Hamilelikte Botoks Yaptırılabilir mi?
Hamilelikte botoks yaptırılır mı sorusu, gebe olduğunu öğrenen pek çok kadının yanıtı merak ettiği bir sorudur. Zira botoks yalnızca kırışıklıkların giderilmesi için değil, kronik migren ataklarından idrar kaçırma tedavisine kadar çoğu alanda kullanılıyor. Dolayısıyla hamileler için “gebelikte botoks yaptırılır mı” sorusu büyük bir önem taşıyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, hamilelik döneminde botoks ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.
Botoks Nedir?
Botoks, ince çizgiler ve kırışıklıklar için genellikle plastik cerrahlar ve dermatologlar tarafından tercih edilen estetik bir tedavi yöntemidir. Ancak günümüzde idrar kaçırma, kronik migren ağrıları, aşırı terleme, şaşılık, anal fissür ve şiddetli boyun ağrılarının tedavisi için de sıklıkla kullanılıyor. Botulinum toksininden elde edilen botoks, enjekte edildiği bölgedeki sinir aktivitesini bloke ederek ve kasların geçici olarak felç olmasını sağlayarak çalışır. Etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 4 – 6 ay sürer. Bununla birlikte, botoksun içerisinde az miktarda da olsa saflaştırılmış bakteri toksininin bulunması, akıllara “hamileyken botoks yaptırılabilir mi” sorusunu getiriyor. Peki, gebelikte botoks yaptırılır mı? Hamile olduğunu bilmeden botoks yaptıranlar ne yapmalı?
Hamilelikte Botoks Yaptırılabilir mi?
Hamileyken botoks tedavisinin güvenliği pek çok anne adayı için merak konusudur. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, botulinum toksini FDA tarafından X kategorisine alınmıştır. Bu da hamilelikte botoksun güvenli olmadığı anlamına geliyor. Bununla birlikte, botoks ve gebelik üzerine yapılan araştırmaların çoğu hayvanlar üzerinde gerçekleştirilmiştir ve bu çalışmaların bazılarında fetal anormallikler saptanmıştır. Hamile tavşanlar üzerinde yapılan birkaç araştırma fetal malformasyonlar ve kürtaj gibi risklere işaret ederken, bazı çalışmalarda ilacın plasentadan bebeğe geçmediği ve hayvan fetüslerinde tespit edilemediği belirtilmiştir. Bu nedenle uzmanlar hem çalışmaların kısıtlı olması hem de bu çalışmalardan çelişkili sonuçlar elde edilmesi nedeniyle gebelikte botoks tedavisini önermiyor. Özellikle kozmetik amaçlarla yapılacak olan botoks uygulamalarının emzirme sürecinin sonuna ertelenmesi gerektiği ifade ediliyor.
Öte yandan, hamile olduğunu bilmeden botoks yaptıranlar bunun gebelikleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini düşünüp endişelenebilirler. Bugüne kadar hamileyken botoks yaptıranlar ve bebeklerinde ciddi bir yan etkiyle karşılaşılmamıştır ancak yine böylesi bir tabloda hekime danışmak ve gerekli kontrolleri yaptırmak önemlidir.
Hamileler İçin Botoksa Alternatif Güvenli Tedaviler
Gebelikte botoks yaptırmanız önerilmese de yaşlanma karşıtı veya sağlıklı bir cilt görünümü için tercih edebileceğiniz alternatif tedavi yöntemleri mevcut. Sizin için en uygun tedavi yöntemi için doktorunuza danışabilirsiniz.
Glikolik Asit
Cildi yenilemek, renk tonunu eşitlemek, çizgileri yumuşatmak, cildi dolgunlaştırmak ve güneş hasarını hafifletmek için glikolik asitten faydalanılabilir. Hamilelikte botoksa iyi bir alternatif olsa da kırışıklıkların giderilmesinde botoks kadar başarılı değildir.
Hyaluronik Asit
İnce çizgileri ve kırışıklıkları önlemenin en temel yolu cildi nemli tutmaktır. Bu anlamda öne çıkan bileşenlerden biri de hyaluronik asittir. Hyaluronik asit doğal olarak vücutta bulunur ve kendi ağırlığının 1000 katı kadar suyu tutma özelliğine sahiptir. Yaşla birlikte vücutta azaldığı için kremlerle veya serumlarla dışarıdan desteklenebilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Emzirme Döneminde Botoks Yaptırılabilir mi?
Kaynak: 1