Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte bacak ağrısı, özellikle gebeliğin son aylarında sık karşılaşılan bir şikâyettir. Bunun en önemli sebebi, alınan kilolar ile birlikte bacağa ekstra yük binmesidir. Ayrıca hormonal dengenin değişmesi, varis oluşumu, uzun süre ayakta kalma, kalsiyum ve magnezyum eksikliği gibi faktörler de hamilelik döneminde bacak ağrısına neden olabilmektedir. Bu sorunu atlatmanın en iyi yolu ise muayene olmak ve esas nedeni bulmaktır. Zira gebelikte bacak ağrısı siyatik gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Tanı konduktan sonra ağrının sebebine uygun bir tedavi ve dikkat edilecek bazı detaylar ile şikâyetler ortadan kaldırılabilir. 


Şimdi gebelikte bacak ağrısının nedenlerini detaylıca inceleyelim, ardından hamilelikte bacak ağrısına ne iyi gelir, ona bakalım…

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte bacak ağrısı birçok kadının ortak şikâyetidir. Bu şikâyetin şiddeti her kadında farklı olabilmektedir. Genellikle gebeliğin 3. döneminde ortaya çıkması beklenen bacak ağrısı, çoğu zaman kilo alımı, mineral eksikliği, varis veya hormonal sebepler ile ilişkilidir. Ancak bazı durumlarda derin ven trombozu veya rahim fibroidleri gibi daha ciddi sorunlar da hamilelikte bacak ağrısına neden olabilmektedir. Bu nedenle, özellikle ağrının uzun bir süre devam etmesi, bacakta morarma veya şişme gibi başka bulguların olması durumunda mutlaka muayene olmak gerekir. Şimdi, gebelikte bacak ağrısının en sık karşılaşılan sebeplerine daha detaylı göz atalım;

1. Kalsiyum ve Magnezyum Eksikliği

Magnezyum, insan vücudundaki 11 mineralden biridir. Eksikliği durumunda kas krampları, uyuşma, halsizlik ve bacak ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Bu eksikliği gidermek için süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler tüketmek gerekir. Bazı durumlarda ise hekimler magnezyum tableti önerebilmektedir.

Okumanızda Fayda Var: Magnezyum İçeren 10 Besin!

2. Varis Oluşumu

Hamilelikte bacak ağrısının sık karşılaşılan bir diğer sebebi de varislerdir. Gebelik, varis oluşumuna müsait bir dönem olduğundan baştan önlem almak oldukça önemlidir. Bunun için de hareketsiz kalmamak, egzersiz yapmak ve dolaşımı desteklemek gerekir. Eğer varisten kaynaklanan ağrılar varsa, doktorun önerisiyle varis çorabı kullanılabilir.

3. Fazla Kilo Alımı

Hamilelikte kilo almak oldukça normaldir. Ancak fazla kilo almak, vücuda ekstra yük olacağından başta bacak ağrısı olmak üzere birçok bölgede ağrıya neden olabilir. Bu nedenle doktorun önerdiği kilonun üstüne çıkmamak gerekir.

Okumanızda Fayda Var: Hamilelikte Kilo Kontrolü İçin 10 Öneri!

4. Hormonal Sebepler

Hamilelik döneminde vücudun gebeliğe elverişli hale gelebilmesi için hormonal dengede bir takım değişiklikler olur. Bunun sonucunda bağlar ve dokular gevşer, vücut su tutmaya daha meyilli hale gelir. Bu da sık sık ağrı şikâyetleri yaşanmasına sebep olabilir.

5. Uzun Süre Ayakta Kalmak

Uzun süre ayakta kalmak veya aynı pozisyonda durmak da gebelikte bacak ağrılarına neden olabilmektedir. Bu nedenle sık sık dinlenmeye ve pozisyon değiştirmeye dikkat etmek gerekir.

6. Siyatik

Vücuttaki en uzun ve kalın sinir olan siyatik, alt sırttan başlayıp bacaktan ayağa doğru uzanır. Hamilelik döneminde hacmi artan rahim, bu sinire baskı yaptığı zaman ağrı, uyuşukluk gibi şikâyetler oluşabilir.

Hamilelikte kalça ağrısı neden olur?


