Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Olur mu?

Hamilelikte adet sancısı gibi ağrı özellikle ilk trimesterda görülür. Bunun nedeni çoğu zaman rahmin gebeliğe hazırlanıp büyümeye başlamasıdır. Hormonların etkisiyle vücutta yaşanan değişimler hamilelikte adet sancısı gibi ağrıya neden olabilir. Özellikle kısa süreli, hafif ve kanamasız ağrılar genellikle endişe edilecek bir durumdan kaynaklanmaz. Ancak kanamanın eşlik ettiği, şiddetli krampların yaşandığı ve ağrının tek taraflı olduğu durumlarda mutlaka vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir. Zira bu belirtiler düşük veya dış gebelik gibi sorunlara işaret edebilmektedir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte adet ağrısı gibi sancının olası nedenlerinden bahsettik. Hazırsanız başlayalım.

Hamilelikte Adet Sancısı Gibi Ağrı Olur mu?

Hamilelikte adet sancısına benzer ağrı çoğu anne adayını korkutsa da ilk trimesterda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Zira hormonların etkisiyle rahim büyümeye başlar ve bu süreçte hafif kramplar yaşanması oldukça olağandır. Bunun yanı sıra, şiddetli kanama ve ağrının eşlik ettiği kramplar ise dış gebelik veya düşük gibi komplikasyonların işareti olabilir. Bu nedenle vücudu iyi gözlemlemek ve gerektiğinde vakit kaybetmeden muayene olmak çok önemlidir. Şimdi, dönemlere göre hamilelikte adet ağrısına benzer sancıların neden olabileceğine birlikte göz atalım.

Birinci Trimester

Birinci trimester adı verilen ilk 3 aylık dönemde karşılaşılan ağrıların en sık karşılaşılan nedenleri şu şekildedir:

1. İmplantasyon

İmplantasyon, kısaca döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesidir. Bu yerleşme sürecinde anne adayında az bir kanama ve adet ağrısına benzer bir ağrı hissedilebilir.

Yerleşme Kanaması Nedir, Ne Kadar Sürer?

2. Rahmin Büyümesi

Hamileliğin ilk aylarında rahmin hızla büyümeye başlaması ve gerilmesi, anne adaylarında kramp benzeri ağrılara neden olabilir.

3. Ektopik Gebelik

Ektopik gebelik, embriyonun rahim dışına yerleşmesidir. Bu komplikasyonda embriyonun en çok follop tüplerine yerleştiği görülür. Tek taraflı ağrı, kanama, omuz ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar da varsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır.

4. Düşük

Hamileliğin ilk 3 ayı düşük açısından riskli bir dönemdir. Düşükler genellikle embriyodaki kromozom anomalilerinden kaynaklanır, şiddetli ağrı ve kanama ile kendisini belli eder. Bu şikâyetler hissedildiğinde vakit kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olunması gerekir.

5. Gastrointestinal Problemler

Değişen hormon seviyeleri anne adaylarında kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu durumda hafif kramplar yaşanması olağandır.

İkinci Trimester

Hamilelikte adet ağrısına benzer sancı yaşama olasılığı ikinci trimesterda daha düşüktür. Yaşanan ağrının olası sebepleri ise şu şekilde sıralanabilir:

1. Yuvarlak Bağ Ağrısı

Rahim yukarı doğru büyürken onu destekleyen bağların gerilmesiyle birlikte kramp benzeri ağrılar yaşanabilir. Bu ağrı genellikle hızlı, keskin ve tek taraflı olur.

2. İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu hamilelikte alt karın ağrısına neden olabilir. Bununla birlikte sık tuvalete çıkma ihtiyacı ve ağrılı idrar yapma gibi semptomlara yol açabilir.

3. Rahim Miyomları

Rahim miyomları özellikle hamileliğin ikinci döneminde ciddi ağrılara neden olur. Miyomu olan anne adaylarının daha sıkı takip edilmesi ve bazen ağrıyı kontrol altına almak için hastaneye yatırılması gerekebilir.

Üçüncü Trimester

Hamileliğin üçüncü döneminde karşılaşılan kramplar ise genellikle yalancı kasılmalardan kaynaklanır. 30 saniye ile 2 dakika arasında sürebilen yalancı kasılmaların pozisyon değiştirildiğinde veya dinlenildiğinde geçmesi beklenir. Eğer kramplar azalmaz, aksine ritmik bir şekilde artarsa bu durum doğumun habercisi olabilir.

Bunun yanı sıra nadiren plasenta dekolmanı veya preeklampsi gibi komplikasyonlar da hamileliğin son aylarında şiddetli ağrılara neden olabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Rahmin büyümesi, hormonal değişiklikler ve implantasyon gibi sebeplere bağlı olarak hamilelikte adet sancısı gibi ağrı olması normaldir. Ancak bazı durumlarda çeşitli komplikasyonların da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle aşağıdaki durumlar fark edildiğinde mutlaka doktora danışmak gerekir:

  • Vajinal kanama,
  • Şiddetli ağrı,
  • Geçmeyen kramplar,
  • Vajinal akıntıdaki değişiklikler,
  • Pelvik basınç,
  • Yoğun sırt ve omuz ağrısı,
  • Baş ağrısı, baş dönmesi,
  • Görme bozuklukları,
  • Vücudun aniden şişmesi,
  • Ani kilo alımı.

Kaynak 1