Balık ve Et Yiyemeyen Gebeler Protein İhtiyacınız İçin Bunları Tüketin
Hamilelikte Balık ve Et Yiyemeyen Gebelerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Yaşamın her döneminde pek çok faydası olduğu belirtilen balık ve et, gebelik döneminde de bebeğin sağlıklı gelişmesi için önem taşır. Ancak bazı anne adayları, çeşitli nedenlerden dolayı gebelik döneminde balık ve et tüketemeyebilirler. Uzmanlar, anne adayları tarafından 'balık ve kırmızı et yemiyorum nasıl beslenmeliyim?' sorularına, söz konusu dönemde et yerine geçen, protein açısından yüksek değerlere sahip besinleri tüketmelerini önerirler. Hamilelikte balık ve et yiyemeyen gebelerde beslenme nasıl olmalı? Kırmızı et yiyemeyen hamileler ne yemeli? İşte beslenme uzmanları tarafından, anne adaylarına gebelik döneminde protein ihtiyaçlarını karşılayacak beslenme tavsiyeleri...
Hiç Et Ürünü Tüketemiyorsanız...
Anne adaylarının gerek hamilelik şikayetleri nedeniyle gerekse de hiç et ve balık tüketememeleri nedeniyle ortaya çıkan protein ihtiyacını et yerine geçen ürünleri tüketerek karşılamalarını tavsiye eden beslenme uzmanları, bu dönemde her gün 1 adet yumurta tüketilmesinin yanında, yağlı tohumlardan ve kuru baklagillerden de birer porsiyon tüketilmesini önerirler. Bu porsiyonları gün aşırı kuru baklagiller yemeği, pilaki, piyaz gibi çeşitlendirmenin yanında, salatalara nohut ekleyerek de bu ihtiyacı giderecek beslenme şekillerini uygulayabileceklerini ifade ederler. Bunun dışında çorbalara nohut eklenebileceği gibi söz konusu baklagilleri ezerek ya da mutfak robotundan çekilerek sebzeli ve peynirli köfteler hazırlayabileceklerini belirtirler.
Günde 2 Porsiyon Omega-3 Yağı Tüketin
Hamileliklerinde balık tüketemeyen anne adayları için de önerilerde bulunan uzmanlar, balık yiyemedikleri zaman günde 2 porsiyon omega-3 yağları içeren besinlerden yemelerini tavsiye ederlerken, bunun için salata ya da yemeklere 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı veya 1 yemek kaşığı ezilmiş keten tohumu, 2 avuç ceviz, bir yemek kaşığı soya ya da kanola yağı koymalarının tavsiye ederler.
Soya Sütü - Buğday Proteini Tüketin
- Gebelik döneminde kırmızı et ve balık tüketemeyen anne adaylarının protein ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri besinler;
- Bu dönemde tüketilebilecek yağsız süt tozu ve yumurta akı tozu, kuru fasulye, nohut, badem, fındık gibi gıdaları robotla çekerek hamur işi ve diğer tariflerin içerisine ekleyebilirsiniz.
- Soya ürünlerinin B12 vitamini bakımından zengin olduğunu belirten uzmanlar, et tüketemeyen hamilelerin soya kıyması, soya sütü, buğday proteini (tempeh ve seitan) gibi özel ürünleri tercih etmeleri önerilir.
- Sebzelerin yumurta ile pişirilerek tüketilmesinin de gebelikte protein ihtiyacını karşılayacağı belirtilirken; ıspanaklı yumurta, pazılı yumurta ve menemenin söz konusu pişirme tarzına uygun olduğu belirtilir.
- Gebelik döneminde enerji değeri yüksek ancak besleyici değeri olmayan şeker, hamur işleri ile pirinç ve buğday unun fazla miktarda tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
- Türk mutfak kültüründe bulunan; mercimekli bulgur pilavı, ezogelin çorba, zeytinyağlı biber dolma ve ıspanaklı gözleme, menemen ve sütlaç gibi birçok yemeğin birbirleriyle karıştırılmasıyla hazırlanan yemeklerin gerek vejetaryen beslenenler ve hassasiyet nedeniyle et ürünleri tüketemeyen anne adaylarına uygun besin öğelerini sağladığı ifade edilir.
* Hamileyken Balık Yiyemeyenler İçin Bir Önerimiz Var! Detaylar için tıklayın...