Hamilelikte Vajinal Akıntının Artması Normal mi?
Hamilelikte akıntı çok sık rastlanılan bir durum olduğundan, gebelikte akıntı olur mu sorusu da anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan birini oluşturuyor. Bu dönemde artan hormonların etkisiyle vajinal akıntı olması gayet normaldir. Özellikle hamilelikte beyaz akıntı olması, akıntının ince formlu ve çok hafif kokulu olması genellikle tehlikeli bir duruma işaret etmez. Ancak bu süreçte her akıntının hamileliğe bağlanmaması gerekir. Örneğin hamilelikte akıntı yeşil veya sarı renkteyse, akıntıya kökü koku eşlik ediyorsa ve yanma, kızarıklık, kaşıntı gibi şikâyetler varsa, mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Zira bu işaretler enfeksiyon belirtisi olabilmektedir.
Peki, hamilelikte sümüksü akıntı neden olur? Gebelikte sarı akıntı tehlikeli midir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; hamilelikte vajinal akıntı ile ilgili tüm merak edilenleri derledik!
Hamilelikte Akıntı Neden Olur?
Hamilelik döneminde vücutta çok sayıda değişiklik meydana gelir. Bunlardan biri de vajinal akıntılardaki artıştır. Neredeyse tüm değişimin sorumlusu olan hormonlar, hamilelikte vajinal akıntının miktarında da artmaya neden olabilirler. Dolayısıyla hamilelikte vajinal akıntı normal mi sorusuna, kesinlikle normal olarak cevap verilebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken şey akıntının kıvamı, rengi ve kokusudur. Fizyolojik, yani sağlıklı olan vajinal akıntılar beyaz/şeffaf renkte, ince bir kıvamda ve çok hafif kokulu olabilirler. Akıntıya yanma, batma, kızarıklık veya kaşıntı gibi başka semptomlar eklenmez. Bu belirtilerin eklenmesi durumunda mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır. Zira bu belirtiler enfeksiyon habercisi olabilmektedir.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?
Hamilelikte Akıntı Nasıl Olur?
Hamilelerin pek çoğu, yaşadığı durumun normal olup olmadığı öğrenmek için hamilelikte akıntı nasıl olur, merak ediyorlar. Yukarıda da değindiğimiz gibi hamilelikte kokusuz/hafif kokulu, beyaz/şeffaf, ince formda olan akıntılar fizyolojik, yani normal akıntılardır. Peki, enfeksiyona bağlı akıntılar nasıl ayırt edilir?
1. Hamilelikte Beyaz Sümüksü Akıntı
Vajina, gebelik döneminde rahim ağzını ıslak tutmak ve bölgeyi enfeksiyonlardan korumak için daha fazla akıntı üretir. Gebelikte beyaz sümüksü akıntı da genellikle bu sağlıklı döngüden kaynaklanır. Dolayısıyla kötü koku ve kaşıntı gibi şikâyetlerin eşlik etmediği beyaz renkli akıntı olması durumunda endişe edilmesine gerek yoktur.
2. Hamilelikte Süt Kesiği Tarzında Akıntı
Hamilelikte süt kesiği tarzında peynir gibi görünen beyaz akıntılar, mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Vajina yapısı gereği az miktarda mantar içerir. Fakat stres, bağışıklık sisteminin zayıflaması, şeker hastalığı, antibiyotik kullanımı veya gebelik gibi dönemsel olarak hormon seviyelerinin değişmesi, vajina florasının bozulmasına ve doğal olarak mantar enfeksiyonu gelişmesine sebep olabilmektedir. Mantar enfeksiyonunun neden olduğu akıntı genellikle peynir kıvamında ve kokusuzdur. Akıntıyla birlikte vajinada yoğun kaşıntı olması, ayırt edici bir semptomdur. Ayrıca vajina bölgesinde kızarıklık ve yanma gibi belirtiler de gözlenebilir.
3. Hamilelikte Kahverengi Akıntı
Hamilelikte kahverengi akıntı birçok kadına endişe verse de genellikle zararsızdır. Özellikle lekelenme şeklindeyse ve eşlik eden bir ağrı yoksa normal karşılanır. Bölgenin pH değerindeki minik oynamalar veya yoğun fiziksel aktiviteler, hamilelikte kahverengi akıntılara neden olabilir. Ayrıca bu dönemde kan akışının artması ve hormonların dalgalanması, rahim ağzını daha hassas bir hâle getirir. Bu da cinsel ilişki sonrası veya vajinal muayenenin ardından ufak kahverengi lekelenmelere sebep olabilir. Öte yandan, hamileliğin son dönemlerinde görülen kahverengi akıntılar, mukus tıkacının (nişan gelmesi) düşmesi sebebiyle oluşabilir. Bu da aslında doğumun yaklaştığının bir göstergesidir.
