Hamilelikte Ayak Yanması: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte ayak yanması sık karşılaşılan bir şikâyettir. Üstelik sadece ayak tabanında değil ellerde de yanma hissi oluşabilir. Bu durumun birçok sebebi olsa da genellikle hormonâl dengenin değişmesi, ödem, magnezyum eksikliği veya karpal tünel sendromuna bağlı geliştiği görülmektedir. Çoğu zaman  hamileliğin ilk 3 aylık döneminde ortaya çıkan ayak yanması, bazen hipotiroidi veya gestasyonel diyabet gibi daha ciddi problemlerin de habercisi olabilmektedir. Bu nedenle şikâyetler hissedildiği anda mutlaka kadın doğum uzmanına danışılmalıdır. Ciddi seçenekler ekarte edildikten sonra, evde uygulanabilecek yöntemler ile şikâyetler hafifletilebilir. Doğumun ardından hormonal dengenin eski düzenine dönmesiyle birlikte de ayak yanması hissi çoğu zaman ortadan kalkar. Peki, hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte ayak yanması ile ilgili merak edilenleri derledik, hazırsanız başlayalım!

Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur Nasıl Geçer?

Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?

Hamilelerin neredeyse yarısı, ayak tabanında veya ellerinde yanma hisseder. Bu hissiyatın şiddeti her kadında farklı olabilir. Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkan ayak yanması, çoğu zaman hormonal dengenin değişmesi ile ilgilidir. Doğumdan sonra hormonların eski seviyesine ulaşmasıyla birlikte ayak yanması şikâyeti de ortadan kalkar. Bununla birlikte ödem, vitamin eksikliği, elektrolit dengesizliği, magnezyum eksikliği, stres ve depresyon da hamilelik döneminde ayak yanmasına neden olabilir. Bazen de gebelik şekeri, böbrek sorunları, hipotiroidi, hipertansiyon,  gibi daha ciddi problemler ayak yanması ile belirti verebilir. Bu nedenle şikâyetler hissedildiğinde doktora danışılmalı ve altında ciddi bir problemin yatıp yatmadığı araştırılmalıdır. Şimdi, hamilelikte ayak yanmasının en sık karşılaşılan nedenlerine daha detaylı göz atalım…

1.Hormonlar

Gebelik hormonu olarak da bilinen Beta HCG başta olmak üzere östrojen, progesteron, MSH, relaksin ve oksitosin gibi hormonlar, hamilelikle birlikte hızla artışa geçer. Ayak yanması gibi gebelik döneminde yaşanılan pek çok değişim ve fiziksel şikâyetlerin sebebi de bu hormonlardır. Doğumdan sonra hormonal dengenin eski düzenine dönmesiyle birlikte hissedilen çoğu şikâyet kendiliğinden geçer.

2. Gebelik Şekeri

Gestasyonel diyabet olarak da bilinen gebelik şekeri, yalnızca gebelik döneminde çıkan ve doğumdan bir süre sonra ortadan kaybolan bir diyabet şeklidir. Bu rahatsızlık, gebelik döneminde ayak tabanında yanma hissinin nedenlerinden yalnızca biridir.

Şeker yükleme testi nasıl yapılır?

3. Hipotiroidi

Bir tiroid hastalığı olan hipotiroidi, tiroid bezinin vücudun ihtiyacından daha az hormon üretmesidir. Bu durumda ayaklarda, hatta ellerde yanma hissi oluşabilir.

4. Ayak Mantarı

Ayak mantarı, genellikle parmak ucundan topuğa kadar olan kısımda ve parmak aralarında oluşan bir çeşit hastalıktır. Mantar gelişen ayaklar genellikle kuru, kaşıntılı ve kızarık olur. Bu durum ayakta yanma hissine sebep olabilir.

5. Vitamin Eksikliği

Özellikle B12, B16 ve D vitamini eksikliğinde ayak tabanında yanma hissi oluşabilmektedir. Bu durumu fark ettiğinizde gerekli tetkikler için hekiminize danışabilirsiniz.

Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?

Hamilelikte Ayak Yanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer şikâyet bir hastalığa bağlı gelişiyorsa, hastalık tedavi edilmediği sürece ayak yanması kendiliğinden geçmez, evde uygulanan yöntemler ise yalnızca anlık rahatlama sağlar. Bu nedenle yukarıda da değindiğimiz gibi öncelikle doktora başvurmak ve altta yatan nedeni anlamak gerekir. Tanı için vitamin değerlerine bakılabilir, MR ve EMG istenebilir. Eğer herhangi bir problem saptanmazsa, doğumdan sonra hormonların eski seviyelerine düşmesiyle birlikte ayak yanması çoğu zaman ortadan kalkar.

Doğumdan sonra ödem nasıl atılır?

Hamilelikte Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte ayak yanması için evde uygulanabilecek doğal yöntemler ile anlık olarak rahatlama sağlanabilir ancak tamamen geçmesi için altta yatan problemin teşhis edilmesi önemlidir. Eğer sadece artan hormon seviyelerinden kaynaklanıyorsa, doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Peki, gebelikte ayak yanması için evde neler yapılabilir?

  • Pet şişeye doldurduğunuz suyu dondurduktan sonra ayaklarınızın altında bekletebilirsiniz.
  • Buzdolabında soğuttuğunuz kolonyayı ayağınızın altına sürebilirsiniz.
  • Ayaklarınızın altına ferahlatıcı nane veya mentol esanslı jellerden sürebilirsiniz.
  • Soğuk su ile doldurduğunuz leğende ayaklarınızı bekletebilirsiniz.
  • Egzersiz gibi kan akışını düzenleyen aktiviteler yapabilirsiniz.
  • Sentetik çoraplar ayaklardaki yanma hissini artıracağından, pamuklu çoraplar tercih etmelisiniz.
  • Giydiğiniz ayakkabının taban kısmının delikli olması da ayakların hava almasını sağlayarak yanma hissini azaltabilir.

Hamilelikte Ayak Yanması Cinsiyet Belirtisi midir?

Halk arasında çeşitli gebelik belirtilerinin bebeğin cinsiyeti hakkında ipucu verdiğine inanılıyor. Örneğin annenin canı tatlı çekiyorsa bebeğin erkek, tuzlu çekiyorsa bebeğin kız olacağı düşünülüyor. Aynı bağ, ayaklardaki yanma hissiyle de bağdaştırılmış ve soğuk ayakların erkek, sıcak ayakların ise kız bebeğe işaret ettiğine dair bir inanış gelişmiştir. Bu tarz inanışlar toplumda yer edinse de çoğu hakkında yapılan bilimsel çalışma yoktur. Bu nedenle hamilelikte ayak yanması ve cinsiyet arasında herhangi bir bağ olduğunu söylemek bilimsel açıdan mümkün değildir.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, el bileğindeki dokularda sıvı birikmesi nedeniyle oluşur. Biriken sıvı merian sinire baskı yaparak elde karıncalanma ve uyuşukluk hissi ortaya çıkar. Nadiren de ellerde yanma hissi oluşabilir. Karpal tünel sendromu genellikle gebeliğin 2. veya 3. döneminde ortaya çıkar. Özellikle sabah uyanıldığında el ve bilek bölgesinde ağrı hissedilir. Rahatsız edici bir durum olmasına rağmen genellikle ciddi bir hastalık değildir. Doğumdan sonra sıvı dengesi ve hormonlar eski düzenine döndüğünde kendiliğinden geçecektir. Bu dönemde ağrının azalması için geceleri doktorun önerdiği ateli takmak ve bölgeye hafif masaj yapmak faydalı olabilir.