. Gelin şimdi hamilelikte göz bulanıklığı ile ilgili tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Bulanık Görme Neden Olur?

Hamilelikte bulanık görme yaygın karşılaşılan bir durumdur. Böylesi bir tabloda eğer endişe verici başka bir semptomunuz yoksa veya görmenizi etkileyen bir göz rahatsızlığı geçmişiniz bulunmuyorsa, görme değişiklikleriniz muhtemelen hamilelik hormonlarından ve hamileliğiniz sırasında meydana gelen damarsal, metabolik veya immünolojik dalgalanmalardan kaynaklanmaktadır. Bu durumda gebelikte görüş bulanıklığı geçicidir ve doğumdan sonra kendiliğinden düzelmesi beklenir. Ancak kronik bir göz rahatsızlığınız varsa, bulanık görme mevcut rahatsızlığınızın daha da kötüleştiği anlamına gelebilir. Bazen de diyabet veya preeklampsi gibi gebelik komplikasyonlarının bir habercisi olabilmektedir. Tipik olarak bu komplikasyonlar yüksek tansiyon, bağ ağrısı ve susuzluk gibi diğer semptomlarla ortaya çıkar. Gelin şimdi, hamilelikte görüş bulanıklığına neden olabilen faktörleri daha detaylı inceleyelim.

1. Gebelik Hormonları

Gebelik hormonları büyüyen bebeği desteklese de aynı zamanda görme yeteneğini olumsuz etkileyebilir. Bu durum en çok da gebeliğin son üç aylık döneminde ortaya çıkar. Hormon akışı dokuların daha fazla sıvı tutmasını sağladığından kornea kalınlaşabilir ve bu da net görme konusunda sorunlara yol açabilir.

2. Gebelik Diyabeti

Gestasyonel diyabet olarak da bilinen gebelik diyabeti, yalnızca hamilelik sırasında ortaya çıkan ve doğumdan kısa bir süre sonra ortadan kalkan bir diyabet türüdür. Bu durum gözleri de etkileyerek hamilelikte bulanık görme gibi tablolara yol açabilir. Ciddi vakalar tedavi edilmediğinde görme kaybına yol açabilen diyabetik retonopatiye neden olabilir. Gebelik diyabeti teşhisi konan anne adaylarına doktoru tarafından kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi için ilaç reçete edilebilir, egzersiz ve diyet değişiklikleri önerilebilir.

3. Preeklampsi

Gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi, yüksek tansiyon ve idrarda yüksek miktarda protein bulunmasıyla karakterize olan bir gebelik komplikasyonudur. Görme değişiklikleri, preeklampsinin en belirgin ve ciddi belirtilerinden biridir. Bulanık görmeyle birlikte ışık hassasiyeti ve yanıp sönen ışıklar görülüyorsa vakit kaybetmeden tıbbi destek alınması gerekir.

4. Önceki Görme Sorunları

Hamilelikten önce bir göz rahatsızlığı varsa, bu rahatsızlık hamilelik sırasında daha da kötüleşebilir ve görme bulanıklıklarına yol açabilir. Gebelikte etkilenebilecek bazı kronik rahatsızlıklar ise şunlardır:

  • Diyabetik retinopati
  • Glokom (Göz tansiyonu)
  • Graves hastalığı (Tiroid bezlerinin aşırı hormon salgılamasıyla gelişen bir hastalık)
  • Hipertansiyon
  • Üveit (Gözün orta tabakasının iltihaplanması)

Gebelikte Bulanık Görme Ne Kadar Sürer?

Hamilelik hormonlarının neden olduğu görüş bulanıklığı genellikle son üç ayda ortaya çıkar. Hormonların gebelik öncesi seviyelerine dönmesiyle birlikte de kendiliğinden ortadan kaybolur. Bu da yaklaşık olarak doğumdan 6 hafta sonrasına denk gelir. Ancak bulanık görme önceki rahatsızlıklardan veya preeklampsi gibi gebelik komplikasyonlarından kaynaklanıyorsa, tedavi edildikten sonra düzelmesi beklenir.

Hamilelikte Göz Bulanıklığı İçin Neler Yapılabilir?

Gebelik hormonlarına bağlı olarak gelişen göz bulanıklığı için aşağıdaki yöntemler işe yarayabilir. Ancak preeklampsi veya diyabet gibi durumlarda vakit kaybetmeden muayene olmak ve uygun tedaviyi almak gerekir.

  • Kontakt lens yerine gözlük kullanabilirsiniz.
  • Doktorunuz öneriyorsa suni gözyaşı damlası uygulayabilirsiniz.
  • Kısa şekerlemeler yapıp gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.
  • Güneş hassasiyetinden kaçınmak için güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Bebeğiniz Doğmadan Göz Rengini Tahmin Edin!

Kaynak: 1