4. Hamilelikte Sarı Akıntı
Hamilelikte sarı akıntı genellikle enfeksiyona işaret eder. Bazen köpüklü kıvamda olabilen bu akıntıya kötü koku da ekleniyorsa veya cinsel ilişki esnasında ağrı hissediliyorsa, vajinal enfeksiyondan şüphelenilebilir. Bu durumda mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmak ve tanı almak önemlidir. Zira bakteriyel enfeksiyonlar su kesesinin açılması ve erken doğum gibi riskler oluşturabilmektedir. Dolayısıyla tedavisinin mutlaka yapılması gerekir.
5. Hamilelikte Yeşil Akıntı
Hamilelikte yeşil akıntı da tıpkı sarı akıntı gibi bakteriyel enfeksiyonun habercisi olabilmektedir. Bu nedenle şikâyetler hissedildiğinde kadın doğum uzmanına muayene olmak önemlidir.
6. Hamilelikte Gri Akıntı
Hamilelikte gri akıntı ise çoğu zaman bakteriyel vajinozis habercisidir. Özellikle cinsel ilişkiden sonra ağırlaşan bir balık kokusu varsa, tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Bakteriyel vajinozis, genellikle vajina florasının bozulması ve kötü bakterilerin çoğalması sonucu oluşmaktadır. Dolayısıyla vajina florasını olumsuz etkileyebilecek parfümlü temizlik ürünlerinden kaçınmak, vajinal duş almamak ve pamuklu iç çamaşırı giymeye özen göstermek, BV oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajina Ağrısı Neden Olur?
Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar ve Biter?
Hamilelikte vajinal akıntı, hormonların etkisiyle genellikle ilk 6 – 8 hafta içinde artış göstermeye başlar. Artan bu akıntıların hamileliğin sonuna kadar hatta doğumdan sonra da bir müddet sürmesi beklenir. Zira doğumdan sonra loşi ismi verilen lohusalık akıntısı görülür. Loşi; doğumdan sonra, hamileliğe özel olarak hazırlanmış rahim iç tabakasının dökülmesi olarak tanımlanabilir. Başlarda kan kırmızısı şeklinde olan bu akıntının giderek soluklaşması ve azalması beklenir. 10. günden sonra iyice rengi açılır ve en geç 4 hafta içinde sona erer. Loşinin daha uzun sürmesi veya aşırı kanama olması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Gebelikte Akıntı İçin Neler Yapılmalı, Neler Yapılmamalı?
Gebelikte akıntı olması sağlıklı ve beklenen bir durumdur. Eğer gebeliğin seyrine bağlı gelişen akıntılardan rahatsız oluyorsanız, akıntıların daha da şiddetlenmemesi için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz;
- Akıntıların artmaması için vajina florasını korumaya dikkat edin,
- Vajinal duş almayın,
- Pamuklu iç çamaşırları giyin,
- İç çamaşırlarını gerekiyorsa iki kere durulayın ve kuruduktan sonra ütüleyin,
- Dar pantolonlardan uzak durun,
- Mantar enfeksiyonuna zemin hazırlayabileceği için şekerli besinler tüketmemeye çalışın,
- Vajinanın nemli kalmamasına dikkat edin,
- Çok rahatsız olduğunuz zaman, uzun süre olmamak kaydıyla günlük parfümsüz pedler kullanabilirsiniz.
Hamilelikte Vajinal Akıntı Ne Zaman Tehlikeli?
Hamilelikte hafif kokulu, beyaz/şeffaf ve ince akıntılar olmasının normal olduğunu belirttik. Ancak aşağıdaki durumların varlığında doktorunuz ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
- Hamilelikte akıntı kötü kokuluysa,
- Akıntıya kızarıklık eşlik ediyorsa,
- Yanma, batma hissi varsa,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı hissediliyorsa,
- Akıntı sürekli ve yoğunsa,
- Kaşıntı eşlik ediyorsa,
- Formunda bir farklılık gözlemleniyorsa (köpüklü veya her zamankine göre koyu kıvamlıysa)
- Rengi sarı, yeşil veya griyse,
- Gebelikte akıntı ile birlikte ateş veya karın ağrısı gibi semptomlar varsa mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olunmalıdır.
Bunu da Okuyun: Gebelikte Vajinal Mantar Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?