Hamilelikte Bacak Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte ilk haftalarda bacak ağrısı yaşanması pek beklenen bir durum değildir. İlerleyen aylarda, bebeğin büyümesiyle birlikte dolaşım ve sinir sistemine yapılan baskı, bacak ağrısı şikâyetlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle 6. aydan sonra oluşması beklenen bu ağrı, hem sağ bacakta hem de sol bacakta aynı anda meydana gelebilir. Tek bacağın ağrıması ise dolaşım problemlerinin belirtisi olabileceğinden, mutlaka doktora danışılması gerekir. Doğumun yaklaştığı haftalarda da bacak ağrısı yaşanabilmektedir.


Okumanızda Fayda Var: Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?

Hamilelikte Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Görüldüğü üzere, hamilelikte bacak ağrısı pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu nedenle önce muayene olmak ve altında yatan nedeni öğrenmek gerekir. Ardından doktorun önerilerine ek olarak aşağıdaki tavsiyelerle şikâyet hafifletilebilir. İşte, hamilelikte bacak ağrısı nasıl geçer diye merak edenler için birkaç ipucu;

  • Öncelikle düzenli egzersiz yapmak, bacak ağrılarını ve krampları büyük ölçüde önleyecektir. Ancak bunun için mutlaka doktordan onay alınmalıdır. Riskli gebelik yaşayanlar için egzersiz yapmak uygun olmayabilir.
  • Gün içinde aktif olmaya çalışın; yürüyüş yapın veya ev içinde hareketli olmaya özen gösterin.
  • Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin besinler tüketin. Süt ve süt ürünlerine, kuruyemişlere, koyu yeşil yapraklı sebzelere öğünlerinizde daha fazla yer verin.
  • Baldır ve bacak kaslarını gün içinde birkaç kez gerdirmeye çalışın.
  • Uzun süre ayakta veya aynı pozisyonda durmayın.
  • Ayakkabı seçimine dikkat edin, topuklu ayakkabılardan kesinlikle uzak durun.
  • Bol bol su içtiğinizden emin olun. Sıvı alımını taze sıkılmış meyve suyu ile destekleyin.
  • Masa başında çalışıyorsanız sık sık kısa molalar verin, ofis içinde yürüyüşe çıkın.
  • Ara sıra bacaklarınıza masaj yapın. Bu, kramp girme ihtimalini de büyük ölçüde önleyecektir.
  • Kilo alımına dikkat edin, kontrolsüz kilo alımından kaçının.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Cinsiyet ile İlgili İpucu Verir mi?

Halk arasında, gebelikte yaşanan çeşitli belirtilerin bebeğin cinsiyeti ile ilgili olduğuna inanılıyor. Örneğin tatlıya aşermenin kız, ekşiye aşermenin erkek bebek belirtisi olduğu düşünülüyor. Aynı şekilde hamilelikte bacak ağrısının da bebeğin cinsiyeti ile ilgili olabileceği ve bacak ağrısı yaşayan anne adaylarının kız bebek beklediğine inanılıyor. Bu tarz inanışlar toplumda büyük bir yer edinse de çoğu ile ilgili yapılan herhangi bir bilimsel çalışma bulunmuyor. Dolaysıyla hamilelikte bacak ağrısı ve cinsiyet arasında bağ olduğunu söylemek, bilimsel açıdan mümkün değildir.


Okumanızda Fayda Var: Bebeğin Cinsiyeti Neye Göre Oluşur?


Hamilelikte Bacak Krampları Neden Olur?

Hamilelikte neredeyse her kadının karşılaştığı sorunlardan biri de bacak kramplarıdır. Genellikle gebeliğin 2. veya 3. döneminde başlayan kramplar, bebeğin damarlara baskı yapması ve hormonal dengenin değişmesi sebebiyle ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca magnezyum, fosfor ve kalsiyum eksikliği de gebelikte bacak kramplarına neden olabilmektedir. Şikâyetleri hafifletmek için magnezyum açısından zengin besinler tüketmek, egzersiz ve masaj yapmak, sıvı alımına dikkat etmek, konforlu spor ayakkabılar tercih etmek ve fırsat buldukça ayakları yukarı kaldırarak oturmak önemlidir.

Okumanızda Fayda Var: Hamilelikte Bacak Kramplarını Hafifletmek İçin Öneriler!